Followers

Wednesday, April 29, 2015

Rumah: Cuci dan Samak rumah baru...



Alhamdulillah..minggu lepas selesai sudah aktiviti mencuci n menyamak rumah baru kami...
hanya aku,husband, ibu aku n anak2 je yang ada masa cuci rumah minggu lepas...
cerita bermula pagi dalam pukul 10 pagi gerak pegi Klang dari Gombak.tapi sebelum tu gi ambil husband kat balai ..sebab dia baru habis kerja pagi tu..lepas ambil dia baru geak pergi rumah...

Sampai2 rumah..keluarkan barang2...terus je start cuci...
aku pulak kena setelkan anak2 dulu..
aku siap bawak meja kecik n kerusi kecik untuk bebudak ni duduk n main..
so sementara dorang tengah main..aku pun boleh la tolong cuci gak...
1stly husband nak samak rumah tu dulu...
kiteorang beli tanah..tapi tanah tu tanah hitam..
beli 7 bag RM10...beli kat nursery bunga je..
bila pakai 2 bag je dah cukup sebenarnya..heheh..
lebihan tanah..ape lagi..buat untuk bercucuk tanam la nanti...

Cara samak rumah kiteorang bancuh tanah dengan air..lepas tu curah kan air tanah kat tempat nak samak tu..kemudian cuci 6x dengan air bersih....
husband tugas dia cuci n samak semua tempat...
ibu aku pulak lepas husband dah cuci bersih..ibu tolak air keluar...
aku pulak lap sampai kering...lepas tu cuci toilet plak..huhu...
anak2 aku pula..yg Raees tu ok lagi la dia main sendiri..x kacau orang...
yang Raynia ni..adoiiii habis air tanah tu dia lumur kat badan....lepas tu bila tengah cuci lantai dengan air..dia boleh duduk main tepuk2 air....adoiii..bila marah dia marah kite balik...

ni je antara gambar yang sempat aku snap...
ini lah rumah untuk keluarga kecil kami..
walaupun rumah tak besar..tapi hajat nak ada rumah sendiri dah tercapai....

Ni keadaan di luar rumah...depan rumah pokok kelapa sawit...
almaklumlah taman kawan rumah kami ni actually dekat kawasan kampung sikit...
suasana memang macam kampung tak dengar bunyi bising motor,lori, kereta lalu pun..aman je rasa...
tengok kat bahagian tepi tu ada tanah sikit..so boleh la bercucuk tanam kat tepi tu..



Ni pulak ruang tamu...
comel je kan..x besar pun...
eh2..elok plak ibu aku posing kat tepi tu..hehehe..



Ini pula ke bahagian belakang or dapur.. belah kanan tu toilet...
belah kiri ada 2 lagi bilik...
tengok la sinki tu..dah melekuk..mmg nak kena tukar..x selamat aku rasa...
nampak tak kat pintu belakang tu...belakang rumah pun kelapa sawit gak..hehe..
betul2 dok dalam kampung aku ni...
kat belakang tu pun luas jugak kawasannye...
husband aku plan dia nak simen belakang tu buat bumbung..nak buat wet kitchen kat luar...
tu dalam perancangan lah...tengok budget cukup ke x..hehe...


Yang ini dari arah pintu belakang ke hadapan..tengah2 tu master bedroom..
nampak tak kelibat husband tengah mop lantai..hehe...



Ini lah master bedroom kiteorang...
ni husband tengah samak la ..yang hitam tu air tanah..sebab kiteorang beli tanah hitam..
tanah merah time tu xde...so x kesah lah..yg penting tanah kan...
time ni husband tengah rata kan air tanah ke seluruh permukaan lantai...
lepas dah ratakan..baru cuci 6 x dengan air bersih....


Ni toilet kedua..toilet dalam master bedroom...
xbesar mana pun...kecil je...


Ini bilik kedua..merangkap bilik Raees..hehe...
bilik ni dia punya ceiling punya la tinggi......boleh buat loteng kat atas tu...


Ni bilik ke 3...merangkap bilik Raynia nanti..
tapi bua masa ni Raynia tidur dengan aku...so bilik ni jadi bilik penyimpanan barang buat sementara..heheh.



Antara peralatan yang perlu ada untuk cuci rumah..huhu..
beli peralatan nak cuci rumah ni pun dah cecah RM100++..fuuh...


Ok ini saja lah sikit gambaran rumah aku sekeluarga...
cukup lah..janji kami sekeluarga ada tempat berteduh...
boleh berdikari sendiri....
bertahun duk dengan family..dari kecik sampai besar..dari bujang sampai dah kahwin..dah ada anak dua..aku still dok ngn family..but now..dah tiba masanya aku tinggal berasingan....

So next step...cuti panjang minggu ni..nak cat rumah pulak..
lepas tu nak gi survey perabot n barang2 lain...
:D













21 comments:

SweetLikeWhat said...

aeen besar lah rumah..alhamdulillah seronok kan dah duk rumah sendiri

Chekgu Azrine said...

Best tau msk2 rumab baru..plg best time deco nti...tahniah sis

Liyana said...

best la ada rumah sendiri... akhirnya kan :)

Aeen said...

@SweetLikeWhat Alhamdulillah untuk keluarga kecil kami ni ok lagi lah..kalau dah bertambah2 lg..kene pikir bg lg besar..hehe..

Aeen said...

@Chekgu Azrine part yg deko2 tu ditunggu kak..tp nak setel kan cat n cari perabot dlu..hehe

Aeen said...

@Liyana
Alhamdulillah..akhirnya...merasa jugak dpt duk rumah sendiri...:)

ieza ashaari said...

Bestnya..bestnya..bestnya..

Allene typicalmommy said...

tahniah....

Julia Johari said...

alhamdulilah...cantik sungguh rumah aeen...seronok julia tgk well done dear :)

Zila Mahadi said...
This comment has been removed by the author.
Zila Mahadi said...

Bestnya ada rumah sendiri.. Tak kecik pun rumah Aeen. Siap ada tanah extra kt belakang. Ada rezeki, leh besarkan rumah.

mrs kayrul said...

luas la rumah tue aeen...paling best tengok dapur pun luas...lepas nie mesti lagi excited nak hias rumahkan

Hamelia Hamid said...

Alhamdulillah tumpang happy tuk aeen.. Syukurlah at least dah ada aset sendiri..doakan emi gak..mudah2an dpat duduk kt umah sendiri jgk 1 hari nanti

Aeen said...

@ieza ashaari waaa..byknye best...hehehe..

Aeen said...

@Allene typicalmommy thanks allene....:)

Aeen said...

@Julia Johari Alhamdulillah..thanks dear ju...:)

Aeen said...

@Zila Mahadi Alhamdulillah...insyaAllah..ade rezeki lagi bole besarkan lagi..mmg da ada cadangan dah pun...heeh

Aeen said...

@mrs kayrul dapur luas kalau malas masak jgk xtau la kayrul...hahaha...mmg tgh excited nak menghias nie..hehe

Aeen said...

@Hamelia Hamid Alhamdulillah..insyaAllah emi..1 hari nanti emi pulak dpt duk rumah sndiri nanti..percaya lah..cuma lambat n cepat je kite tak tau lagi...

nadiah hanum said...

Tahniah...best la rumah baru ni, suasana kampung gitu...hehe...semoga kebahagiaan berganda di rumah baru ni yea...;)

Aeen said...

@nadiah hanum terima kasih ciknad... :D