Followers

Friday, December 18, 2015

Menyampah



 
 
Salam Jumaat semua...
hari ni hari Jumaat yang terakhir bekerja untuk bulan ini dan tahun ni..
yelah next week Khamis n Jumaat dah cuti kan (Maulidur Rasul & Christmas)
Jumaat lagi satu plak dah cuti lagi Tahun Baru...
so kire hari ni Jumaat terakhir la kerja kan2.. :)
 
 
Hari ni tetiba rasa nak taip something...
something yang buatkan aku rasa menyampah kat seseorang ni...
menyampah sebab jenis orang yang cakap x serupa bikin...
cakap macam dia sorang je yang bagus...dok cakap or konon bagi nasihat kat orang lain lah..
tapi sebenarnya nasihat tu patotnya bagi kat diri dia sendiri...
dah la jenis orang yang setiap jam nak update status je...
kalau bukan pasal status meroyan..status pasal nak nasihat kan orang...
 
Yang buat aku menyampah n rasa x suka tu..
apa yang dia update tu sebenarnya nak tujukan utk orang lain..
tp bagi aku sebenarnya utk diri dia sendiri...
kau tak kawen lagi..tp sibuk pasal rumahtangga orang..
konon nasihat kat suami orang tu jaga anak bini baik2..
tp masalahnya kau sendiri yang kacau laki orang tu....
kau tau laki orang tu ada family..tapi sibuk nak jumpa laki orang tu buat ape???
bagi aku cukup la kalau sebagai kawan je..xpayah la sampai tahap nak jumpa..nak lepak sama2 ngn laki orang tu...kau xpikir ke pasal perasaan bini dia tu mcm mane...
cukup baik la bini dia bagi kawan..tapi sampai masa dia ngn family kau nak ganggu..baik xpayah la wei...cuba bila kau sendiri dah kawen..laki kau dok lepak ngn perempuan lain kat luar..kau kat rumah dok melanguk sorang2..ape kau rasa???
bila laki orang tu x layan kau..kau cakap dia sombong..dah lupakan kau..
eh bagus la tu kan...dia buat tu pun bersebab la wei..dia xnak kecilkan hati bini n anak2 dia...
dia xnak keruhkan keadaaan....dari dia layan kau..baik dia layan anak bini dia..lagi ada faedah..lagi dapat pahala..dari jumpa kau..dapat dosa je lah...
 
 
Apa yang aku nak tekankan kat sini..
aku memang rasa sangat menyampah bila dia share or update something xkisah la dalam media social mana2 pun...please la..sebelum share tu baca elok2..sama ada sesuai atau x sesuai kau nak share..
ni kau x kawen lagi..tapi dok share pasal hal rumah tangga..kasih sayang suami isteri la, perasaan seorang isteri la..sedangkan kau sendiri belum jadi isteri..kau sendiri xpaham perasaan isteri tu mcm mana..baik xpayah cakap..kawen dulu baru boleh rasa mcm mana perasaan seorang isteri ni..kau share je..konon paham sgt...tp xpaham pun..
 
Sorry lah kalau ter "emo" sikit...
heehe..



1 comment:

acu yuhan said...

done folo sis, folo me back ;) http://acuyuhan.blogspot.my/