Followers

Tuesday, January 13, 2015

Bila anak2 kene HFMD serentak..






Ni la dugaan aku untuk awal tahun baru 2015 ni...
bila dua2 orang anak sekali kene penyakit HFMD...
ye..dua2 orang yeh....

ceritanya macam nie...
sehari sebelum tahun baru tu...Raees demam...
demam biasa je....malamnya pula Raynia pula yang demam...
Raynia demam sekali ngn cirit birit...
aku fikir dia demam sebab berjangkit la dengan abang yg demam jugak...lepastu dia cirit birit maybe sebab nak buang panas dalam badan tu...
setiap kali dia membuang..dia nangis...
tengok2 bontot dah keluar bintik2 merah..mcm ruam...
so malam tu aku bagi dia makan ubat....
nasib la tengah2 malam dia x meragam ke ape..tidur je sampai pagi...
Raees pun ok jugak...malam tu tidur lena je...
masuk je keesokkan harinya pula...1 hbln...
teperasan kat keliling mulu Raynia ada merah2...
aku memang x syak HFMD ni..aku cuma rasa dia ada alergik apa2 ni...
so ingat la balik sebelum tu ada bagi dia makan apa..aku rasa xde bagi telur..
aku bagi dia makan ubat demam je malam tu..
dia alergik ubat demam kot..so aku stop la ..xde bagi dia makan ubat tu...
kemudian sikit2 aku nampak kat kaki dia ada bintik2 merah...
eh..dah kenapa pula keluar merah2 ni...


tapi dia xde garu2 tau..dia releks je..
mungkin x gatal...so aku just sapu je lotion kat kaki dia...
time ni demam dua2 beradik dah ok..


keesokkan harinya pula 2hbln..masa tu aku balik rumah untuk lunch..
lepas dah makan tu aku main la kejap dengan anak2..
tiba2 aku teperasan kat tangan Nia keluar bintik2 merah..punya la banyak..



cuak aku dah time ni...aku tanya ngn mak aku dia cakap pun xtau...
aku cakap la dengan husband..yang kebetulan tak kerja time tu...
pastu husband kata..xpelah petang lepas aku balik kerja pergi klinik...
masa balik opis tu hati aku x tenteram...kat kepala ni asek pikir pasal Raynia je..
kenapa keluar merah2 kat tangan kaki n mulut dia tu.pelik..makin teruk pula...



lepas tu terus aku google...kebanyakkan yang keluar semuanya tanda2 HFMD tu..
lagi membuatkan aku rasa x sedap hati...
last2 husband pun kata kalau x sedap hati balik je la kan..
so aku pun apply la half day 2 hbln tu...
sampai je rumah tengok Raynia tengah tidur..
xpelah tunggu dia bangun tidur dulu...
bila dia dah bangun terus bawa gi klinik..
tim ni kiteorang bawak Raees sekali...

Masa dalam kereta..tiba2 husband teperasan kat tangan Raees pun keluar merah2 gak..bila tengok kaki..pun ada jugak..tapi xseteruk Raynia la...
huh..dah alang2 gi klinik tu..kite gi check je la dua2 beradik sekali..senang cerita...
sampai klinik tunggu setangah jam..
bila dah sampai turn tu..Raees macam biasa masuk je bilik doctor mula la dia menangis..
ntah apa yang ditakutkan pun xtau la...Raynia jugak yang ok..releks je...
lepastu aku cakap la doktor pasal bintik2 kat Raynia tu...pastu aku terus cakap..ni HFMD ke..
bila doc tu check sana sini...doc pun sahkan..memang kene HFMD..
fuuh..terkejut gak aku.....macam mana boleh kena ni..
padahal dorang dok ngan parents aku..
or maybe terkena dari budak2 kat luar time kiteorang keluar gi jalan2 ke..hmm..
xtau lah....
HFMD setahu aku gatal2 kan..Raynia xpula gatal..x pula aku tengok dia garu2...
dalam mulut pun xde ulser...makan minum semua ok..
merengek ke ape pun xde...cirit birit pun sehari tu jela..
cuma bontot dia je makin merah..
Raees pula doc cakap dia baru nak jadi...nasib datang klinik cepat...
doc just bagi ubat sapu untuk ruam kat bontot tu je...
ubat untuk sapu kat kaki tangan mulut tu dia suruh gi beli kat farmasi...
ape dah klinik ubat dah habis...huh..
dok bagi nama ubat..so aku gi la beli kat farmasi...
sebenarnya aku xtau ubat apa doc tulis...
sampai farmasi aku mintak calamine lotion je..sebab aku cari kat google pasal cara rawat penyakit ni..dorang sapu calamine lotion je..
aku pun beli la calamine lotion brand ape ntah..xingt pulak...
balik tu terus sapu kat dua2 beradik ni...
memang siang malam la aku sapu..asal dia lepas membuang je aku sapu lagi..
lepas tu aku kerap salin baju dorang...

Alhamdulillah...2 hari aku keep sapu calamine lotion..dah nampak perubahan..
dah nampak susut sikit merah2 tu...
amek masa seminggu jugak la nak baik sepenuhnya...
nasib la minggu lepas sekolah x bukak lagi..anak jiran yang mak aku jaga tu..mak dia bawak gi opis..
anak buah aku pula..minggu lepas dah start masuk tadika..so lega sikit la..kalau x kesian kat dorang berjangkit pulak nanti.....
apa2 pun aku rasa syukur sesangat ...sebab dua2 beradik dah beransur baik...
Raees paling cepat baik la..sebab cepat bawak gi klinik..kebetulan dia punya bintik2 tu baru nak jadi..
Raynia lah amek masa sikit..sebab banyak..kat mulut, kakit,tangan dan celah montot, kat mulut pun nasib kat belah tepi2 mulut je..xde dalam mulut....

Lega bila anak2 dah baik..kalau x rasa susah hati je....ni lah dugaan di tahun baru 2015 ni..
bila Allah uji kite dengan dua2 orang anak sakit serentak...



4 comments:

CikNaa said...

ramai sangat kena HFMD tau.. alhamdulillah dorang dah baik ain..

Julia Johari said...

HFMD ni kena kuarantin je kt rumah sbb xd ubat...syukur anak2 aeen dh sembuh...risau kan anak2 sakit pelik...huhh

Chekgu Azrine said...

Aish dulu kena.smpi skang kaki dia masih dok gelupas kulit baru xhbs2 lagi..dh sebulan kot..akk pun pakai calamine lotion je bg dia xgaru...

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. 2 2 dah sihat.. berdebar bace entry ni.. kesian dekat anak2..