Followers

Friday, May 16, 2014

2nd Baby: Raynia dah 6 bulan



05-May-2014 lepas Raynia dah masuk 6 bulan...
dah start bagi makan....
fuuh..kalau sebelum ni nak kena sediakan makanan untuk Raees je..sekarang nie kena sediakan makanan untuk Raynia sekali...
macam Raees ok lah sikit sebab nak sediakan makanan dia x jadi masalah..apa yang kita makan..dia makan..macam sup ke..
Raynia pulak kena sediakan asing lah...yelah..baby punya makan kan..mana boleh nak campur..
so far baru bagi dia makan bubur + carrot..ada sekali tu bagi dia makan bubur + ikan bilis...huh..xnak makan lak...dia buang balik...aduiii..tekak mat saleh la adik...ikan bilis xnk mkn..huuh...makanan sampingan pun aku ada bagi jugak..macam biskut farleys, baby bites..tu dua2 favourite dia...sekarang ni makanan tu dia kongsi dengan Raees...Raees pulak kalau makan 2-3 keping..kadang2 adik dia tengah makan biskut pun dia boleh rampas je...haih....
stock biskut farleys dengan baby bites tu tahan dalam seminggu dua je..kadang2 seminggu je baby bites tu boleh habis..kalau Raynia je yg makan..ok lagi..ni abangnye sekali join...hehehe..

perkembangan Raynia sekarang ni..ermm..menyiarap tu dah lama dah dia boleh menyiarap...begerak tu je lah xbrapa pandai lagi...orang begerak ke depan..dia mengesot ke belakang....
hisap jari tu x payah cakap la..sampai sekarang masih hisap lagi..
kalau duduk dalam walker tu laju je geraknya....
dah pandai nak menangis bila orang tinggalkan dia..nak2 bila aku balik kerja..tegur dia..tapi x ambil..haa.siap lah dia nangis kuat2 nak suruh ambil..
nak keluar gi jalan pun macam tu..dia tau dia dah siap cantik2...tengok mama dah pakai tudung...mula la dia merengek...masuk je kereta terus diam...

lagi 1 dia pantang tengok org makan ..mula dia jadi resah...sebab dia nak makan sekali...
siap buat jelir lidah la..kemam2 mulut la mintak makan...
haih la Raynia...

Senyum???
itu kelebihan dia..memang suka sangat senyum....
tenggelam mata tu kalau tengok dia senyum...




kalau gelak pun....comey sungguh...geram tengokk...



haaaa..nampak x dia nak buat apa tu??







































































































































































































































ni yang dia nak buat....hisap jariiiii....favourite nih...


konon-konon tengah layan tab..padahal dia nak terbalikkan tab tu...


ni time pergi makan kat luar....
bukan main dok dalam baby seat tu....
aku ingat time ni..bawak Raynia je pergi makan malam..
bagi dia pegang Tupperware  ada isi sudu...sekali dia pergi campak tupperware tu..habis semua sudu bselerak kat lantai....aduii Raynia...xpasal2 mama kena kutip bagi balik kat org kedai tu ...



budak comey...tapi kadang2 nakal gak...



awat jari tu dik??nak main piano yeh...hehe..





Itulah serba sedikit perkembagan Raynia....abang long punya cerita???
nanti daku story if ada masa....ni tengah ada masa lah aku boleh update nieh..heheh...
banyak lagi entry tertunggak....:)




2 comments:

CikNaa said...

eh terbalik..rania plak yg selalu rampas mknn afiq.. ganas sikit anak dara tu.. huhu..nama rania mmg suka senyum kot :)

babYpose said...

Cerdiknya raynia, comel..