Followers

Wednesday, July 29, 2015

2 hari sebelum Raya.....





nak masuk 2 minggu raya baru nak update blog...
ish2..apa la kau ni ain..hehe..
maaf la yeh..masa tak mengizinkan..busy bebenor...
ok lah aku nak cerita pasal sebelum raya...
ikutkan raya tahun ni aku apply cuti sehari sebelum raya iaitu hari Khamis sampai lah Isnin..kiranya 2 hari tu lah aku apply cuti...
hari Selasa sebelum raya tu...aku boleh pulak tukar fikiran...
sebab hari Selasa tu mood aku dah mmg out la nak buat kerja...xde mood langsung...
so aku decide Rabu tu patutnya aku kerja..tapi aku amek MC..hehe...
sayangkan cuti nak apply lagi..aku amek MC je lah..save sikit cuti tahun..kih kih kih....
habis je kerja hari Selasa tu..Malamnya terus shoot balik Klang...sebab Selasa tu husband dah start cuti dah...so Rabu tu aku MC..packing2 barang..balik rumah MIL..ala balik Desa Pandan je...dalam KL jugak..
aku stay kat rumah MIL dari hari Rabu sampai hari Jumaat raya pertama je...
Malam tu pulak..lepas je berbuka...aku tunggu Raees n Raynia tidur..sebab aku n husband nak pergi Jalan TAR beli baju Raya aku n Raynia...xkan la nak bawak bebudak ni kan..so bagi dorang tidur dulu..baru boleh pergi...dalam pukul 11 malam dorang dah tidur..terus aku , husband n 2 orang adik ipar aku ikut sekali pergi Jalan TAR...jalan memang jammed giler la...bab parking xde masalah ...banyak parking lot..cuma nak xnak je lah membayor parking....aku hari tu parking kena RM10...standard lah..bila time2 nak raya ni dorang mmg suka naikkan harga parking...

Sampai je kat Jalan TAR.bermulalah pencarian baju raya aku n Raynia...
tapi kali ni aku tengok kat Jalan TAR tu..xbanyak sangat orang jual baju untuk perempuan..kebanyakkan baju melayu lelaki je...
ni la padahnya bila beli baju last minute...semua kedai kiteorang pergi nak cari baju kaler sedondon dengan husband n Raees..xjumpa2....
tema tahun ni hijau pucuk pisang...jenuh aku nak cari..xjumpa2...jumpa la Raynia punya jenis dress...
tengok2 kaler lebih kurang je terus aku beli...dress tu harga RM45...
setel cari baju Raynia..nak cari baju aku pulak..time tu jam dah pukul 3 pagi...cari2 x jumpa..ada pun harga xmasuk akal...ada ke baju kurung biasa just ada batu2 sikit tu..harga sepasang RM200...memang x lah aku nak beli...pastu x cantik pun...
aku dah give up sebenarnya..sebab cari x jumpa..dah la penat berjalan...
sampaikan aku bergaduh dengan husband kat tengah2 orang ramai tu..
aku cakap aku nak carikan tempat lain je lah..sini xde..husband marah la..dia kate dah alang2 kat sini..cari je sampai dapat..huh..menangis aku dibuatnya...sebab aku dah betul2 give up..cari xjumpa2..last2 husband jugak yang gigih tolong carikan...
dia pun hampir give up jugak..sebab x jumpa..huh..aku dah cakap xde..dia tetap nak cari..
ada 1 tu jumpa la kaler lebih kurang hijau pucuk pisang tu la.tapi size xde...last2 dah pukul 4 pagi..husband pun cakap..ambil je baju kaler ape je..x sama pun xpe lah..pastu masuk 1 kedai ni..aku tetiba terbekenan pulak dekat sepasang baju kurung lace prada tu...pastu sekali tengok ada pulak untuk budak kecik punya...
terus aku cakap kat husband nak beli ni je..tapi kaler hijau xde..aku ambil kaler putih..sebab aku cakap kat husband macam sesuai pulak tema hijau putih ni..so biar yang lelaki pakai baju hijau..yang perempuan baju putih...tudung pula aku cari la kaler hijau...so ok la kan..x tunggu lama..husband cakap terus je lah ambil..so aku ambil la 2 pasang..1 aku punya 1 Raynia punya..sepasang untuk dewasa punya harga RM150..yang budak pulak RM80..so bagi aku ok la..boleh diterima la harga tu..ni x..baju x seberapa harga sampai RM200...giler lah....
selesai je beli baju..otw nak balik tu sempat beli tudung..ala aku beli tudung instant shawl je...murah RM15 sehelai..sempat la grab 6 helai instant shawl..kih kih kih..
last2 sampai je rumah dah pukul 5 pagi...gile tak gile la kuar rumah pukul 11 malam..5 pagi baru balik..terus sahur je lah...dah la penat giler bole pulak Raees bangun time sahur tu...xpenah2 dia bangun hari tu dia bangun pulak..arghh sudah..mak kau ni battery dah low giler...
pagi lepas sahur tu dapat tidur kejap je..sebab bebudak ni bangun awal..menguap je la kerja aku..
pastu..siangnye aku bantai sambung tidur balik...kesian kat MIL..dapat tolong dia pun untuk masak juadah raya pun kejap2..sebab aku tidur pastu bangun kejap.pastu sambung tidur balik..heheh..teruk kan menantu mcm ni....tapi nasib lah MIL jenis yang sporting...:)

Dan.....Ini lah hasilnya...
baju raya last minute...hahaha...aku panggil baju raya ni baju raya 4 pagi..sebab pukul 4 pagi baru dapat beli..ngeeee....
bila aku pakai baju ni kan..saja je aku test husband aku...eh2..baju ni macam baju nak nikah pulak..hahah..
kembang kempis kembang kempis hidung laki ku bila aku cakap mcm tu...marah ler tue.....:D





Kain Raynia tu kalau ikutkan memang labuh...tu pun sehari sebelum raya MIL potong n kecikkan sikit...
kalau x...dah macam penyapu pulak..baju tu lengan panjang la sikit...



Ini budak ha...melalak2 bila aku nak salinkan dia baju...dia xnak tukar baju lain..nak pakai baju kurung ni jugak..
amboiiiii fefeling retis la tu kan......

3 comments:

Liyana said...

comel sgt raynia :)

Khalid Kyle said...

Selamat Hari Raya saya ucapkan buat sis sekeluarga, moga terus sukses & ceria2 selalu :)


Mimy Hamid said...

last minit pun cantik la...prada lace lagi