Followers

Thursday, June 19, 2014

Mencari baju raya Raees & Raynia








Aku tak tahu la bila last aku naik train pergi KL...
seingat aku la..last aku naik train sebelum aku kahwin dulu...
dah kahwin ni rasa aku belum ada lagi naik..huh..
kirenya 2-3 tahun gak la xnaik train...
xkesah la train apa pun..PUTRA ke..STAR ke..MONORAIL ke..KTM ke...
memang dah lama aku xnaik..
so..selepas 2-3 tahun x naik train...akhirnya Sabtu lepas...14/06/2014..(time birthday husband)
naik jugak aku train pergi KL...heheh...

Ceritanya macam nie...aku awal2 lagi dah plan nak pergi SOGO hari Sabtu lepas..
coz nak gi shopping baju bajan anak2 ni untuk Raya nanti..
Almaklum lah..anak dua ni nak gi cari time puasa memang x sempat la kan..
so kena la pergi beli awal2....
aku memang x suka pergi SOGO lambat..aku suka pergi pagi..sebabnya kurang sikit kereta time tu..kang kalau dah masuk tengah hari..jammed la pulak kan...faham2 je area sana kalau hari Sabtu mcm mane...
tibanya hari Sabtu tu...aku siap2 kan la budak2 nie coz aku nak hantar dorang stay sekejap kat rumah MIL..
leceh la bawak budak2 gi shopping ni...kang merengek la..berak la..ape lah...nak2 lagi tempat crowded macam tu....

last2 pagi tu aku x jadi pergi..husband bangun lambat...
tengah hari baru dia bangun..grrrrr...
dalam pada aku marah n geram n merajuk...keluar la jugak..
keluar bawak Raees pergi kedai DIY kat Sri Gombak je..
tu pun aku rasa nk dekat sejam lebih dok dalam kedai tu..
mcm2 husband dok beli...haih..lepas gi DIY..pergi makan jap..kesian Raees x makan lagi..
selesai makan balik rumah..terus masukkan Raees dalam buai...ngantok sangat...dok dalam kedai DIY tu bukan main aktif dia belarian....
Raynia memang aku x bawak time ni..coz dia tidur...

bila Raees dah tidur..terus aku ajak husband gi SOGO petang tu jugak..(tetap nak pergi jugak tu..)
aku cakap kat husband Raees dah tidur jom lah pergi..
husband pun ok je...ingat nak bawak Raynia..tapi..xpelah tinggal je la..Raynia pun lasak jugak tu..bukan leh dok diam...
time tu dah pukul 5.30ptg..on da way nak gi SOGO aku cakap ngn husband..kite pergi naik train je lah..jimat duit parking...minyak...
so kiteorang parking kereta kat train STAR Sentul..patutnya kawasan parking kat situ kena bayarkan..agaknya dah petang..so parking x yah bayar..kereta pun xde sangat kat situ...

Al kisah nak beli tiket...aku malas nak gi kat mesin..aku terus gi kaunter..
pastu kakak kat kt kaunter tu cakap..beli kat mesin...kaunter hanya untuk topup touch n go n kad rapid je..
owww..malunya...
pergi kat mesin..terkial2 nak menekan..rupa2 nya bukan keluar tiket..keluar token...hahahahaa......
dari Sentul ke Bandaraya 4 stesen je..RM1.40 je...dua orang baru 2.80..pergi balik lebih kurang 6 ringgit je..huh..saving giler...kalau drive minyak n parking lagi banyak..dengan penat drive mengadap jem kan..
actually masa bayar tu...ada keluar duit lebih...balance RM1.20 ...20 sen keluar..RM1 tu xkeluar..
bengang la husband aku..apehal 20 sen je keluar..RM1 nye mane...
lama gak tunggu balance tu keluar...terus aku bagi tau kakak kat kaunter tu..actually bukan berkira sangat pun..tapi yela..patutnya baki tu keluar la ikut balance sepatutnya kan..
pastu kakak kat kaunter tu cakap kena tunggu lama sikit..nanti duit tu keluar...
la..da buang masa lama dok nak tunggu balance tu...pastu ada sorang auntie tu pergi kat mesin yang kiteorang beli token tu...dia tengah pilih destinasi..tiba2 husband cakap..eh2..duit tu keluar...
mak oii..baru nak keluar...haih..menyusahkan org pulak kan..nak kena tunggu lama mcm tu..

setel duit tu..gi kat tmpat nak masuk pulak..token tu just scan je..husband dah lepas masuk..aku sangkut..token aku dia tulis invalid..guard kat situ suruh aku pergi balik kaunter...haih..pergi balik kaunter apa ntah kakak tu buat kat token aku..baru aku boleh masuk...
nasib la xde ramai orang time tu....haih..jakun pun ade gak...ye lah..da lama x naik train..hehe...
naik2 train tunggu dalam 5 minit..train sampai...xde orang sangat pun time nie..


kosong kan...ni dah pukul 6 petang..heheh...

aku sampai SOGO pun dah pukul berapa...jalan2 jap...pas tu baru teruskan misi mencari baju bajan anak2...
rambang mata...tengok baju budak sales..menggila dibuatnya..
brand PONEY pun sales..baju RM80++ tinggal RM17 ...siapa x gila...
husband aku pun gila gak...lagi dasyat..dia pun xtau nak pilih yang mana 1..
total damage untuk baju bajan biasa budak2 tu..belum masuk baju kurung lagi...hampir RM300..untuk 2 orang anak....fuuh...selesai gi SOGO dalam kul 9.30..pergi pulak pasar malam jalan TAR..
dah nak tutup dah pun time tu..tapi ternampak 1 gerai jual kain cotton...cantik2..tapi harga..telan air liur..sepasang RM60..huhuh...jalan lagi sikit jumpa lagi 1 gerai...kain cotton..RM40..husband dah berkenan..
terus beli...kaler apa tu..nanti aku cerita next entry...heheh..
beli kain sebab adik ipar aku n mak mertua aku nak jahitkan...
memang ingat nak beli cotton je utk Raynia...tapi xtau lak kain cotton mahal jugak yeh..huhuh...
Raees punya kain xdapat cari lagi time ni..tengok jam dah pukul 10 lebih...
terus gerak balik naik train..sampai rumah dalam kul 11 malam...

Hari Ahadnya..pergi rumah MIL...tengah hari tu husband ajak pergi lagi Jalan TAR..
nak cari kain Raees pulak..tinggalkan budak berdua tu kat rumah MIL..husband x nak bawak kereta..
dia suruh adik dia drop kan kt train..dia kate senang naik train..
haih..da gian nak naik train laki aku ni..hahahaah...
akhirnya dapat jugak cari kain untuk Raees kat Jakel..
selesai bab mencari baju untuk anak2..

untuk mama n papa???hmmm..
xtau lagi...silap2..kami xde baju raya... :)
(senyum terpaksa..)

5 comments:

CikNaa said...

bestnya..ciknaa tak cari lagi tau ain.ada pun yg org bagi je.. mood blom sampai lg..huhu

Amal Salleh said...

biasa a tu .. ade ank .. sumer utk ank heeee

Chekgu Azrine said...

Anak2 diutamakan giteww

Ros Anis Rusli said...

nak tgk gambaq baju raya....

Anonymous said...

Make this whole process part of the photographer's grade.
Online courses also provide baby boomers the chance to learn something new.
Just just take as numerous photos as you can, tweaking
as you go and you will quickly have a gorgeous however daily life masterpiece.


My web blog - dslr photography for beginners books