Followers

Monday, March 3, 2014

Alhamdulilah... :)





Baru ada kesempatan nak update blog..
pagi tadi busy giler...x dan nak bukak fb ngn blog..datang2 kerja..on pc terus buat kerja...
now..dah lega sikit..so boleh la update blog kejap...

weekend lepas hari Sabtu n Ahad aku pun agak bz jugak..
setelkan beberapa urusan..
Alhamdulilah...aku dan husband sekarang ni sedang dalam proses membeli rumah...
hari Sabtu lepas jumpa owner n tengok rumah...
dok sembang2..lepas tu terus deal nak beli...
masa pergi tengok rumah tu..kami berurusan dengan agen hartanah n owner rumah..
rumah yang kami beli ni nanti dekat Kapar,Klang..
rumah setingkat 3 bilik..2 bilik air..
details pasal umah nie nanti aku cerita kat next entry nanti...

Hari Ahad pulak pergi lagi ke Klang..
pegi office agen hartanah untuk bayar duit booking rumah...
duit booking nie kiranya..sebagai tanda la yang kite akan beli rumah tu..so rumah tu xboleh di jual kepada orang lain..
selesai bayar booking ...agen akan terangkan step2 yang seterusnya...
dari segi pinjaman perumahan pulak agen akan buatkan..
beli rumah nie..guna loan husband..husband kerja gov senang sikit nak buat loan..
segala borang2 yang perlu diisi agen akan send by email...
pagi tadi dia dah send..banyak jugak la borangnye...

now aku dah buka fail n buku khas pasal proses pembelian rumah nie...
harus yeh ada fail or buku khas ni..segala macam document pasal rumah kena simpan elok2...
dah la bab2 isi borang ni aku yang nak kena buat..

Alhamdulilah...aku n husband rasa happy sangat...akhirnya
dapat jugak kami nak membeli n duduk rumah sendiri...
aku pulak x sabar2 nak menghias rumah...
kat kepala ni dah macam2 fikir nak buat itu ini..
tapi xboleh nak fikir sangat..sebab banyak lagi perkara lain pasal proses pembelian ni nak difikirkan...




10 comments:

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis..byk step klu melibatkan loan gov tp xpe..cabaran tuh..

CikNaa said...

alhamdulillah.. mudah je tengok ain beli rumah..

~ NANA ~ said...

alhamdulillah...semoga semuanya dipermudahkan yer :) lepas ni blh la deco sesuka hati...hehe

Umi Qi said...

Alhamdulilah mama raees....syukurrrrrr...cepat betul rezeki mu aeen....doakan utk Umi Qi plak tau...this week nak hunting lg jumpa developer yer agent kt cheras wehuuu...mmg mencabar ar wehh

Zuraidah Hasidin said...

kapar klang dekat dgn area umah saya. heheheh. :)

DYatie said...

Best nyer. Kami dh ad jg rumah sndiri. Kt Ipoh. Tp rezeki bekerja dkt KL. So mula dr 0 balik. Kmpul duit balik utk beli rumah kt cni. Tp cm mahal je. Huuu.

aThidEaN said...

alhamdulillah

impian semua pasangan nk ada rumahb sendiri

mOoN said...

Alhamdulillah sis.. Dekat la kita nanti.. :) kitorang pun sdg dlm proses jugak..hope by this month dah boleh duduk umah tu.. :)

jaja_NorLiza said...

waahhh...alhamdullillah rezeki...tahniah aeen..kalo dekat kapar tak jauh la dari umah akak...leh roger2 nati ni...weeeehaaaa!

x sabar nak tggu aeen hias2 rumah...mesti canteq!

Aeen said...

@chekgu: thanks sis..tu la baru 1st step pun dah pening pale..huhuh..
@ciknaa: Alhamdulilah ciknaa..nampak mudah..tapi agak payah jgk la..ape2 pun semoga dipermudahkan semua urusan..:)

@nana: Thanks nana..tu la lepas ni leh deco2..xsabar...:)

@umi QI: Alhamdulilah umi QI..rezeki anak2..hopefully lepas ni umi QI lak dapat rumah...:)

@zuraidah:wahh..ade geng nie..best2..:D

@dyatie: xkesah jauh ke dekat..yg penting ada aset tu kan..:)

@athideah: Alhamdulilah..semua pasangan impikan dok rumah sendiri kan..:D

@moon: wahh..dekat lagi..ade lagi geng jemah nie...bestnya bulan ni dah boleh dok umah sendiri dah...:)

@jaja:aik..rmai gak orang klang nie yeh...syoknya..ramai kawan kat sana nanti...rumah xduduk lagi..kt kepala dah macam2 idea yg dtg..hahahah..