Followers

Friday, April 18, 2014

Raees: 1 tahun 7 bulan







2 hari lepas dah update perkembangan adik..(Raynia)
hari ni nak update perkembangan abang 1 tahun 7 bulan...

Perkembangan nya macam biasa...
makin meningkat...meningkat dari segi pengetahuan...
Raees sekarang ni..(fuuh..nak lap2 peluh jap)
makin ligat....makin lasak..dalam erti kata lain nakal...
normal la kan bagi budak yg baru nak membesar ni..nakal tu memang x leh dipisahkan lah...
jenuh oii nak hambat....
sekali sekala suara tarzan keluar jugak..
tangan aku ni berjalan gak...hmmm...

Raees sekarang dah banyak words dia boleh sebut...
dah pandai tiru apa org cakap...bila kita suruh dia sebut perkataan..dia akan sebut perkataan tu...
faham dah bila dia haus..dia akan minta air..bila dia lapar dia akan mintak nasik..xpun dia akan mintak biskut..
nak vitagen or solivite ke dia akan pergi kat fridge..suruh bukak fridge tu...
time nak makan..dia nampak je aku ambil pinggan..dia akan tarik siap2  baby seat  n suruh kite letak dia dalam tu...dia akan sebu "naik" bila dah abis makan nak turun dari baby seat tu dia akan sebut  "naik" gak..
xreti nak sebut turun...

kalau dulu takut nak turun tangga sendiri..
sekarang ni dah pandai turun sendiri...fuuh..bahaya betul...
xleh terlepas pandang bila dia nak turun..kena kite ada...
dia pantang bila aku tengah tukarkan pampers Nia..
dengan sendirinya dia akan ambil pampers adik dia yg dah salin tu..buang dalam tong sampah..
nanti dia cakap la.."cuk cuk Nia yak" 
kalau dia tengah sibuk main..aku panggil dia "Raees buang pampers adik jap"
sanggup tu berhenti main..terus bangun ambil pampers Raynia buang..lepas tu dia gi sambung la balik main..
ohh..touching jap mama..huhu...
pandai mintak nasik..."mama nak acik", "ma..bilis.."( mintak ikan bilis) "ma..fish"( nak fish)


Bila dengar azan...mesti dia akan azan sekali...
dia akan sebut "Allah" pergi mana2..nampak majid..
dia akan terus azan...pantang nampak masjid..
kadang2 aku xperasan masjid tu..dia boleh perasan...pastu nanti dia tunjuk masjid tu kat mana..
kenal je kubah masjid tu camne yeh..penah sekali tu dia nampak kuil punya kubah..ala2 kubah masjid..kat mana ntah aku xingat..dia tunjuk aku..aku cakap la..tu bukan masjid...tu kuil...terus dia gelak...

Sekarang ni tiru gaya orang pun dia dah pandai..
nak2 bila dalam kereta...aku ni ada masalah sikit bila husband aku bawa kereta...
aku rasa cam fobia sikit...sebab laki aku ni suka sangat break kereta dekat dengan kereta depan..
rasa aku macam dah terkena je bontot kereta depan tu...nak2 bila dalam jammed..
husband aku ni bila dah sangkut jammed...dia suka dok himpit dekat sgt dgn kereta depan tu..
sampai kan aku kadang2 yg rasa nak tekan break kereta tu...bila dia break kan..tangan aku mesti pegang kepala seat...Raees pun terikut sekali...bila husband aku break..dia pun sibuk dok pegang kepala seat jugak..pas tu aku lak selalu dok sound husband aku.."pa..jgn rapat sgt." "pa..eh eh..pa"
Raees pun ikut sekali cakap camtu.."pa..eh..eh..pa"
kadang2 bila husband aku bawak aku dok releks je ..Raees pulak yg lebih2..konon takut la tu bila papa dia bawak kereta...hehehe...

dah pandai dah sebut..good boy..siap tunjuk jari good lagi tu..
dah pandai sebut nama sendiri.."Aish" nama adik pun dah pandai.. "Nia" ataupun "baby"
suka cium adik..suka kacau adik.n suka buli adik...
selalu yg aku marah dia bila dia buli adik dia lah...
bila dia geram dgn adik dia..dia akan baling la pape kat Nia tu..
ada sekali tu dia geram apa ntah..dia nak baling bangku kecik kat adik dia..nasib sempat aku tepis...
pastu aku campak la kerusi tu kat tmpt lain..xnak bagi dia ambil la..
ntah macam mana dia boleh jumpa ntah...xsempat apa2..bedebukk..bangku tu dah kena muka adik dia..
apa lagi..meraung la Raynia..aku pun jadi tarzan la marah dia...tangan aku pun apa lagi..pukul dia..
Menangis teresak2 Raees...pastu merajuk..dia baling la mainan2 dia tu..konon2 marah kan aku la...nak pujuk dia senang je..aku cakap kat dia.."mama xnak kawan Raees" dia tengok je aku terus dtg kat aku peluk....dia dah senyap..aku lak yg nak nanges bila dia peluk..hehe..
Raees dah pandai dah panggil orang2 yg dah biasa dengan dia..mama,papa,nenek ayah (tok ayah), una (aunty dia -adik husband), bell( aunty dia-adik aku) kakak n abg ipar aku pun dia dok panggil mama n papa jugak..
So far sekarang ni ABC and 123 xtau lg...
benda lain macam parts of body..dia dah tau sikit2..mcm rambut, hidung,tangan,kaki,telinga,mata,pusat..
baca buku pun dia boleh kenal benda tu apa..kalau nampak kek..dy akan sebut kek..nampak truck..dia akan cakap truck..siap buat bunyik lagi...hehe..

Raees ni nampak sangat manjanya...
pastu mat air mata jugak la..
dalam pada tengah happy2 dia main..
aku suka sakat dia..aku cakap la.."huhuhu..mama nanges ni..."pas tu nanti automatik mata dia akan merah..
air mata bertakung...sekelip mata je dia boleh nanges jugak..
bila dia nanges dia akan datang kat aku ...peluk aku n cium aku...
tu yg buat aku suka...hehe


Bila time main..huh..memang penat..
dia main suka baling2...suka campak bawah kerusi..
bersepah-sepah...penat kemas...dia sepahkan balik...
banyak dah mainan dia jahanam..dipijaknya sampai pecah..
dia minat main bola..aku banyak beli bola2 yang kecik tu..
daripada banyak tinggal beberapa bijik je..mane2 ntah dia baling...
dok ngn parents..dok main kat ruang tamu je lah...
kadang2 tok ayah dia la dok mengutip balik bola tu..bawah kerusi la..bawah meja la..
haih.tunggu la dok rumah sendiri nanti..mama letak mainan dalam bilik awak..
dok dalam bilik tu je main..nak baling ke nak sepah ke..xkesah la..

Meh layan pic abang long Raees n gelagatnya nie...

suka main remote..lepas tu pandai lak tukar channel..adoyaii






xkesah orang pun bila dpt mkn ice cream sendiri..



suka tarik straw dari bekas ..pas tu dok sembur2..huh






hello..hello...































5 comments:

Mommy_Cha said...

gambo no 2 tu sangat lah comel.
geram nengok.
eh apesal raees ni mcm muka gegel eh?
hihihi.

Aeen said...

@mommycha: aah..muka dia mcm gegel..klo tgk muka adik dy pulak mcm boboi..haahaha..

aznor ibrahim said...

tang "pa..eh..eh..pa" tu lawak..haha.bebudak meniru sangat kan

Umi Qi said...

Pandai yer amam aiskrim dia...hehhehe besar dh abg raees...masa jumpa tuh mas abesday anak kak ameris nampak kehenseman dia terserlah...tp memalu sgt abg raees ni...cium nak hehehe

MisZ FyZa said...

Hai..salam kenal..jemput join my 1st GA..;)