Followers

Wednesday, October 4, 2017

Pregnancy: My 3rd pregnancy





Cakkk..
tetiba timbul nak cerita pasal 3rd pregnancy plak..
hahahah.....
ikotkan memang malas nak update blog ni...
tapi memandangkan pregnancy yang 1st and 2nd ada update..
so yang ketiga ni kita update jugak la yeh...
 
 
Aku sebenarnya memang planning nak pregnant lagi..
yelah..anak yang 1st Raees dah 5 tahun..yang 2nd Raynia dah 4 tahun..
next year dua2 dah sekolah...kalau sekarang ni Raees je yang sekolah..
so next year dua2 beradik ni sekolah..
so aku rasa dah bersedia nak tambah lagi 1..
rindu nak bau2 baby..nak gomol2 baby ni..hehe..
selama 3 tahun lebih ni jugak la aku merancang...aku merancang dengan memakan pil perancang..
hanya pil perancang je..ubat lain xde..cucuk2 ke..insert ke aku x amik..
daripada makan pil Noriday sampai la makan Nordette..
memandangkan aku dah bersedia nak pregnant..awal tahun ni (2017) aku stop makan...
effect lepas aku stop makan pil perancang ni..period aku x regular...lewat seminggu la..2 minggu la.
sampai lah bulan puasa tahun ni...sebulan aku x datang period.
Aku start perasan perubahan aku waktu sehari sebelum raya..
time tu on da way nak balik kampong husband kat Perak..
aku muntah2..so time tu x pikir ape lagi...masa hari raya kedua..
kiteorang nak keluar gi beraya..setiap rumah yang aku pergi beraya aku mesti tumpang toilet nak terkencing..haish..pelik gak..tiap2 rumah lak tu..
jarak rumah antara rumah tu pulak bukannya jauh pon..asek lah nak terkencing je...
 
Masa raya ke 4 kot balik je KL..terus aku wat pregnancy test..
kebetulan kat rumah ada 1 pregnancy test aku yang x guna lagi..
bila test tgk Nampak 2 line..tp  line tu mcm Nampak ngn x Nampak je..
tak puas hati...aku suruh adik aku tolong belikan lg pregnancy test ..beli yang Clearblue ngn yang biasa punya...
aku buat test guna Clearblue tu..tak kuar apa pun..ntah la..salah aku kot x reti guna..hahaha..
nasib ade lagi 1 extra pregnancy test yang biasa punya...
bila test je..sekali tgk naik 2 line..terang dan nyata sekali..
 
 
 
tadaa....terangkan...hehe..
time tu x tau la perasaan aku macam mana..happy ade..terharu pon ada..
bila aku tunjuk kat husband aku dia agak terkejut gak la..sebab dia kata x sangka lak seawal ni..
dia ingat tahun depan ke hujung2 tahun depan ke..
tapi aku yang x sabar..x dan nak tunggu tahun depan nak pregnant..tahun depan dah bersalin..hehe..
 
selang 2-3 hari lepas aku buat test tu..aku terus gi klinik..
bila jumpa doctor..doctor terus buat scan...
 
 
dah Nampak kantung..time ni doc kata kandungan aku dah 6 weeks..tp mungkin  kurg dr tu..dalam 4weeks kot..so doc suruh datang balik lepas sebulan....
lepas sebulan aku datang balik cek..
oh yea..untuk pregnancy kali ni aku x buat checkup kat KKIA..aku buat kat klinik biasa je..kat Klinik Sri Indah...sebabnya..of course la sebab kekangan masa...
nak2 sekarang ni rutin harian aku..tiap2 pagi hantar Raees gi sekolah...tengah hari ambil balik sekolah..so memang xsempat pon kalau pergi KK..kalau dapat pergi pon..ntah pukul berapa lak habis...nak hantar n amek anak lagi..masuk kerja pon lambat nanti..haish..
so terpaksa la aku buat follow up kat klinik swasta je...
tiap2 bulan terbang  gak RMXXX ..xpe lah ..pejam mata je la yeh..huhu..
 
lepas sebulan aku datang balik checkup...
doc scan tgk kandungan aku dah 8w..so doc pon bagi la ETD
ETD aku 17 Feb 2018...
bila tgk calendar time ni..tengah raya cina...
aku ingatkan bersalin bulan 3..rupanya bulan 2..
tetiba rasa apesal mcm cepat sangat je nak bersalin ni..hahahaha..
now aku dah masuk 5 bulan...
4 bulan je lagi tinggal..haish..memang terasa cepat la jugak...
preparation?? 1 pon nan hado lagi...
tengok lah nanti hujung2 tahun ke...nak setel kan abang ngn kakak nye preparation untuk sekolah dulu..lepastu baru focus beli barang baby ye...
 
Pregnancy kali ni memang berbeza dengan masa pregnant anak 1st and 2nd dulu...tp ada 1 je yang sama ketiga2 pregnancy ni...yang samanya...aku yang mengandung..husband aku yang kena mabuk teruk....hahaha...
tapi kali ni dia mabuk lagi teruk la...emosi lak..patutnya emosi aku yang terganggu..ni tak..emosi dia lak terganggu...cepat marah..nak emosional je...pening muntah semua la dia kena...
aku???aku releks je...hehe..
xde lah..aku ada gak muntah2..tapi x teruk mcm husband aku kena..
aku muntah kadang2 je...pening2...asek nak tido je la...tekak ni pulak makan manis ke masam ke semua tak kena...tapi asek rasa tawar je lah...
lagi alahan aku...time baru2 pregnant tu aku x boleh bau air kencing Raees..tiap kali lepas dia kencing kalau time mandikan dia..mesti aku muntah....kesian Raees..tiap kali dia nak mandi..aku suruh dia mandi sendiri sebab aku xtahan bau kencing dia..kencing dia je aku xleh bau..Raynia kencing ke berak ke takde lak aku muntah...hahaha...pastu bila nak kemas or susun baju kat dalam almari pon xboleh gak..hahaha..lagi mengada2 kan...baru nak susun aku dah nak pitam rasanya..
last2 aku biarkan je la..baju yg berlipat tu penuh kat atas katil..nak pakai baru Tarik satu2..
lagi 1...asal masuk shopping mall je...aku mesti nak termuntah..mual..
Ya Allah..time ni aku rasa tension sangat2...yelah..kite nak jalan2..masalahnye masuk  je shopping mall aku nak termuntah...balik je rumah mesti aku muntah..tak kire la.pegi beli barang dapur kat Giant pon balik je aku dah terbelahak...
last2 bulan2 beli barang dapur aku beli kat TESCO online je...
nak wat camne...masuk je tempat shopping nk muntah...
 
Masuk pregnant 4 bulan Alhamdulillah..baru lah ok...dah xde dah muntah bau kencing Raees...masuk shopping mall pon dah ok..muntah n mual pon xde...
mengidam tu ade la jugak..tp xde la mengidam benda pelik2..so far masih senang nak dapat la..
baju2 yang berlipat pon dah boleh dah susun balik..xde nak pitam dah...
cuma tinggal husband je la..dia punya mual loya tu ada la sikit2..
best je kan bila mabuk kite pergi kat suami...kita yang mengandung..suami yang mabuk..
so..adil la kan..hahaha..sama2 rasa...tapi kadang2 aku yang kesian kat dia..patutnya time mengandung dia jaga aku..ni aku lak yg jaga dia..hahahaah..
 
Ok lah..panjang pulak aku karang...sambung next entry la pasal checkup ya..
InsyaAllah..aku akan cuba juga nak update...:)
 


Tuesday, November 22, 2016

Rindu nak balik rumah... (T_T)





Aku rindu dengan rumah aku...
mcm kelakar je bunyiknye kan..rindu ngn rumah sendiri..
sbb apa rindu??sbb dah sebulan lebih aku tak balik rumah kat Klang tu...
antara sebab aku x balik...
sekarang ni husband every week 2 kali seminggu dia akan balik Gombak...
lepastu kalau terkena dy off weekend..lagi la dia xnak duk rumah kat Klang tu..
dia lebih suka balik Gombak..sebabnya kalau balik Gombak..banyak tempat boleh gi jalan2...
Kat Klang sana dia boring...hahahaha....
lepastu sejak akhir2 ni parents aku dua2 x berapa nak sihat sangat...
ayah baru lepas jatuh kat Johor haritu...jatuh terduduk..punggung pon sakit...
lpastu sibuk uruskan persiapan dia nak pergi umrah bulan depan...
ibu pula..baru dapat sakit buah pinggang...mmg 2 minggu sekali ulang alik hospital je la...
so mmg kena sentiasa lah monitor kesihatan mereka berdua ni...
 
ni lah antara sebab aku x balik rumah kat Klang tu..
insyaAllah akan balik nanti hujung bln depan...
lama lagi wei nak balik umah sendiri..hahaha...
xtau la apa jadi dengan rumah tu...tunggang langgang jadinya...
ni pon nanti balik nak kasih BERSIH itu rumah..
maksud aku nak kemas balik..cat baru...barang2 pon masih ada lagi yang x bersusun masa pindah dulu...
husband pon bukan melekat sangat kat rumah..rumah tu utk dia tidur je..bangun je dah kena pergi kerja...rumah tu dah macam rumah persinggahan je....
disebabkan jarang balik rumah sana...tu pasal la xde update deko2..
sbb mmg x sempat nak deko pon lagi....
insyaAllah ...hujung tahun ni kasi deko betul2...ya..
 
 
rindu dengan bilik bebudak ni...
sekarang ni dah ada katil ..
so mainan bebudak ni banyak dah campak dalam bakul...
tunggu la balik sana nanti..habis aku setelkan bilik bebudak ni...hehe
 
 
 




 
 


Friday, October 28, 2016

Al-Fatihah buat isteri kepada kawan baik suami......





Hari ni aku nak update 1 cerita..
cerita yang bagi aku cukup sedih dan terkesan dalam diri ini..
Semalam hari Khamis 27/10/2016..waktu tu dalam pukul 2-3 ptg la..
husband wasap bagitau wife kawan baik dia telah meninggal dunia...
aku memang terkejut bila husband bgtau...automatic mata aku berkaca..
kawan baik dia ni nama Affendi..tapi kiteorang panggil black je..
aku memang tak kenal dengan wife dia..tak sempat nak kenal pun..
husband je lah penah jumpa dulu..masa dorang kahwin tahun 2014 husband aku ada pergi kenduri kahwin mereka kat Kedah...time tu aku tak ikut sama..husband pergi dengan member2 dia je...
 
Ikut apa yang husband aku bagitau kat aku wife black ni meninggal sebabkan penyakit strok..
tahun pertama dorang kahwin sebelum wife dia pregnant..memang ade sakit..tp aku x tau sakit apa..
lepas tu masa dia pregnant kerap pula sakit..ulang alik hospital..last2 hantar balik kampung kat Kedah..bagi family wife dia jaga n tengokkan dia..oh ya black ni sama kerja dengan husband aku..stay pun kat Klang..faham2 je lah kerja polis ni kan..xtentu masa..so susah pula kalau wife dia dok sorang2 time dia kerja kan...tu yang balik kampung...
sampai lah wife dia bersalin tahun ni...lepas bersalin tu makin teruk sakit dia...seingat aku time lepas2 raya baru2 ni lah...wife dia kat hospital...x sedarkan diri...bila dah sedar..terbaring je..tak boleh bangun..tak boleh bercakap...
aku xtau lah punca sebenar sakit dia ni kenapa..
so black ni seminggu sekali bila dia off day je dia akan balik kampung jenguk wife and anak dia..
bayangkan lah tiap2 minggu ulang alik Klang- Kedah..
 
dalam 2 minggu lepas husband aku cakap dia ada bawa balik wife and anak dia ke Klang..
sebab time tu wife dia dah Nampak sihat...dah boleh duduk..cuma tak boleh jalan je lah...
tp ada orang ikut dia balik sekali tolong jaga wife dia time black ni tengah kerja...
lepastu balik semula ke Kedah sebab dia ada follow up rawatan kat sana..
so lepas dia hantar wife dia tu, dia balik semula ke Klang..
ikutkan malam semalam dia kerja...tp siang tu dia bergegas balik ke Kedah..
otw dia balik dia call husband aku ..husband cakap dia menangis kuat sangat bagitau wife dia dah meninggal...
dah lah dia balik sorang2...xtau la keadaan dia time dia drive tu mcm mane...
husband suruh dia tenang...drive elok2..
aku x pasti dorang kebumi mayat pukul berapa...semoga segalanya berjalan dengan lancar..
 
Apa yang buat aku cukup terkesan n terasa sedih...
dia tak ada disamping wife dia di saat2 akhir...
anak dia baru beberapa bulan sudah kehilangan ibu..
lagi sedih dia tak macam pasangan suami isteri yang lain..
sejak mereka berkahwin berapa kerap la sangat mereka tinggal bersama...
sebab masa wife dia lebih banyak di kampung dan di hospital...
berjauhan dengan isteri disebabkan  bekerja di sini...
mungkin kalau kerja biasa dia boleh berhenti n cari kerja lain kat sana..
tapi kerja polis ni ..bukan senang2 nak tukar kan..
itulah dugaan hidup...dugaan buat dia...
apa pun aku harap dia kuat semangat..tabah..kuat demi anak dia...
satu2 nya harta peninggalan isteri dia yang amat berharga buat suaminya...
walaupun aku x pernah jumpa wife dia...memang x sempat nak jumpa..disebabkan keadaan wife dia yang sering sakit...tp aku tau..dia seorang isteri yang kuat...
pernah suami dia nak bawa dia balik ke rumah...tapi memikirkan tiada siapa boleh tolong jaga kan wife dia..terpaksa la tinggal di kampung je..
damailah kau di sana Diana..walaupun kita tak pernah berjumpa...
rehat lah...awak dah cukup derita dan sengsara dengan sakit yang di alami...
Al-Fatihah......
 
p/s: malam tadi husband balik Gombak..sebab hari ni dia off...
so malam smalam dia dah balik..dia cerita pasal black ni..lepastu dia cakap kalau dia lah x sanggup nak tempuh...sedih ...tak tau apa jadi kalau isteri dah tak ada...
dia kata tak boleh nak bayangkan tinggal berjauhan macam tu...
aku cakap lah kite pun tak tau kita mati ni macam mana...tapi kita tau mati itu pasti...
cuma bila je tak tau...
 
 
 



Friday, October 21, 2016

Perihal Diri..




Sudah lama x update apa2 kat dalam blog ni..
bersawang sawang dah.. :p
serius rindu nak aktif berblog balik..
tapi tu lah...sifat kerajinan tu susah sangat nak muncul...haish...
ok lah..memandangkan tengah ada masa ni..
meh la kite update sikit..
update sikit pasal life aku sekarang ni...
 
 
As usual sekarang ni aku masih lagi bekerja di tempat yang sama...bulan ni genap lah 6 tahun bekerja di sini...
Masih lagi mempunyai 2 orang anak..ya..masih 2 orang...Raees & Raynia...
no 3??? insyaAllah planning tahun depan or 2 tahun lagi...tengok lah macam mana..
masih merancang lagi....heheh...
 
 
Tahun ni genap setahun aku dengan husband PJJ..
walaupun hanya aku kat Gombak n husband kat Klang..
PJJ gak la tu kan...hahahah....
aku hanya balik rumah kat Klang weekend sahaja...
hari Jumaat balik kerja..ambil anak2 terus balik Klang...hari Ahad aku balik Gombak balik..
kiranya aku balik rumah 3 hari 2 malam je lah...
tu pon kalau husband weekend kerja sama lah juga x dapat spend byk masa dgn dia..
kerja tak tentu masa...time kerja dia bukan macam orang lain..
jangan harap lah nak plan apa2..semua kejadian berlaku mesti last minute...
macam husband aku ni jadual kerja dia contohnya untuk waktu bekerja esok..dapat tahunya malam karang baru dapat tau pukul berapa kerja esok...
lepas tu time kerja dia pulak 5-6 hari..(1 day off)
kadang2 habis kerja petang..malam karang sambung balik..
pastu kadang habis pukul 1 pagi...pukul 9 pagi kerja balik...
hmm..kesian kan..tu pasal la aku sekarang susah nak join gathering..or pergi mana2...
tak boleh nak plan.. :(

Pasal anak2 pulak...semestinya makin membesar...
Raees tahun depan dah 5 tahun...dah nak masuk tadika..
Alhamdulillah...aku dah daftar dia masuk tadika bulan Ogos lepas..
tahun depan Raees akan bersekolah di Tadika Little Caliph, Taman Samudera
huh..xtau lah macam mana nanti kena tinggal...yelah..budak x pernah kena tinggal..pastu kena tinggal dengan orang luar...
Raees ni perangai dia manja sikit...apa je dia buat mesti nak ada orang depan mata dia..
main kat playground pun..mata dia mesti tengok mama or papa dia ada tak...kalau xde..mula la dia mencari..pastu melalak...
Raees sekarang boleh dikatakan tak pakai pampers dah...hanya pakai time nak tidur malam je..
pernah jugak time tidur tu x pakaikan dia pampers..ok la pulak tak kencing sampai ke pagi...
tapi mama dia belum ready lagi nak kejut dia bangun pergi kencing tengah2 malam tu...heheh...
Cerita pasal Raynia pulak..
fuuh..anak dara sorang ni...bulan depan masuk umur 3 tahun...
tapi perangai....MasyaAllah...lasak bebenor...mengalahkan abang dia...
ada masa tu lembut...ada masa tu ganas n lasak...
memang selalu lah bergaduh dengan abang sampaikan abang pun kalah la dengan dia.. :D
so far dah pandai bercakap...pandai ajak sembang..
masih lagi kuat menyusu...sekali minum 12oz...memang sekali minum je abes..kadang2 dah lepas makan pun mintak susu...nak dukung dia...adoiii...terbalik mama dibuatnya...xlarat..semangat...
So far sekarang dah anak2 ni dah boleh diharap..
dah boleh diminta tolong...
kadang2 tak payah suruh dorang dah buat dulu..
pastu kadang2 ada benda yang dorang buat ni dluar jangkaan...
bila dia tau mama dia dah sudah masak...pinggan aku dah letak atas meja..
bebudak ni siap susun letak satu2...macam kat rumah aku kat Klang tu tak ada meja makan..
so memang kiteorang makan bersila kat lantai lah..habis je makan...aku angkat pinggan2 ni..
nanti bebudak ni sorang ambil penyapu..sorang lagi ambil mop...konon nak tolong sapu n bersihkan lantai la..hehe..comey je...dah besarkan..
dah boleh diharap pun...
dah boleh nak jaga adik lagi...teeeeettt..kalau ada la..hahahah...

Itu saja lah cerita aku serba sedikit....
nanti rajin aku update lagi...kalau rajin yeh..hehe..


 
 

Thursday, March 24, 2016

Air Mangga Kaw yang Sedap!







eh2..tetiba muncul balik kan..
sekian lama sunyi sepi..haahah..sori la..skang ni mood nak update blog tu kelaut sgt2...
mood malas la katekan...hehe..sori sgt2..banyak entry tertunggak..sampai ada yang dah lupa nak update..xingat citer dah...(Teruk kan..)
lagi 1 pasal gambar..banyak aku x transfer lagi..gara2 hardisk aku dah rosak...xleh guna..
nak save kat pc office ni..pun dah penuh dah..sampai xleh simpan dah gambar2 aku tu..rasa mcm nak beli dual USB tu la..mcm best je kan..hehe..senang nak transfer gambar...
 
 
Entah apa angin aku nak update pun xtau la..
saja je godek2 pic album kat pc ni..
tetiba ternampak gambar ni..
terliuq pulak tengok...
 
ni la air mangga kaw...
 
 
mangga kaw ni mmg kaw kaw..serius x tipu..
memang sedap sangat2....
terasa mangga dia yang fresh..ada potongan buah mangga dalam tu..
pergh..dgn sejuknya....
seminggu kadang2 2-3 kali aku beli...
harga pun memang murah...
1 bekas ni harga RM2.00
murah kan..dah la mangga tu fresh..ada potongan buah kat dalam tu..
RM2.00 je...
 
kalau korang nak merasa air mangga kaw ni..boleh la terjah gerai dia dekat taman samudera..
landmark..belakang giant..dekat ngan rumah flat kat taman samudera tu..
depan sekolah rendah taman samudera..ada sederet gerai2 orang berniaga tu..
pasti korang Nampak banner gerai tu tulis mangga kaw...
yang mana dok berdekatan..boleh lah beli n rasa...memang berbaloi dan sedap....
nak2 minum time tengah musim panas2 ni...