Followers

Tuesday, May 20, 2014

Raees: Raees oh Raees!




Makin mencabar bila anak2 semakin membesar nie..
mencabar dari segi kesabaran...
Raees sekarang ni dah 1 tahun 8 bulan...
perangai sekarang...haih..tahap urut2 dada la mamanya...
nakal...bila kite cakap no...lagi la dia nak buat....
suka baling2 barang....
xdapat apa yang dia nak...dia marah2...guling2 atas lantai...
suka dera tok ayah dia...
dera apa au...tiap2 masa tarik tangan tok ayah dia suruh bukak fridge...
kadang2 xde apa pun dalam tu..dia suruh tok ayah dia bukak..
sampaikan tok ayah dia dah letih la nak dok bukak je fridge tu..
penah sekali tu aku geram...fridge dah bukak..dia panjat fridge tu...aku pun tutup la pintu..
mengamuk2 dia...tapi tu dia x serik yeh..dia akan repeat lagi benda tu...huh.....

ni bukan stroller Raees yeh..orang tengah sibuk cari stroller untuk cucu aku..dia sibuk nak masuk dalam tu..






Macam aku tiap2 minggu akan pergi rumah MIL..
Raees ni dia ada 1 perangai..bila kat rumah MIL..xboleh x nampak aku..kejap2..Mama..Mama..
aku nak gi toilet pun susah..dok mengekor je montot mama dia nie....
kalau aku dok dalam bilik nak tidur kan Nia..dia pun sibuk dok dalam bilik tu..selagi aku x keluar bilik..dia x keluar..kalau keluar pun samapi depan pintu bilik je...
puas la nenek n makcik2 pakcik2 dia panggil ajak main..dia xmau...
dia nak mama jugak...adoyaii Raees...teruk betul dia buat perangai mcm tu...
mcm hari Ahad lepas aku keluar ngn husband bawa Raynia..Raees tinggal kat rumah MIL..sebab dia tengah tidur...kiteorang balik lambat sikit..then husband call adik dia tnye Raees buat apa..
adik husband aku cakap..elok je dok tgk tv..makan..main...huh..boleh pun...
ade mama dia mengada2.. tapi..masa bangun tu adik husband aku cakap dia ada cari mama,papa,Nia..semua nama dia panggil..tok ayah, nenek,hayyan,haikal...
tu je...hayyan tu anak buah aku..haikal tu anak jiran aku yang mak aku jaga...
yelah..dah memang hari2 dengan orang tu..so bila 2 hari cuti..xnampak..mula la dia tanya...
hari Sabtu lepas masa aku baru sampai rumah MIL..Raees cakap ngn aku.."ma..jom..lik..ayahhh.."
dia ajak balik..nak jumpa tok ayah dia...adoyai anak...xboleh betul x nampak tok ayah dia 1 hari...
rindu la tu...Raees ni memang manja sangat dengan tok ayah dia...sampaikan tok ayah pegang Raynia pun dia x kasi..jelesss...




Raees dalam awal bulan lepas...dia kurang nak makan..minum susu pun xnak..sebab demam..
jenuh aku buat macam2 nak bagi dia makan...sampaikan ada 1 tahap tu..dia xnak makan kat rumah..
tiap2 malam aku bawak dia keluar gi makan kat kedai...
bila dah bawak keluar tu..dia makan la jugak sikit...mau xkopak la mama tiap2 malam bawak dia makan kat luar...huuh
baik je demam..sampai sekarang selera makan tu..bertambah2...
sampai aku kena catu la jugak benda yang dia nak makan..yelah..rasa aku nak pecah perut tu asek makan je...haih..xmakan..susah hati..dah asek nak makan je..susah hati jugak..
selagi tak tidur..selagi tu dia nak makan...
tapi apa2 pun..Alhamdulilah...aku suka tengok dia berselera makan..walaupun bersepah..
dia x boleh tengok aku gi dapur..mesti dia mintak.."ma..acik..cuh ngan.."maksudnya..ma..nasik..nak basuh tangan.."
kalau dia makan or air tertumpah ke..mesti cepat2 dia cari kain or tisu nak lap..
sebab apa dia cepat2 nak lap..sebab dia takut kena marah...hahahaha..
ni papa dia yang ajar...memang papa dia akan marah bila dia tumpahkan air ke makanan ke..
pastu papa dia suruh ambil kain lap..so sampai sekarang dia buat perkara tu...good boy Raees..

dia suka makan kek...percaya atau tidak...rainbow cake ni dia boleh makan sorang...arghhh..jenuh mama gosok gigi dia balik umah lepas makan kek nie...


xnak org suapkan..nak suap sendiri..





Sejak kelahiran Raynia..aku mengaku yang Raees memang jarang tidur dengan aku...
Raees dia tidur dengan tok ayah n nenek dia... 
kadang2 je dia tidur dengan aku...tu pun bila dia rasa nak tidur sama..tapi..kalau gi rumah MIL ke mana2..memang dia tidur ngn aku la..xnak tidur ngan orang lain..selain tok ayah n nenek dia..
haa..mcm mane aku x cakap Raees ni manja ngn tok ayah dia..tidur pun dengan tok ayah....
bila tanya je..Raees..nak tidur ngn mama ke tok ayah...dia akan cakap "ayah"
tapi..pernah jugak dia cakap nak tidur ngan aku...bila dah bawak masuk bilik..tiba2 mata berkaca nak menangis...aku tanya kenapa?? dia cakap "nak ayah..." dan2 tu meraung nak keluar bilik..huuh...
tapi bila tok ayah xde ke..tau lak bawak diri nak tidur ngn mama...
Raees kalau tidur ngn tok ayah dia..memang dia bangun awal pagi..lepas tu nanti dia naik..ketuk pintu bilik ...pastu naik atas katil...naik atas katil sebab nak kacau Raynia..dia akan kejut adik dia sampai bangun..dia panggil "Nia..angun.."sambil tepuk2 adik dia..lepas tu mula la Raynia bangun..siap dengan senyuman meleret dia tu...hehhe...dah bangun..Raees akan kiss Nia..sweet sangat adik beradik ni la...

Aku ni bukan lah mama yang terlalu baik...ada je aku pukul anak aku...jerit kat dia..
pernah terkuat aku pukul dia dengan tangan...tapi lepas tu cepat2 aku peluk dia..sambil nangis2...
dia bila tengok aku nangis..lagi la dia nangis...lembut hati sungguh anak bujang aku nie...
kadang2 nakal n degil dia tu buat aku xleh tahan....
memang kena banyak2 bersabar...dari segi mental dan fizikal..
Macam mana nakal sekali pun dia....
dia tetap anak aku dunia dan akhirat....
dia amanah Allah kepada aku untuk menjaga n mendidik dia...
Raees..mama sayang Raees sangat....
sayang mama xpernah kurang walaupun sekarang nie dah ada adik Raynia...mama tetap sayang raees...









3 comments:

erin said...

ollooo genang mata ku baca..raees dh besor dah big boy dah jd abang, mesti la mama syg dia kan

Cik Puan Rara said...

mcm mcm perangai anak kan aeen.bertabah lah mak mak apak ni.hehehe

Syima Syaz said...

semua mak rasanya tetap akan hilang sabar kalau anak perangai over-limit..hahaha....
tapi kita tetap sayang anak kita kan...