Followers

Friday, September 5, 2014

Reesya Raynia dah 10 bulan






Hari ni genap usia Reesya Raynia 10 bulan...
2 bulan lagi je dah nak setahun...
dah besar2 dah anak mama...abang pun nak masuk 2 tahun...huhu...rindu pulak time kamu berdua baby dulu...(rasa macam nak ada baby lagi je...heheh..)
tapi takpelah...biarlah mama besarkan kamu berdua dulu...bila dah besar sikit..baru la kita tambah adik lagi yeh...hehe..InsyaAllah..kalau ada rezeki untuk mengandung lagi......


geram pulak mama tengok awak pakai tudung ni dik....hehe


Ok lah ..berbalik kepada cerita Raynia...hmm..anak dara sorang ni...tersangat lah lasak....x macam budak perempuan pun...suka jerit2...suka buli abang..dengki dengan abang pun ye juga..kalau dia tengah pegang bola..abang pegang buku..dia boleh campak bola tu..rampas buku kat abang...ape lagi..bergaduh la dua2..Raynia kalau gaduh..suara dia je yang kuat..menjerit sekuat hati....alaa..lebih kurang je dengan Raees...sama je perangai suka rampas merampas nie...pening kepala kadang2 bila tengok dorang ni berebut benda...tu lah sekarang ni..kalau nak beli apa2 ..mainan ke..aku beli dua2 orang sama...baru lah tak bergaduh...abang ada..adik pun ada benda yang sama..xde lah nak berebut...
kalau ada beli benda yang x sama..hmm..mula lah dorang ni buat episod perebutan...

Raynia sekarang dah pandai nak memanjat kerusi...merangkak tu memang dah laju dah...
dah boleh berdiri sendiri...kalau berdiri tu lama dia lepas tangan...cuma belum berjalan je lagi...
kalau dia nak jalan..dia tolak la baby walker dia tu..laju je tolaknye...tapi bila suruh begerak menatih..taknak pulak dia begerak..kalau kita pegang dia pun..dia jalan terjengkit2 kaki tu...
kalau korang yang ada FB or Instagram aku...boleh tengok dia jalan tolak walker dia tu..heheh....


habis baju kena air milo abang ha...



Bab makan pulak...Raynia memang kuat menyusu...dari kecil lagi...
sekarang ni kalau minum susu 6oz sekali minum je..lepas tu ulang minum susu lagi selang 2-3 jam..
kalau gi jalan2 ke..aku buat 8oz..tu pun kadang2 boleh habis jugak sekali minum....Raynia dia minum susu campur..BF+FM..
selalunya time malam la dia akan BF....takpun bila aku kat rumah...kalau 1 hari aku dok rumah tu..seronok la dia..kejap2 kang dia sondol2 badan aku suruh bukak baju...ni dah ada gigi 6 batang.. (4 atas, 2 bawah)
punya la sakit bila dia gigit...lagi aku  jerit sakit...lagi tu la dia suka tarik2..
untuk susu FM..Raynia minum susu S26 Promil...dari dia kecil sampai sekarang maintain minum susu yang sama...belum ada tukar lagi...stakat tukar ikut usia dia je lah...harga susu??huhuh..boleh tahan la...utk 1.2kg kalau beli kat Manjaku dalam RM74++..kalau tengok kat tempat lain..dalam RM83...huh..1.2kg tu pun tahan dalam 7-8 hari...fuuh...
Raynia sekarang dah makan nasi..bubur pun still makan jugak kadang...ikut mood dia jugak lah...kalau bagi bubur xnak makan..baru bagi nasi..kalau dua2 dia xnak makan...bagi lah cerelec or roti2 ke..Raynia makan agak kurang sikit la...tapi menyusu memang kuat...

Adalah beberapa perkataan yang dia dah boleh sebut...ayat yg dia selalu sebut "papa" papa je la dia sebut..mama ni jarang2 nak dengar...abang pun kadang2 ada gak dia sebut.."bang"
suka berjoget...pantang dengar dance music..wah..bukan main dia joget2..tepuk tangan pun pandai bila disuruh...lambai tangan buat bye2..pun dah pandai...ada masa suruh buat flying kiss..dia boleh buat...
bab mandi..paling dia suka..bila dah berendam lama sikit..nak angkat..mula la dia menangis...
paling susah bab nak pakaikan baju n pampers...Ya Allah...bukan main payah betul nak pakaikan baju...Raees dulu kire ok lagi nak pakaikan baju senang..tapi Raynia..memang susah..dia memusing la badan dia...menjerit2 ...pakai pampers pun susah..kalau pakai pampers biasa sampai senget2..xsempat nak lekatkan dia dah tonggeng terbalik...tu yang sekarang ni pakaikan pampers jenis pants je kat dia..
tu pun kadang2 susah. nak sarung...bila kite pakaikan je baju..sarung je baju dia dah mengamuk...nak2 lagi bila pakai baju yang berbutang...fuuh..lagi payah..ambil masa setengah jam jugak lah nak pakaikan baju untuk Raynia ni...puas dah bagi pegang mainan ke apa..dia campaknya...nak ikatkan rambut pun cukup la payah..dah lah rambut jenis yang x terurus...bila sikat je..serabut balik...so mmg kena ikat...nak ikatkan tu memusing kita dibuatnya xnak kena ikat rambut...pakai headband sekarang ni pun dah panai dicabutnya...
kalau ikat tocang dua senget2 jadinya..heheh..



Sekarang ni dah pandai nak mengikut orang keluar...pantang bila orang bukak je gate..dia dah merangkak laju gi kat pintu...kalau x ambil..nanti dia menangis kuat2..bila angkat terus dia..kalau angkat bawak masuk rumah..haa..menangis lagi la....so kena bawak keluar baru dia diam...bukan main suka bila dah duk luar tu..mulut pun bising je pot pet pot pet...tiap2 pagi sebelum aku pergi kerja mesti bawak 2 beradik ni round2 area rumah...kalau dulu bawak Raees je...sekarang kena bawak dua2...pergi jalan2 pun macam tu gak..dah kena bawak dua2..sebab Raynia dah pandai nak mengikut bila tengok mama n papa dah siap2 nak keluar..
kalau rasa xnak bawa tu..kena tunggu lah dia tidur dulu...baru boleh keluar...



So far Raynia Alhamdulilah..membesar dengan baik..berat dia sekarang aku xtau..sebab aku memang xde follow up klinik tiap2 bulan...aku gi klinik time dia nak cucuk je..tu pun klinik bayar la...tapi aku ingat masa dia 8 bulan haritu ..aku timbang dia kat mesin penimbang kat rumah MIL..berat dia dah 9-10kg..dah sama berat dengan Raees dah..tapi bila dukung...memang x larat nak dukung Raynia lama2...
ada lah juga sesetengah orang bila tengok Raynia..dia kata Raynia ni kecil je..n ada juga yang buat perbandingan dengan anak dia..siap cakap..anak aku ni ringannya..anak dia semangat...sebab...anak dia BF tu badan semangat...
x semestinya x fully BF tu anak tu x tembam ke..semangat ke...ada je yang x BF anak dia tembam2...xpayah lah buat perbandingan...anak2 ni bukan sama cara pembesarannya...lain2..xkesah lah anak aku tu orang kata ringan or kecil pun...yang penting dia sihat...kan adik kan..:)





4 comments:

Bazilah (^0^) said...

maryam pon minum s26. aeen tambah lah sorg lagi heheh

StrewberiManis =) said...

kannn kannn. rindu pulak bau baby.
wangiiii :)

Allene said...

anak bila dah besar.. mulala rasa nak baby lg kan... ihihihih

Syima Syaz said...

Sekejap je dah nak sethn eh... kalau tgk gambar anak masa baby memang teringin sangat nak preg balik tp baru benti keja nK arrange balik financial, kena hold dulu.. hehe