Followers

Tuesday, May 20, 2014

Rumah: Still in progress



Ingat lagi tak aku pernah update pasal nak beli rumah...
sekarang ni boleh dikatakan baru 60% urusannya ..
S&P pun dah dapat..
sekarang ni tengah tunggu lawyer dapatkan statement dari bank pasal hutang owner rumah tu..
owner rumah tu masih ada lagi hutang..so nak tau nilainya tu..kena tunggu dalam 3 minggu lagi..
aku consider dalam sebulan la...
bagusnya agen aku ni dia akan update tiap masa..maksud aku xde lah tiap2 hari nak update...bila ada je perkembangan dia akan call...

lepas je dapat tau balance harga rumah yang owner masih hutang tu....baru lah boleh submit loan kat BPP..
ikutkan..urusan submit ni agen boleh buat..tapi polis lain..kena melalui IPD...so IPD yang akan submitkan ..
huh..berapa lama lagi la nak tunggu kan...
rasa macam lambat je lagi dapat dok rumah baru...
xpe2..sabar2...

sekarang ni pun tengah berjimat cermat...
sebab masih ada lagi bayaran yang nak kena bayar kat lawyer...
dat y budget untuk raya pun xde lagi....
sebab simpan untuk bayar lawyer ...huuhu...
lepas tu bulan 7 ni road tax mati...aduii..nak renew lagi...
tahun ni raya..lebihkan anak2 je la..
mak paknye bersederhana saja...
husband aku lagi..siap cakap..tahun ni raya xnak beli apa2..
huh..xtau la boleh tahan ke x dari membeli nanti..heheh...

Ok lah..aku cerita sedikit pasal rumah yang kami beli ni yeh..
rumah ni terletak di Taman Perepat Permai, Kapar, Klang.
kiteorang jumpa iklan rumah ni pun kat tiang letrik kat Klang..heheh..



nampak x kereta kat depan tepi jalan tu...tu kereta aku...sebenarnya kiteorang dah terlajak ke depan masa nampak iklan ni..gigih husband berhenti kereta gi jalan patah balik kat tiang tu semata2 nak tgk iklan nie..heheh...


camni lah contoh lebih kurang rumah kami nanti..
setingkat je...x besar..xkecil...cukuplah untuk kami sekeluarga...
rumah kami nanti..depan belakang kebun kelapa sawit...jalan nak masuk ke kawasan perumahan ni pun ala2 kawasan kampung sikit...
bagi aku ok lah...nyaman sikit rasa ...merasa lah jadi orang kampung..heheh....
lagipun dekat jugak dengan pekan Kapar...
senang sikit nak beli apa2 nanti..

credit pic by google image

besar ruang tamunya mcm kat bawah nie....
xde lah besar sangat..ok lah..kalau pandai susun atur barang boleh nampak luas kan2...
haih..xsabar la plak nak bersusun atur nie...heheh....
credit pic by google image

Setel je urusan pembelian rumah nie...
baru lah boleh pikir nak masukkan perabot kat dalam rumah..
haih..tu pun kos jugak tu....
tapi xpelah..pelan2 kayuh....
apa2 pun..semoga segala urusan pembelian rumah ni berjalan dengan lancar.....








6 comments:

DYatie said...

Semoga dipermudahkan segala urusan. Takper rumah kecik asalkan rumah kita sendiri dan kita selesa. :) Best nya!

Ayu azmir said...

tak pe lah pelan pelan kayuh... janji ade tempat untuk berteduh sekeluarga...

Chekgu Azrine said...

Syiok dgr org nk dok umh sendiri ni tau

mOoN IzzaN said...

taman perepat? mcm biasa dgr.. hehe.. sy pun bru duk umah baru.. area kapar jugak.. x penah lgi cerita kat blog sbb x smpt nak update sgt... hehe.. dekat la kita pas ni.. :D

Syima Syaz said...

murah lagi rumah kat klang kan...
pelan-pelan kayuh insyaallah pejam celik settle dah...

Mommy_Cha said...

jgn lupa jemput house warming.
wah omputeh sgt aku ni.
warming2 bagai...