Followers

Wednesday, January 14, 2015

Percutian ke Port Dickson yang tidak dirancang




Hari Jumaat lepas aku kerja..husband dia cuti...
masa kat opis tu husband dok wasap la tanya malam tu nak gi mana..dia kata boring dok rumah...
aku pulak tak de idea nak pergi mana..yg dia tau dia xnak dok rumah...aku ni pun dok la fikir mana nak pergi..siap google lagi tu...
lepastu balik je rumah husband tanya lagi...
aku cakap lah pergi I-City..husband xnak..nak gi Dataran..dia kata boring..
huh..sudahnya..malam tu kiteorang x keluar...dok rumah tgk Maharajalawak mega je...hehehe...
tapi dok pikir plan untuk hari Sabtunya...

Hari Sabtu pagi tu..bangun je pagi...aku terus packing baju...
sebab biasanya hari Sabtu aku packing baju nak gi rumah MIL..
tapi hari Sabtu tu aku packing lebih sikit baju..baju budak2 ni aku siap bawak sweater..mana tau kot2 nak gi Genting ke kan...
tp dalam kepala aku time tengah siap2 ni aku nak gi Quill City Mall tu..
so dah siap la pakaikan budak2 ni baju cantik2...siap kasut lagi tu...
keluar rumah pukul 11 pagi...dalam kereta husband tanya nak pergi mana...
tiba2 time tu aku ubah fikiran..aku cakap kat husband nak pergi PD la..
haa..ko nampak x aku punya plan mcm mane..beterabur....hahaha..kejap nak gi sana kejap nak gi sini...
pastu husband pun ON je..kebetulan lalu kat Ong Tai Kim Sentul tu ada kedai Mr DIY..aku suruh husband stop kat situ..coz aku nak beli baju mandi bebudak ni...
bukan xboleh beli kat PD..tapi kat DIY ni murah la sikit..
baju mandi Raees je aku dapat beli dengan harga RM18..kat PD baju yang sama mcm Raees punya dorang jual dalam RM30++..banyak beza tu...
cuma bikini Raynia je beli kat PD RM15..dekat DIY x banyak pilihan..
actually ada je baju mandi Raees dulu..time tu umur dia 3 bulan..aku beli size 1 tahun..boleh je pakai lagi..
tapi x terpikir nak gi PD tu yang xde bawak..so beli je la baru...

Sepanjang jalan nak ke PD..budak2 ni tidur..aman la sikit...
sempat la amek gambar laki bini..hahaha...muka daku tembamnya la hai.......

ngam2 berhenti nak cari hotel..dorang bangun..
dengan muka blur2 dorang xtau dorang kat mana..hehe...
benda tak dirancang kan..hotel pun just walk in je lah...
survey mana yang ok...boleh dikatakan 6 tempat la aku tanya ...
aku tanya kat area2 Teluk Kemang je..sebab kat situ meriah sikit kan..
kebanyakkan hotel yang aku tanya room tu still ade kosong..tapi rate dia je lah bukan under budget kiteorang..budget kiteorang RM150 je..kebanyakkan rate semua RM180++ sebab weekend kan..
tapi..aku tetap x putus asa..still cari dan cari...sampai lah aku jumpa 1 tempat ni kat Teluk Kemang juga..belah atas sikit dekat dengan Politeknik PD..masuk kawasan yang dalam2 sikit kat hujung2 laut tu..
jumpa la tempat ni Sunrise Village Resort
tempat dia cantik...style resort dia rumah kayu...
masa aku pergi ni aku tgk xde orang kat reception..so ingat nak call..tengah nak call tu tiba2 keluar la seorang ni..pekerja dia..bagi flyers kat aku..
di cakap la hari yang aku datang tu dia ada buat promotion..1 bilik RM120..standard room King Bed..
King Bed ok..bukan Queen Bed..so rasanya ok la kan..kiteorang 4 beranak..ala..kat rumah guna Queen Bed pun boleh je sumbat 4 beranak 1 katil..ni kan pulak King kan...
so ape lagi..terus je la check in...kire rezeki kiteorang la ni jumpa yg murah...not bad la tempat dia...belakang pantai...ada swimming pool...tp kat situ x banyak bilik pun..sebab dorang baru nak bina building yang baru...
kalau ikutkan harga biasa RM160..bagi aku still in budget jugak la kalau RM160 tu..
aku x snap gambar bilik..korang click je la link yang aku bagi tu..ada la contoh bilik dia..

Selesai je check in dalam pukul 3 petang tu..terus ke Teluk Kemang balik..
gi makan pulak..yelah dah pukul 3 petang belum makan tengahari lagi...lapar la kan..
sebelum tu husband nak beli seluar mandi n bikini Nia dulu..baru makan..
lepas makan terus gi cari port kat tepi pantai..sewa la khemah RM20...
Raees n Raynia excited nampak laut...
Ni kali kedua Raees datang PD last dulu masa dia umur 3 bulan..
ni baru datang balik..n for Raynia of course la 1st time..heheh...
lama gak la aku x gi PD ni..kire nak dekat 2 tahun gak lah...
lepas dah salinkan budak2 ni baju mandi..bawak la gi kat tepi pantai tu..
Raynia sikit pun xde takut...papa dia bawak masuk dalam air pun dia buat releks je...gelak2..seronok sangat..
Raees je lah penakut sikit..nak aku teman dia..masuk dalam air pun nak kene dukung tau....
Ada budak yang mandi kat situ tegur Raynia ..dia cakap Raynia ni tak takut air..releks je dia..hehe..
aku pun dah lama jugak x mandi laut..xkesah la ada anak ke x..
dengan anak2 sekali aku bawak mandi dalam laut..hehe..
tapi bukan la pergi kat tempat yang dalam sangat..
setakat paras2 pinggan je la pun...
dah penat mandi...naik balik atas pantai..
dok lepak2 makan jap..
korang tengok anak dara ni buat ape yeh sementara tunggu papa beli air n makanan...




haaa....pandai tu dok sorang2 main pasir...
dia lumur pasir pantai tu kat muka..kat tangan dia..
amboii...siap buat scrub lagi anak dara ni tau.....
kat muka tu habis dia lumur dengan pasir..siap makan pasir lagi tu...hahahaa...
lepas aku bersihkan dia..bagi la dia duduk kat kerusi..sambil bagi air kotak ngn goreng pisang...



tengok tu...siap dok releks atas kerusi tu...konon2 bejemur la...
wahhh..tenang je ko makan kan dik..fefeling betul ambil angin pantai....
papa pulak adoii posing dengan ABC yang sedap tu..huhu..memang sedap..

dalam pukul 6 petang kiteorang balik bilik...
mandikan bebudak ni...bagi dorang rehat jap...
malam tu lepas je maghrib terus gi cari makan...
mula2 gi makan kat Cowboy Place..ingatkan tempat ni tempat makan western food ke ...sekali tempat makan nasi ayam panggang je semata2....xde food lain..huhu..xkenyang...anak2 pun x nk mkan tu...
tengok la tu muka dia boring je..sebab xde apa nk makan..bagi makan nasi ngn ayam pun xnak..



terus gi tempat lain...kiteorang pergi PD waterfront pulak..
happening kat sini time malam2...ada MCD tepi pantai..apa lagi..layan makan MCD la..
lepas tu lepak tepi pantai sambil layan busker dok nyanyi2...tengok orang main bubble...
Raees n Raynia pun main sekali.happy la sangat2 dorang tu...xkesah penat..
belari sana sini.....
dalam pukul 11 malam baru balik bilik...time ni masuk2 je kereta nak balik budak2 dah tidur..
haa..baru tau penat..tidur sampai berdengkur...letak atas katil lesap je..susu pun x minum...
1 hari yang sangat penat lah..letih..aku pun masuk2 je bilik..letak je anak..dgn aku2 sekali lesap tidur...

Keesokkan harinya..bangun pagi dalam kul 7.30am..aku tengok luar hujan..ala..jangan la hujan berpanjangan kalau x..xboleh nak mandi laut lagi...Alhamdulillah..hujan kejap je..pukul 8.00am Raynia dah bangun lepas tu kejut Raees ajak morning walk kat tepi pantai belakang resort..
air pantai kat belakang resort ni lagi cantik..bersih je...basah la jugak dok situ..Raynia pulak tetiba jadi takut bila dengar bunyik ombak kuat..sebab time tu air pasang..bunyi ombak tu mcm kuat la kan..
dah mandi laut...bilas kat shower swimming pool jap..konon nak terus masuk bilik..sekali terjun dalam swimming pool pulak..hahaha..nak juga tu mandi swimming pool..time tu xde orang..kiteorang je yang ada..
ala..x lama pun kejap je..dah masuk bilik..siap2 nak check out..
sekali adik ipar call cakap dorang nak gi PD gak bawak family...ok la tu ..dapat la MIL jumpa cucu dia ...
check out dalam pukul 10 pagi..pergi breakfast..jalan2 jap..lepas tu terus sewa khemah yang harga RM30..besar sikit sebab campur ngn family husband kan..dorang datang pun dah tengah hari...
MIL bawak makanan untuk lunch...ape lagi ..melantak la kerjanya..
Raees n Raynia suka la auntie dia ade..boleh la layan dia kan...
tengok la tu siap boleh tidur lagi...kepenatan..


xlama pun dia tidur..setengah jam je..bangun terus ajak aku main kat pantai...
dah petang tu aku gi la beli pisang goreng cheese kat gerai2 kat situ...
perghhh..terbaekk giler la pisang goreng cheese dia...coklat banyak..cheese lebih...mmg sedap...pisang pun banyak..xde la kedekut..panas2 pulak tu..paling best harga paling murah yang aku pernah jumpa.. RM3 1 bekas polisterin tu..isi dia banyak jugak tau..fuuh..ni kalau pergi lagi PD mmg aku nak repeat lagi la pisang goreng cheese dia ni...

Pukul 4 petang dah start kemas2 nak balik dah...
hari pun dah nak hujan time tu...lagipun xnak lewat sangat..esoknya nak kerja...
muka bebudak pun dah gelap..papa nye lagi la..bukan gelap..merah terbakar dah..
hari Isnin x gi kerja..MC..demam..tu la padahnya..nak berendam lama sangat...
oh yea..masa aku pergi ni walaupun weekend tak ramai orang sangat..parking pun x susah..
maybe sebab budak dah nak masuk sekolah kan..tu yang xde orang sangt tu..balik ke KL pun x jammed langsung..clear je jalan...

Ok itu jelah cerita panjang lebar aku pasal short holiday yang tak dirancang awal tahun 2015..InsyaAllah percutian seterusnya bulan 4 nanti...saja x ambil cuti sekolah...sebab aku suka gi bercuti time bukan cuti sekolah..heheh...bulan 4 nanti bercuti dengan anak2 n bercuti berdua dengan husband @ honeymoon...heheh...ke mana tu xtau lagi..nak tunggu Matta Fair bulan 3 nanti..nak tengok pakej2 yg murah untuk bercuti...:)



5 comments:

Liyana said...

wah bestnye.. sy yg dok sendayan ni pun payah nak ke pd hihi.

Fifi Nadhrah said...

wah.. bestnye.. terase teringinnak repeat PD..

Syima Syaz said...

Ooo stay sana eh... kitorang balik hari je... heeee

eh terliur tengok ABC tu... lupa langsung pasal ABC masa tu

:: Mrs.SyahNia :: said...

uittt mkn pasir ke nakkk..hihi cam kita je ain oi..hubby asyik2 tanya nak kemana..dia akn bawa je kemana yg pntg si istri yg kene rncang nak p mana..smpai pening2 pikir..hihi ooppss nama kita pun sama kan.. ngehh cam best je resort tu..kita pun ngah pikir mana tempat yg bestt ;)

CikNaa said...

bestnya PD ain..ok boleh masuk list jgak ni..hihi