Followers

Monday, December 8, 2014

Rumah: Alhamdulillah...loan rumah dah approved




Setelah berbulan2 menunggu....
akhirnya...




Alhamdulillah.......loan rumah kami dah lulus...
fuuuhh...baru la boleh lega sikit bernafas....
lama betul nak tunggu lulus ni..
macam2 dugaan yang kiteorang hadapi sebelum nak dapat kelulusan ni...
owh yea..loan rumah ni atas nama husband...
dia gunakan loan government iaitu Bahagian Pinjaman Perumahan ...
kalau nak diikutkan loan government ni tak de lah susah mana nak mohon..
proses tu xde lah susah mana pun kalau faham n follow semua step...

yang buatkan kelulusan aku ni bertangguh lama...
adalah kerana...proses kat lawyer lambat n lagi satu pengurusan IPD tempat husband kerja tu pun lambat gak..
memang lah sebelum ni aku dapat list semua step untuk apply BPP ni dari agen..
dia yang bagitau aku borang apa nak kena isi ..supporting document apa yang perlu...
bila dah lengkap...submit kat lawyer..start jadi lambat bila kat lawyer la..
lawyer lambat submit documents kat bahagian penilaian...
asal aku call je..dia cakap baru nak hantar..tapi x hantar2 pun..
2 minggu lepas raya jugak la baru dorang kata dorang dah hantar...
bila dah hantar kat bahagian penilaian...hold lagi...
document tak lengkap..lawyer tercicir 1 helai muka surat SnP..
dah kite pulak nak kene fax..padahal tu kerja dia...
bila dah setel semuanya...document tu kena hantar kat IPD ..sampai je IPD 2x gak lah husband pergi naik bahagian pengurusan..tapi PIC dia asyik la tak ada...nasib lah ada member yang boleh tolong submitkan nanti kat PIC tu..
kalau siapa yang kerja Polis...document permohonan kena lah melalui IbuPejabat masing2...
kalau yg kerja biasa je..senang boleh hantar sendiri..ni nak melalui IPD lepastu IPD akan hantar kepada IPK..IPK akan hantar terus ke BPP...
document husband stuck lama kat sini sebab PIC dia cuti..lepas dah cuti tu..
aku ada la call member husband yang kerja situ nak tanya lah status borang tu dah hantar ke IPK ke belum..
sekali dia kata document husband hold sebab ada salinan geran tu kena chop original dari lawyer..
masalahnya cop tu dah original....tapi IPD x terima...sebab warna chop tu sama dengan warna tulisan...maksudnya kalau tulisan tu warna hitam..chop mesti kena warna selain dari hitam..supaya boleh nampak beza...
so nasib lah agen ada..tolong pergi ambil salinan baru kat lawyer lepas tu pass kat husband..

yang aku jadi marah n bengang dengan pengurusan IPD ni tempat husband ni bukan lah nak keluarkan checklist untuk anggota dia ke ape..ni pandai2 kita sendiri lah...nanti dorang check balik..kan dah menyusahkan ...cuba keluarkan 1 list...apa yang perlu...ni tengok dah jadi 2-3 kali kerja dah..
Once bila document husband dah submit kat BPP..
so aku kena lah follow up dengan BPP....

aku check kat website..nak tengok permohonan husband macam mana..
dekat seminggu gak aku tunggu permohonan husband tak ada pun...
aku ambil keputusan call BPP...terus aku cakap dengan PIC yang handle permohonan husband aku..
bila aku call dia cakap apa au..permohonan dah terima seminggu yang lalu..tapi PIC tu cuti seminggu...hari yang aku call tu baru dia start kerja..baru dia nak update.grrrrrr...

boleh dikatakan hari2 aku akan bukak website BPP tu nak tengok status
2minggu lepas tu aku check permohonan husband aku dalam status KUIRI..
adoii..dah kenapa pulak ni..kat situ dia mentioned sebab2 dikuiri bank statement tu tarikh dia nak 6 bulan kehadapan..bank statement yang ada tu tarikh last dia bulan Nov14..so dorang x terima...
lagi 1 ada tertinggal 1 borang x isi...
ni salah agen aku...dalam list dia bagi xde mentioned nama borang tu...
so aku pun call lah office lawyer mintak bank statement 6 bulan kehadapan..
nak tunggu bank statement pun ambil masa 1 bulan...gila bertangguh lagi...
cukup sebulan aku call office lawyer..dorang kata x terima lagi...
selang 2-3 hari aku keep calling office lawyer..agen aku pun mcm tu gak..
dia tolong follow up..akhirnya...dorang dah terima..
agen aku tolong ambilkan kat pejabat lawyer..then pass kat husband aku...

setel je dapat bank statement n borang yang tertinggal tu dah isi..dah complete semua...
kena lah submit balik kat BPP...
sebenarnya boleh je pos guna poslaju ke apa kan..
tapi kiteorang ambil keputusan nak pergi hantar by hand sendiri...
senang n cepat..kalau pos nak tunggu dia proses lagi lambat....
so 2 minggu lepas aku pergi Putrajaya dengan husband..
hantar sendiri document tu..x lama pun sekejap je..ambil no..tunggu dalam 5 minit..
terus hantar kat kaunter...
bila dah complete kena tunggu dalam masa 7 hari waktu bekerja untuk tahu keputusan lulus atau tak..
dalam masa seminggu tu hari aku dok check kat website..pagi petang aku check...
sampai lah dah cukup 7 hari..aku check tak ada gak..
hari ke 8..hari Jumaat lepas ..pagi datang kerja aku check still xde perubahan status..
aku pun call la PIC kat BPP tu...punya lah payah nak dapat call..
try2.akhirnya tengah hari tu aku dapat pun cakap dengan PIC tu..
aku tanya dia status macam mana..sebab dah lebih 7 hari ni...
dia kata result akan dapat tau petang Jumaat tu...aku tanya lagi boleh lulus ke tak..
dia kata boleh lulus sebab document husband semua dah complete...
petang tu dalam pukul 4 lebih aku check..still xde prubahan..
pukul 5.45 petang aku check lagi..tengok2 status tukar kepada permohonan baru..
pelik la aku..apehal jadi permohonan baru lak..
aku pun dok lah wasap husband yang masa tu tengah otw pergi Kedah.
aku bising la dengan husband aku ape lah x lulus2 ni..dah give dah rasa dok tunggu..
husband lagi la dia kata dia pun dah pening dah...
masa aku dok type la msg kat wasap tu...dalam pukul 6 lebih sebelum balik kerja..
aku check lagi sekali..tengok2 status dah bertukar kepada LULUS..
terus snap shot..pas tu send kat husband...
masa aku send kat husband ni aku dah bantai gelak n sengeh2 dah...
dalam pada masa yang sama rasa syukur Alhamdulillah...lega..dah lulus...
husband kata aku prank dia...kejap cakap xde perubahan kejap lepas tu tetiba lulus pulak...
hehehe....



Alhamdulillah....akhirnya lulus jugak loan rumah kami..
loan husband yang punya..tapi urusan nak siap kan document..update itu ini follow up dengan agen,lawyer n BPP semua aku yang kena buat...
husband pulak apa yang aku suruh...baru dia buat..kalau x..dia x buat...(geramm je rasa)

lepas ni step yang seterusnya..kena sign surat setuju terima tu...
aku dah print bagi kat husband sebab surat tu nak kena sign n chop ketua jabatan..
harap2 lah ketua jabatan dia tu ada..kalau cuti lama xtau lah nak cakap..
sebab surat setuju terima ni kena hantar balik kat BPP dalam masa 14 hari...
once husband n ketua jabatan dia dah sign..aku kena send copy kat lawyer untuk dia siapkan document lain pulak.....actually BPP akan pos surat  kelulusan ni kepada IPD..tapi takut lambat dapat..kite print jelah sendiri...
hopefully urusan yang seterusnya akan dipermudahkan..InsyaAllah...

p/s: bila loan dah approve..mula lah nak plan apa yang perlu untuk masuk rumah baru nanti...
haishh..xsabar lah pulakkk....:)


8 comments:

Julia Johari said...

alhamdulilah...ujian Allah ni aeen...tp syukur berkat sabar diluluskan...lepas ni kena kejar lawyer la hari2 kan nak bg lulus pinjaman...yeyyy

Chekgu Azrine said...

Mcm akk punya proses lulus loan sekejap je dulu.tp yg lambat sbb akk beli tanah buat umah jd nk mkn setahun jgk majlis perbandaran nk lulus pelan umh tu..huhu..lagi dasat..nti lps ni ada fee kena byr kt lawyer utk sign snp kan sis

Aeen said...

@Julia Joharitau xpe ju..lepas ni nak kene chase lagi lawyer utk stamp duty plak..

Aeen said...

@Chekgu Azrine lepas ni kene byar stamp duty plak kak...ni pun loan ni amek masa setengah taun gak la...dah hujung taun baru nak lulus..huhu

CikNaa said...

bestnya ain! tahniah yer..

Aeen said...

@CikNaa terima kasih ciknaa..:)

Syima Syaz said...

huh lamanya... apa2 pun alhamdulillah selamat.. happy deco2 rumah baru

Aeen said...

@Syima Syaz tu lah..byk sgt hal nye..sampai dah rasa give up nak beli rumah..