Followers

Thursday, March 24, 2016

Air Mangga Kaw yang Sedap!







eh2..tetiba muncul balik kan..
sekian lama sunyi sepi..haahah..sori la..skang ni mood nak update blog tu kelaut sgt2...
mood malas la katekan...hehe..sori sgt2..banyak entry tertunggak..sampai ada yang dah lupa nak update..xingat citer dah...(Teruk kan..)
lagi 1 pasal gambar..banyak aku x transfer lagi..gara2 hardisk aku dah rosak...xleh guna..
nak save kat pc office ni..pun dah penuh dah..sampai xleh simpan dah gambar2 aku tu..rasa mcm nak beli dual USB tu la..mcm best je kan..hehe..senang nak transfer gambar...
 
 
Entah apa angin aku nak update pun xtau la..
saja je godek2 pic album kat pc ni..
tetiba ternampak gambar ni..
terliuq pulak tengok...
 
ni la air mangga kaw...
 
 
mangga kaw ni mmg kaw kaw..serius x tipu..
memang sedap sangat2....
terasa mangga dia yang fresh..ada potongan buah mangga dalam tu..
pergh..dgn sejuknya....
seminggu kadang2 2-3 kali aku beli...
harga pun memang murah...
1 bekas ni harga RM2.00
murah kan..dah la mangga tu fresh..ada potongan buah kat dalam tu..
RM2.00 je...
 
kalau korang nak merasa air mangga kaw ni..boleh la terjah gerai dia dekat taman samudera..
landmark..belakang giant..dekat ngan rumah flat kat taman samudera tu..
depan sekolah rendah taman samudera..ada sederet gerai2 orang berniaga tu..
pasti korang Nampak banner gerai tu tulis mangga kaw...
yang mana dok berdekatan..boleh lah beli n rasa...memang berbaloi dan sedap....
nak2 minum time tengah musim panas2 ni...


Thursday, February 4, 2016

Holiday Mood ON!







Tinggal 1 hari je lagi nak bekerja..
lepas tu cuti selama 10 hari...yihaaaa...
Of course la mood sekarang pun dah ke laut kan...heeh...
 
Apa2 pun paling happy....
bulan lepas dah dapat Bonus dan juga kenaikan gaji..
Alhamdulillah...dapat lah duit lebih untuk shopping kat Langkawi nanti....
Walaupun nak pergi bercuti Selasa depan..tapi aku dah nak kena packing awal2 nie..
yelah..dua tempat nak kene packing..baju aku n anak2 kat rumah parents aku..pastu kat rumah sendiri nak packing baju suami pulak...yelah kami ni kan weekend je bersama..tu yang baju aku n anak2 banyak kat rumah parents...so esok malam nak balik Klang dah..malam ni dah kena siap packing ler..
adoiii...malas betul nak packing baju ni..sebab packing baju ni boleh buat aku stress..huhuh...
 
Ok lah nak siapkan kerja apa yang patut dulu..
sebab esok mood aku nak buat kerja memang xde lah..
sok kat office nak dok releks je..hahahah...
siap kerja awal2..so cuti nanti xde lah piker pasal kerja...
Selamat bercuti panjang semua...
 
LANGKAWI..mu tunggu ku datang lagi yeh...
 
 


Tuesday, January 19, 2016

Plan percutian bertukar!







Kalau nak ikutkan plan asal...cuti raya cina ni nak pegi Pulau Pangkor...
boleh refer entry ini
dah siap booking dah pun untuk 3H2M kat website AirAsia Go..
pastu bila dah confirm nak bercuti kat sana...
sebelum ni husband serahkan kat aku untuk arrange nak gi mana..
bila aku dah arrange boleh pulak dia Tanya kenapa gi Pangkor, Pangkor ade ape..
dia kata x best lah ...ape lah..huhmm..
actually betul jugak tu.Pangkor xde ape lah sangat..setakat nak lepak2 kat Pantai tu ok lah..
plan asal ke Pangkor pada 9-11/2..lepas tu ingat nak gi Penang...
lepas Penang baru nak balik kampung husband kat Perak..tu pun mak sedara husband hari Sabtu or Ahad baru ade kat kampong..so sementara nak balik kampung tu ..kiteorang ingat nak stay kat Penang....
 
Aku pun search lah hotel2 kat Penang untuk 11-13/2..kebanyakkan hotel time tu semua fully booked..aku pun inform husband cakap Penang time tu hotel kebanyakkan fully booked..
lepas tu pikir punya pikir..last2 aku ubah plan aku...aku cakap kat husband..ape kata kite gi Langkawi je..xpayah gi Pangkor..xpayah gi Penang...pergi 1 tempat je..pergi Langkawi..pastu baru balik kampong..(jimat cost..hehe..)...memang lah last year kiteorang dah pergi Langkawi..tapi last year pergi rasa xpuas..sebab banyak tempat yang kiteorang xdpt pergi..3H2M kat Langkawi xpuas...akhirnya husband pun setuju...
so aku pun mulakan lah pencarian hotel kat Langkawi pulaak...fuuh.1 hari suntuk beb mengadap internet..nak search hotel kat sana..majority semuanya fully booked..yelah cuti raya cina,cuti sekolah kan..aku booked 4H3M.. dari 9-12/2..tu pun xbanyak hotel yg kosong tau..ade pun yang jenis 4-5star punya hotel..erk..xmampu oiii...last2 aku terpaksa booked 2 hotel utk 4H3M..
 
 
Untuk 9-11/2 aku pilih stay kat Pekan Kuah je...
kat hotel Bella Vista Resort & Spa Langkawi..
so far tengok review mcm ok je..
harga pun ok lah tu kan utk 3 hari...
Almaklumlah..public holiday kan..harga tu mahal sikit la..
 
dan untuk sehari lagi tu pulak 11-12/2 aku pilih stay kat Cenang..
tu pun ingatkan memang nak stay kat Cenang je..tapi tarikh yang aku nak tu Cenang full..xde kosong...
ni yang sehari ni pun nasib2 je aku dapat...
aku pilih kat Sandy Beach Resort...
 
 
 
 
 
Ok lah tu last day dok lepak2 pantai...yang utk 3H2M kat hotel tu ada swimming pool..
boleh la bebudak tu berendam kat situ je...
tengok lah tu utk 3H2M aku guna booking.com..yang 2H1M plak.aku guna Hotels.com..
ni pun aku search melalui Trivago...nak tengok mana yang paling murah...
so DONE booked hotel kat Langkawi..
sekarang ni aku nak search kereta sewa pulak..
ingatkan sampai sana baru nak cari..tapi mcm leceh la pulak..
baik booked siap2 kan..
pakcik yang aku sewa kereta dia tahun lepas tu aku boleh plak hilang dia punya namecard...
terbuang rasanya...huhu...
so kena la cari lain...
 
Jadinya plan asal ke Pangkor terpaksa la cancel..hehe..
nasiblah husband pun nak jugak ke Langkawi..
aku ingatkan dia xnak pergi lagi kat sana...pastu dia kata ok..so aku pun lagi lah ok kan..hehe..
 
 
 
Oh yea..utk yang Pangkor ni aku guna AirAsiaGo.n memang aku dah bayar dah..
tapi once kita cancelled kita dapat refund balik...
proses refund balik pun x lama..aku dapat dalam 3 hari waktu bekerja je..duit pun dah masuk balik..
full refund yeh..sebab dorang ada bagi tarikh tertentu yang boleh kite buat full refund..kalau lambat lagi nak gi bercuti tu bila kite cancel kita dapat full refund..kalau nak dekat2 tarikh kite gi bercuti tu maybe dia akan refund separuh or sikit je...so pandai2 lah korang rancang percutian korang yeh...
 
 
Tak sabar nak gi Langkawi lagi ni...
memang x bosan kalau tiap2 tahun pergi kan...
banyak lagi tempat yang aku x explore...
dan yang paling penting...shopping!!!heh



Monday, January 18, 2016

Happy 28th Birthday to me!!!






 
Alhamdulillah....genap lah hari ni usia ku 28 tahun...
dah 28 dah 2 tahun lagi nak masuk 3 series...adoiii...terasa diri ni dah tua sangat...
but...its ok..life must be go on..
Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih memanjangkan usia ku ini...
Semoga Allah memanjangkan lagi usia ku...
Diberikan kesihatan yang baik ..menjadi seorang isteri, anak dan ibu yang lebih baik ..InsyaAllah..
Thanks a lot kepada rakan2 yang wish..
n to my husband...
thank you so much for the birthday present...
really appreciate it...
love u.......
 
 
 
 





Wednesday, January 13, 2016

Planning for Cuti Raya Cina






1st entry di tahun 2016...
apekah lamenya nak update kan..hahah..
busy oii...
kerja banyak..nak2 sekarang ni kerja kena siapkan sebelum cuti raya cina nanti..
excited nak tunggu hujung bulan ni sebenarnya...
sebabnya hujung bulan ni bonus masuk....yihaaaa....
memandangkan bonus masuk hujung bulan ni...
so ape lagi..boleh la gi cuti2 Malaysia...yelah..dalam Malaysia je lah..
luar dari itu tak mampu lagi...huhuhu....
 
Semalam dah keluar memo pasal cuti untuk raya cina nanti..
company aku cuti 8-11/2 je..(Isnin-Khamis)..haish kedekut la boss ni nak bagi cuti hari Jumaat tu...
apelah salahnye bagi compulsory leave utk Jumaat tu kan..dia ingat orang rajin ke nak kerja Jumaat tu..kalau datang kerja pun jadi tunggul je lah...company lain pun kebanyakkannye cuti seminggu...
so memandangkan boss x bagi cuti..aku pun apply lah cuti untuk 12 hbln tu..actually ramai je staff lain yang apply leave 12hbln tu..dorang pun tau rugi kalau x cuti..dah alang2 tu cukupkan je la seminggu kan..hehe..
sibuk je aku ni kan..orang lain yg nak raya...kite pun sibuk nak cuti gak...
 
Nak diikutkan aku memang x suka nak pergi bercuti time cuti sekolah or public holiday ni..
faham2 je lah crowded dia mcm mane kan...
tapi setelah diselidik calendar utk tahun ni ...bulan 2 ni je lah masanya yg sesuai untuk aku gi bercuti..
selepas bulan 2 ni aku agak busy sikit lah...lagipun last aku, husband n anak2 gi holiday bulan 4 tahun lepas...gi Langkawi..
so tahun ni kita ambil awal sikit la cutinya...sebab nanti lepas ni busy adik bongsu aku nak kahwin,pastu nak simpan cuti utk holiday yg akan datang bulan 9 nanti kot..holiday ngn family in law...Al-Maklum lah cuti tahun x banyak kene saving..takot2 ada emergency lain..nak2 kalau anak2 x sihat...cuti tu jugak nak kena guna...so kenalah guna cuti tahunan yang siciput tu sebaik yg mungkin kan2....
 
Ok lah..aku akan bermula bercuti pada 6/2-15-2...amek kau...10 hari cuti..hahahah...
aku je yang start 6 hbln..husband start cuti 9hbln...saja je aku suruh dia ambil lewat sikit...sebab dia dapat cuti 7 hari je..aku nak dia habis cuti sama last day aku cuti..tu yang suruh start 9hbln..hehe..
tu pun nyaris x dapat..sebab tu kan cuti raya cina..sebenarnya susah nak dapat...paham2 je lah kerja polis ni...susah sikit lah nak dapat cuti lama2 ni..7 hari tu pun syukur Alhamdulillah dapat..
lagipun husband last cuti dulu masa raya Aidilfitri tahun lepas..huhuh.lama kan...
 
Destinasi percutian kali ni tak lah jauh sangat....
aku decide pergi ke Pulau Pangkor, Perak je..memandangkan kami pun nak balik kampong husband kat Perak..so gi bercuti dekat2 je lah..aku pun semalam dah booked resort kat sana..booking kat AirAsia Go travel je...mula2 aku search kat Booking.com..tengok semua tempat dah fully booked..
yelah..time cuti kan...pastu aku search kat Trivago pulak..tengok2 resort yang aku dah review sebelum ni ada kosong...tu pun kat AirAsia Go Travel la..so ape lagi..terus booked je lah...
aku ambil tarikh 9-11/2/2016..3 hari 2 malam...ala cukup la tu kan..just nak relex2...bagi anak2 enjoy..aku n husband pun boleh relex2..dating berdua sambal tengok anak2 bermain..chewahh..hahah..
Resort yg aku pilih adalah Purnama Beach Resort..
so far tengok review orang mcm ok..hopefully ok lah tempat nye yeh...
 
 


Total utk 3H2M..RM446.00..ok lah still under budget lagi...
what do you expect..nak murah lagi? paham2 lah time tu school holiday n public holiday..
tu lah siapa x suruh booked awal2 kan..heheh..(salah diri sendiri)..actually sebelum ni aku ada je tengok harga dia murah lg dari ni..tapi time tu x confirm lagi...so semalam bila tengok..adoii..dah x murah dah...hmm..xpelah..bukan bercuti selalu kan..booked aje lah kan...
 
so lepas 3H2M kat sana baru lah kiteorang plan balik kampong husband kat Parit Buntar..
stay sana dalam 3 hari pastu maybe nak ajak husband gi pusing2 kat Penang ke..or pergi Cameron ke..mana la tau dapat stay pulak kat Cameron lepas tu.heheh...lagipun kiteorang xde lah rushing nak balik KL..sebab aku dah ambil cuti hari Isnin tu 15hbln..sebab xnak balik KL on weekend..sebab tau confirm jalan jem weekend tu..
so far itu jelah planning aku  untuk cuti raya cina nanti...
xsabarnya nak bercuti........:)