Followers

Tuesday, November 22, 2016

Rindu nak balik rumah... (T_T)





Aku rindu dengan rumah aku...
mcm kelakar je bunyiknye kan..rindu ngn rumah sendiri..
sbb apa rindu??sbb dah sebulan lebih aku tak balik rumah kat Klang tu...
antara sebab aku x balik...
sekarang ni husband every week 2 kali seminggu dia akan balik Gombak...
lepastu kalau terkena dy off weekend..lagi la dia xnak duk rumah kat Klang tu..
dia lebih suka balik Gombak..sebabnya kalau balik Gombak..banyak tempat boleh gi jalan2...
Kat Klang sana dia boring...hahahaha....
lepastu sejak akhir2 ni parents aku dua2 x berapa nak sihat sangat...
ayah baru lepas jatuh kat Johor haritu...jatuh terduduk..punggung pon sakit...
lpastu sibuk uruskan persiapan dia nak pergi umrah bulan depan...
ibu pula..baru dapat sakit buah pinggang...mmg 2 minggu sekali ulang alik hospital je la...
so mmg kena sentiasa lah monitor kesihatan mereka berdua ni...
 
ni lah antara sebab aku x balik rumah kat Klang tu..
insyaAllah akan balik nanti hujung bln depan...
lama lagi wei nak balik umah sendiri..hahaha...
xtau la apa jadi dengan rumah tu...tunggang langgang jadinya...
ni pon nanti balik nak kasih BERSIH itu rumah..
maksud aku nak kemas balik..cat baru...barang2 pon masih ada lagi yang x bersusun masa pindah dulu...
husband pon bukan melekat sangat kat rumah..rumah tu utk dia tidur je..bangun je dah kena pergi kerja...rumah tu dah macam rumah persinggahan je....
disebabkan jarang balik rumah sana...tu pasal la xde update deko2..
sbb mmg x sempat nak deko pon lagi....
insyaAllah ...hujung tahun ni kasi deko betul2...ya..
 
 
rindu dengan bilik bebudak ni...
sekarang ni dah ada katil ..
so mainan bebudak ni banyak dah campak dalam bakul...
tunggu la balik sana nanti..habis aku setelkan bilik bebudak ni...hehe
 
 
 




 
 


Friday, October 28, 2016

Al-Fatihah buat isteri kepada kawan baik suami......





Hari ni aku nak update 1 cerita..
cerita yang bagi aku cukup sedih dan terkesan dalam diri ini..
Semalam hari Khamis 27/10/2016..waktu tu dalam pukul 2-3 ptg la..
husband wasap bagitau wife kawan baik dia telah meninggal dunia...
aku memang terkejut bila husband bgtau...automatic mata aku berkaca..
kawan baik dia ni nama Affendi..tapi kiteorang panggil black je..
aku memang tak kenal dengan wife dia..tak sempat nak kenal pun..
husband je lah penah jumpa dulu..masa dorang kahwin tahun 2014 husband aku ada pergi kenduri kahwin mereka kat Kedah...time tu aku tak ikut sama..husband pergi dengan member2 dia je...
 
Ikut apa yang husband aku bagitau kat aku wife black ni meninggal sebabkan penyakit strok..
tahun pertama dorang kahwin sebelum wife dia pregnant..memang ade sakit..tp aku x tau sakit apa..
lepas tu masa dia pregnant kerap pula sakit..ulang alik hospital..last2 hantar balik kampung kat Kedah..bagi family wife dia jaga n tengokkan dia..oh ya black ni sama kerja dengan husband aku..stay pun kat Klang..faham2 je lah kerja polis ni kan..xtentu masa..so susah pula kalau wife dia dok sorang2 time dia kerja kan...tu yang balik kampung...
sampai lah wife dia bersalin tahun ni...lepas bersalin tu makin teruk sakit dia...seingat aku time lepas2 raya baru2 ni lah...wife dia kat hospital...x sedarkan diri...bila dah sedar..terbaring je..tak boleh bangun..tak boleh bercakap...
aku xtau lah punca sebenar sakit dia ni kenapa..
so black ni seminggu sekali bila dia off day je dia akan balik kampung jenguk wife and anak dia..
bayangkan lah tiap2 minggu ulang alik Klang- Kedah..
 
dalam 2 minggu lepas husband aku cakap dia ada bawa balik wife and anak dia ke Klang..
sebab time tu wife dia dah Nampak sihat...dah boleh duduk..cuma tak boleh jalan je lah...
tp ada orang ikut dia balik sekali tolong jaga wife dia time black ni tengah kerja...
lepastu balik semula ke Kedah sebab dia ada follow up rawatan kat sana..
so lepas dia hantar wife dia tu, dia balik semula ke Klang..
ikutkan malam semalam dia kerja...tp siang tu dia bergegas balik ke Kedah..
otw dia balik dia call husband aku ..husband cakap dia menangis kuat sangat bagitau wife dia dah meninggal...
dah lah dia balik sorang2...xtau la keadaan dia time dia drive tu mcm mane...
husband suruh dia tenang...drive elok2..
aku x pasti dorang kebumi mayat pukul berapa...semoga segalanya berjalan dengan lancar..
 
Apa yang buat aku cukup terkesan n terasa sedih...
dia tak ada disamping wife dia di saat2 akhir...
anak dia baru beberapa bulan sudah kehilangan ibu..
lagi sedih dia tak macam pasangan suami isteri yang lain..
sejak mereka berkahwin berapa kerap la sangat mereka tinggal bersama...
sebab masa wife dia lebih banyak di kampung dan di hospital...
berjauhan dengan isteri disebabkan  bekerja di sini...
mungkin kalau kerja biasa dia boleh berhenti n cari kerja lain kat sana..
tapi kerja polis ni ..bukan senang2 nak tukar kan..
itulah dugaan hidup...dugaan buat dia...
apa pun aku harap dia kuat semangat..tabah..kuat demi anak dia...
satu2 nya harta peninggalan isteri dia yang amat berharga buat suaminya...
walaupun aku x pernah jumpa wife dia...memang x sempat nak jumpa..disebabkan keadaan wife dia yang sering sakit...tp aku tau..dia seorang isteri yang kuat...
pernah suami dia nak bawa dia balik ke rumah...tapi memikirkan tiada siapa boleh tolong jaga kan wife dia..terpaksa la tinggal di kampung je..
damailah kau di sana Diana..walaupun kita tak pernah berjumpa...
rehat lah...awak dah cukup derita dan sengsara dengan sakit yang di alami...
Al-Fatihah......
 
p/s: malam tadi husband balik Gombak..sebab hari ni dia off...
so malam smalam dia dah balik..dia cerita pasal black ni..lepastu dia cakap kalau dia lah x sanggup nak tempuh...sedih ...tak tau apa jadi kalau isteri dah tak ada...
dia kata tak boleh nak bayangkan tinggal berjauhan macam tu...
aku cakap lah kite pun tak tau kita mati ni macam mana...tapi kita tau mati itu pasti...
cuma bila je tak tau...
 
 
 



Friday, October 21, 2016

Perihal Diri..




Sudah lama x update apa2 kat dalam blog ni..
bersawang sawang dah.. :p
serius rindu nak aktif berblog balik..
tapi tu lah...sifat kerajinan tu susah sangat nak muncul...haish...
ok lah..memandangkan tengah ada masa ni..
meh la kite update sikit..
update sikit pasal life aku sekarang ni...
 
 
As usual sekarang ni aku masih lagi bekerja di tempat yang sama...bulan ni genap lah 6 tahun bekerja di sini...
Masih lagi mempunyai 2 orang anak..ya..masih 2 orang...Raees & Raynia...
no 3??? insyaAllah planning tahun depan or 2 tahun lagi...tengok lah macam mana..
masih merancang lagi....heheh...
 
 
Tahun ni genap setahun aku dengan husband PJJ..
walaupun hanya aku kat Gombak n husband kat Klang..
PJJ gak la tu kan...hahahah....
aku hanya balik rumah kat Klang weekend sahaja...
hari Jumaat balik kerja..ambil anak2 terus balik Klang...hari Ahad aku balik Gombak balik..
kiranya aku balik rumah 3 hari 2 malam je lah...
tu pon kalau husband weekend kerja sama lah juga x dapat spend byk masa dgn dia..
kerja tak tentu masa...time kerja dia bukan macam orang lain..
jangan harap lah nak plan apa2..semua kejadian berlaku mesti last minute...
macam husband aku ni jadual kerja dia contohnya untuk waktu bekerja esok..dapat tahunya malam karang baru dapat tau pukul berapa kerja esok...
lepas tu time kerja dia pulak 5-6 hari..(1 day off)
kadang2 habis kerja petang..malam karang sambung balik..
pastu kadang habis pukul 1 pagi...pukul 9 pagi kerja balik...
hmm..kesian kan..tu pasal la aku sekarang susah nak join gathering..or pergi mana2...
tak boleh nak plan.. :(

Pasal anak2 pulak...semestinya makin membesar...
Raees tahun depan dah 5 tahun...dah nak masuk tadika..
Alhamdulillah...aku dah daftar dia masuk tadika bulan Ogos lepas..
tahun depan Raees akan bersekolah di Tadika Little Caliph, Taman Samudera
huh..xtau lah macam mana nanti kena tinggal...yelah..budak x pernah kena tinggal..pastu kena tinggal dengan orang luar...
Raees ni perangai dia manja sikit...apa je dia buat mesti nak ada orang depan mata dia..
main kat playground pun..mata dia mesti tengok mama or papa dia ada tak...kalau xde..mula la dia mencari..pastu melalak...
Raees sekarang boleh dikatakan tak pakai pampers dah...hanya pakai time nak tidur malam je..
pernah jugak time tidur tu x pakaikan dia pampers..ok la pulak tak kencing sampai ke pagi...
tapi mama dia belum ready lagi nak kejut dia bangun pergi kencing tengah2 malam tu...heheh...
Cerita pasal Raynia pulak..
fuuh..anak dara sorang ni...bulan depan masuk umur 3 tahun...
tapi perangai....MasyaAllah...lasak bebenor...mengalahkan abang dia...
ada masa tu lembut...ada masa tu ganas n lasak...
memang selalu lah bergaduh dengan abang sampaikan abang pun kalah la dengan dia.. :D
so far dah pandai bercakap...pandai ajak sembang..
masih lagi kuat menyusu...sekali minum 12oz...memang sekali minum je abes..kadang2 dah lepas makan pun mintak susu...nak dukung dia...adoiii...terbalik mama dibuatnya...xlarat..semangat...
So far sekarang dah anak2 ni dah boleh diharap..
dah boleh diminta tolong...
kadang2 tak payah suruh dorang dah buat dulu..
pastu kadang2 ada benda yang dorang buat ni dluar jangkaan...
bila dia tau mama dia dah sudah masak...pinggan aku dah letak atas meja..
bebudak ni siap susun letak satu2...macam kat rumah aku kat Klang tu tak ada meja makan..
so memang kiteorang makan bersila kat lantai lah..habis je makan...aku angkat pinggan2 ni..
nanti bebudak ni sorang ambil penyapu..sorang lagi ambil mop...konon nak tolong sapu n bersihkan lantai la..hehe..comey je...dah besarkan..
dah boleh diharap pun...
dah boleh nak jaga adik lagi...teeeeettt..kalau ada la..hahahah...

Itu saja lah cerita aku serba sedikit....
nanti rajin aku update lagi...kalau rajin yeh..hehe..


 
 

Thursday, March 24, 2016

Air Mangga Kaw yang Sedap!







eh2..tetiba muncul balik kan..
sekian lama sunyi sepi..haahah..sori la..skang ni mood nak update blog tu kelaut sgt2...
mood malas la katekan...hehe..sori sgt2..banyak entry tertunggak..sampai ada yang dah lupa nak update..xingat citer dah...(Teruk kan..)
lagi 1 pasal gambar..banyak aku x transfer lagi..gara2 hardisk aku dah rosak...xleh guna..
nak save kat pc office ni..pun dah penuh dah..sampai xleh simpan dah gambar2 aku tu..rasa mcm nak beli dual USB tu la..mcm best je kan..hehe..senang nak transfer gambar...
 
 
Entah apa angin aku nak update pun xtau la..
saja je godek2 pic album kat pc ni..
tetiba ternampak gambar ni..
terliuq pulak tengok...
 
ni la air mangga kaw...
 
 
mangga kaw ni mmg kaw kaw..serius x tipu..
memang sedap sangat2....
terasa mangga dia yang fresh..ada potongan buah mangga dalam tu..
pergh..dgn sejuknya....
seminggu kadang2 2-3 kali aku beli...
harga pun memang murah...
1 bekas ni harga RM2.00
murah kan..dah la mangga tu fresh..ada potongan buah kat dalam tu..
RM2.00 je...
 
kalau korang nak merasa air mangga kaw ni..boleh la terjah gerai dia dekat taman samudera..
landmark..belakang giant..dekat ngan rumah flat kat taman samudera tu..
depan sekolah rendah taman samudera..ada sederet gerai2 orang berniaga tu..
pasti korang Nampak banner gerai tu tulis mangga kaw...
yang mana dok berdekatan..boleh lah beli n rasa...memang berbaloi dan sedap....
nak2 minum time tengah musim panas2 ni...


Thursday, February 4, 2016

Holiday Mood ON!







Tinggal 1 hari je lagi nak bekerja..
lepas tu cuti selama 10 hari...yihaaaa...
Of course la mood sekarang pun dah ke laut kan...heeh...
 
Apa2 pun paling happy....
bulan lepas dah dapat Bonus dan juga kenaikan gaji..
Alhamdulillah...dapat lah duit lebih untuk shopping kat Langkawi nanti....
Walaupun nak pergi bercuti Selasa depan..tapi aku dah nak kena packing awal2 nie..
yelah..dua tempat nak kene packing..baju aku n anak2 kat rumah parents aku..pastu kat rumah sendiri nak packing baju suami pulak...yelah kami ni kan weekend je bersama..tu yang baju aku n anak2 banyak kat rumah parents...so esok malam nak balik Klang dah..malam ni dah kena siap packing ler..
adoiii...malas betul nak packing baju ni..sebab packing baju ni boleh buat aku stress..huhuh...
 
Ok lah nak siapkan kerja apa yang patut dulu..
sebab esok mood aku nak buat kerja memang xde lah..
sok kat office nak dok releks je..hahahah...
siap kerja awal2..so cuti nanti xde lah piker pasal kerja...
Selamat bercuti panjang semua...
 
LANGKAWI..mu tunggu ku datang lagi yeh...