Followers

Friday, September 11, 2015

25/08/2015 - Perginya seorang insan yang bernama Abang... (T_T)




Serius aku rindu dengan blog..
hampir 2 minggu aku x update apa2...
pelbagai dugaan aku alami bulan lepas....
bulan yang x boleh aku dan keluarga lupakan....

Pada 25 Ogos 2015 jam 1.20 petang...aku telah kehilangan abang sulung ku bernama Roslan bin Fadzilah.Kami adik beradik panggil arwah dengan nama Abang Long...
hmm..ni nak type ni pun berkaca juga la mata nie....
korang tau kan macam mana rasanya kehilangan orang yang tersayang....adik beradik sendiri lak tu...
Hanya Allah saja yang tau macam mana perasaan aku....
sampai sekarang masih lagi x percaya yang dia dah x ada....
terasa dia masih lagi ada dengan kami sekeluarga.....
sememangnya kami adik beradik sangat rapat dengan dia...


Abang Long aku menghidap penyakit kanser hidung setahun yang lalu....
Dan pada awal tahun ni pulak dia kena sakit jantung...Alhamdulillah selepas pembedahan jantung..dia kembali sihat...namun x lama...selepas je raya baru2 ni..kesihatan dia makin merosot..kaki membengkak...perut membuncit...sebab dia x boleh nak buang air kecil...
kena masuk wad...kat hospital doktor tebuk perut dia bagi keluar air dalam perut tu...
memang banyak...berliter2 keluar...
masa kat hospital tu..doktor ada bagi tahu ayah dan isteri abang long aku..yang kanser abang long aku makin teruk...kanser dia dah sampai tahap 4....
sudah merebak ke seluruh badan....paru-paru, hati, buah pinggang....
tapi dorang x boleh nak buat apa2...nak buat kimo pun x boleh..sebabnya sebelum ni abang aku ada buat operation jantung...so x boleh nak buat kimo..kalau boleh buat pun abang long dah xnak dah...
hampir sebulan jugak la abang long dok hospital....memang kerap la kami tengok dia kat hospital..
sampai lah seminggu sebelum dia meninggal...waktu tu hari bekerja..aku minta balik awal..sebab nak bawak mak aku gi tengok abang long..oh ye..abang long aku ni dengan aku memang adik beradik kandung..sebab sama ayah..cuma mak je la lain....

moment yang xdapat dilupakan..ciuman terakhir abang long kat ibu..dan perjumpaan terakhir mereka


so hari tu abang long memang nak sangat jumpa mak aku...so bila bawa dia jumpa tu..abang long sangat lah happy...dia peluk mak aku sampai keluar air mata...kemudian pegang je tangan mak aku...
sambil tu dia cakap..pesan kat kami adik beradik supaya jaga mak aku ...jangan bergaduh sesama sendiri...
dan dia minta maaf kat mak aku ..halalkan segala makan minum dia...
time ni memang aku dah mencurah2 nangis...kiteorang suruh dia stop cakap..tapi dia degil..dia tetap nak cakap jugak...dia cakap..sementara dia boleh cakap ni..dia nak bercakap je..nanti dia x boleh bercakap lagi..kiteorang suruh abang long kuat fight dia punya penyakit...dia sempat begurau tunjukkan diri dia kuat...hehe..sebelum kami balik tu..abang long ada cakap ngn aku..dia nak jumpa husband aku...
memang dia dah lama x jumpa husband aku..dari sebelum raya lagi lah..
dan kebetulan esoknya tu husband aku cuti...aku pun sanggup apply cuti ambil husband aku kat Klang..bawa gi hospital...sampai hospital tgk abang long tengah tido...tapi bila tau kiteorang sampai kakak ipar aku kejutkan dia...terus dia bangun...muka dia happy sangat...
menitis juga la air mata husband aku bila peluk abang long...ye lah..dah lama sangat x jumpa...
aku ingat abang long cakap kat husband aku...."abang dah xde ape joe...tinggal kulit je..." lagi la meleleh air mata aku..lepastu aku tinggalkan husband aku dengan abang long...aku tunggu husband kat bawah wad..sebab time tu aku bawak anak2 sekali..dorang x boleh masuk..sementara aku hantar husband kat wad abang long..aku suruh ayah aku jaga kan dorang kejap...



Aku ingat lagi hari yg aku bawa husband pegi hospital tu hari Jumaat..4 hari sebelum dia meninggal...
time nak balik tu, dalam kereta aku tengok husband aku mata berkaca je..dia cakap x sangka abang long boleh teruk sakit mcm tu sekali...yelah kanser tu dah merebak ke semua bahagian dalam badan....
esoknya hari Sabtu..aku x melawat abang long...tapi aku diberitahu oleh ayah..yang abang long dah x boleh cakap dah time tu...banyak diam...cakap pun suara dah ke dalam..xdengar...dia pun makin lemah..banyak tidur...hari Ahad pun macam tu jugak..keadaan dia makin teruk...Hari Isnin..ayah dah inform kat kami adik beradik yang abang long dah dalam keadaan kritikal...dalam erti kata lain abang long dah nazak....
aku pula time tu tengah kerja...apply half day..n terus shoot ke hospital...
sampai je hospital..dekat wad dia tu punya la ramai orang.....
kawan2 dia dari tempat kerja DBKL..penuh dalam wad..sampai keluar lah..
dengan sedara mara lagi...aku antara adik beradik yang last sekali datang...
aku sangat terkejut tengok keadaan abang long time tu...
padahal baru beberapa hari lepas aku datang tengok dia..bila hari tu aku datang...
kurus kering...xtau nak cakap mcm mana lagi...
sedih sangat tengok keadaan dia time tu...kakak n abang aku yg lain tolong dudukkan dia usap2 kepala, urut2 belakang badan dia..sebab dia batuk..nak buang kahak..kahak tu xboleh keluar...time tu jugak dia x kenal sangat orang...bila orang tanya siapa ni..dia xingat...makin petang makin ramai yang datang melawat....makin ramai yg baca yassin kat dia...time ni ayah aku dah panggil anak2 dia n adik beradik aku yang lain untuk menerima sebarang kemungkinan....sebab doktor dah cakap..dah x boleh buat ape...
hanya boleh bagi ubat tahan sakit je kat dia...
kiteorang memang dah plan nak bawak je abang long balik...yelah dah doktor cakap dah x boleh nak buat apa...tapi doktor x bagi...sebab diaorang cakap diaorang sendiri nak monitor keadaan abang long..

Pada hari Selasa 25/8/2015..time ni aku pergi kerja...walaupun rasa berat sangat nak pergi....
aku pergi jugak la...kebetulan aku kena pergi TM kat Titiwangsa tu ..ada kerja sikit..lalu lah kat GH tu..ada tergerak hati..nak singgah kejap tengok abang long...sampai je aku kat TM..adik aku call..bagitau abang long dah x ada...Ya Allah...rasa nak luruh je jantung aku time tu..nasib ada kakak kat office ni yg teman aku..so aku rasa kuat la sikit...cepat2 aku berurusan dgn TM ..n terus shoot balik office hantar kakak office ni..pastu bagitau supervisor aku EL...ingatkan nak terus ke hospital..tapi ayah aku cakap terus je ke masjid kat ngan rumah..sebab arwah akan dimandikan dan disembahyangkan dekat masjid kat area rumah ayah...
Aku x terus ke masjid time ni..aku balik rumah jap..salin baju..dah la call husband aku x berjawab...husband pula pagi Selasa tu dia baru je balik Klang..sebab kerja petangnye..aku call2 sampai aku dah gi masjid baru dia jawab...bila dah dapat tau tu..husband pun EL la jugak..teurs shoot balik ke Gombak...
aku ke masjid dengan Raees...sampai2 masjid arwah tengah dimandikan...sementara tu aku baca yassin dulu...aku duduk sebelah kakak ipar aku, wife abang long..sikit pun aku tengok dia x menangis...tenang je...sangat kuat...sangat tabah....sebab sebelum abang long meninggal..dia dah cakap...dia redha jika abang long pergi...tu nampak dia tenang tu...
selesai je jenazah dimandikan...baru lah kiteorang boleh tengok jenazah....
saat melangkah nak tengok jenazah tu..aku kuatkan hati..tahan dari menangis...
yelah...mana boleh nak nangis kan kalau kita nak cium jenazah....
sorang2 kami adik beradik cium arwah...wajah arwah sangat tenang...mukanya bersih...tenang sangat...
aku sambung menangis bila tengok anak2 n menantu dia cium dia...laju je air mata ni mengalir...

Husband aku x sempat nak tengok wajah arwah buat kali terakhir..dia sampai masjid orang dah nak solat jenazah dah..so terus ke kubur je lah...
abang long dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Batu Muda...
kat kubur..ramai sangat orang yang dah tunggu jenazah...
proses pengebumian pun x ambil masa yang lama...pantas sangat dorang buat kerja...
saat imam membacakan talkin...saat tu jugak aku, adik beradik yang lain mengalirkan air mata...
puas husband pujuk aku..dia marah aku menangis kat kubur..tapi nak wat camne..aku xtahan...sebak sangat...
selesai pengebumian dalam pukul 6.30 ptg ...
malam tu juga buat tahlil kat masjid....aku dapat cuti 3 hari tanpa rekod..
so 3 hari tu la buat tahlil untuk arwah kat masjid n kat rumah...

Ni gambar kami adik beradik masa seminggu lepas raya..gambar terakhir bersama dengan abang long...
tapi...aku berasa sangat terkilan...sebab aku tak de time ni....
sedih sangat...xde lagi lepasni kami nak bergambar cukup 9 beradik...



Hampir 2 minggu arwah dah tinggalkan kami...
aku tetap merasakan dia masih lagi bersama....
bila berkumpul adik beradik..memang terasa dia ada...
kehilangan dia amatlah dirasakan...dari kami 9 beradik tinggallah 8 beradik...

Al-Fatihah buat abang long ku yang tersayang..
Damailah kau di sana....
Semoga roh abang long dicucuri rahmat...
dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.....
sememangnya..aku amat merindui abang long...sangat rindu.... (T_T)
rindu suaramu...
rindu celotehmu...
rindu nasihatmu...
rindu segalanya.....
abang long satu2 nya abang yg paling banyak tegur dan nasihat kami adik beradik..
abang long lah harapan keluarga....
mana2 pergi ayah mesti ajak abang long teman..
dah xde lagi tiap2 hari balik kerja datang makan kat rumah...


Gambar ni time anak abang long kawen 3 tahun lepas...


Miss u a lot...n lot......
Aku rasa abang long pun dah puas hati dapat jumpa semua orang yang dia sayang..
memang last sekali dia nak jumpa husband aku....bila dapat je jumpa husband...esoknya terus dia x boleh bercakap dah..sampai lah hari terakhirnya...dan abang long meninggal di pangkuan ayah dan dikelilingi oleh isteri , mak tiri aku n anak2 arwah....


5 comments:

CikNaa said...
This comment has been removed by the author.
CikNaa said...

innalillahiwainnailahirojiun.. ain, takziah yer.. Allah lebih sayangkan dia.sekurang-kurangnya arwah dah tak menanggung sakit lagi. semoga dia ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.. sabar yer ain.

Liyana said...

salam takziah ain ... yg membaca ni pun terasa berkaca2 mata :(

anez zamri said...

salam takziah aeen..sedih sgt baca..semoga dia di tempat kan di kalangan orang yang beriman..sabar dan kuat eh aeen..

e.t.t.y said...

takziah aeen. sedih baca. susut betul arwah.