Followers

Wednesday, April 16, 2014

2nd baby: Raynia dah 5 bulan..



Raynia dah 5 bulan lebih baru nak update perkembangan dia untuk 5 bulan...
hehehe...
Raynia masuk je 5 bulan kena demam, batuk n selsema...
dah hampir 3 minggu batuk dia x bekurangan..
demam pulak on off je..
tiap2 minggu asek gi klinik je...
jawapan doktor sama je...xde pape infection...paru2 dia ok je walaupun dia batuk mcm org tua...
macam2 cara aku dah buat...stim, bg madu...teknik bg cairkan kahak (percussion)
pun x jalan gak....
selsema skg ni Alhamdulilah..makin bkurangan..kalau x hingus tu asek la nak meleleh je..
tiap kali kena sedut tiap tu la dia meraung...
bagi makan ubat pun x jalan gak...
bukan main susah dia nak makan ubat..tutup rapat je mulut tu...

Minggu lepas gi klinik..doktor siap bagi antibiotik..3 hari lepas tu..xbaik2 gak..
Hari Khamis lepas waktu tidur malam...aku dah tidur..husband masa tu belum tidur lagi..
dia nak cium Raynia..tiba2 rasa badan Raynia panas sgt...
Raynia x meragam tau malam tu..tidur je...
tapi start pukul 3 pagi..dia dah meragam..
nanges..asek nak menyusu je..
aku tunggu sampai esoknye..
esoknye aku kerja..pagi tu Raynia demam lagi..
hati aku dah risau..dah la nak kena gi kerja..pas 2 anak pulak demam..
hmm..
tapi nasiblah tengah hari tu..aku balik lunch..badan dia ok..xpanas dah....lega la sikit..
pastu malamnya pulak...aku nak angkat dia dari buai..rasa badan dia panas sgt.....
aku bf dia pun pangku dia terasa tangan ni cam terbakar tau..panas sgt....
terus mak aku lap2 dengan towel basah...bayangkan lah towel yg basah tu pun boleh kering...
sbb panas sgt bdn dia...letak icepack pun boleh cair..kool fever pun boleh kering..
adoi..rasa nak menangis aku time tu...pas tu try jerlum dia dgn air asam jawa...
baru reda sikit panas dia..

masuk pukul 1 pagi..Raynia nangis..time ni aku xbawak Raynia tido kat bilik..
aku tido  kat ruang tamu je dengan raees, raynia n ibu aku..
nasib lah ada ibu yg tolong..huhuh..
Aku bangun time dia nangis tu..sekali rasa badan dia panas lagi...
terus panggil husband kat bilik..ckp badan Raynia panas sgt..
aku ajak husband gi klinik..
actually husband dah malas nak gi klinik..dia jadi bengang tau..sbb xtau kenapa Raynia x baik2...
dah byk klinik pegi..tp x elok2 gak..
husband suruh gi hospital je terus..tapi aku cakap gi klinik dulu..

so dalam puku 1 lebih tu..aku gi Klinik Sri Indah kat Taman Samudera tu..
klinik tu kan 24 jam...
xde orang time tu so dapat la cepat jumpa doktor..
doktor check suhu..suhu Raynia dah 39'C..
tinggi gak..doktor check dada..ok je..dia kate xde pape..
batuk dia pun xde kahak sgt..
doktor kata ade bagi ubat antibiotik x..aku kata ada..
dia kata kalau ada bagi selalunya dlm 2-3 hari budak dah baik..
so aku ngn husband terus buat keputusan..pergi terus hospital..
time tu jugak kiteorang pergi..
oh yea..gi klinik sri indah tu x kena caj pun..sbb xde ubat..consultation pun xyh bayar..hehe..

Dah la dengan hujan lebat pagi tu..ku redah jugak demi anak...
sampai Hospital Selayang x ramai orang...
register n ambil no..x sampai 5 minit dah kena panggil...
masuk bilik nurse check n tnya semua..pas tu dia suruh aku bg Raynia makan ubat demam..kat situ jugak..
mmg susah bg Raynia ubat...melalak la dia dalam bilik tu...
lepas bg ubat terus dia muntah...
fuuh..baru ni tgk dia muntah..kalau x bukan main susah..
habis baju kene ubat...
dah la x bawak baju spare..just bawak pampers sekeping je..
yelah..sebelum pergi tu xtau pun nak kena gi spital..hehe..

Pastu nurse bawak masuk dalam ruang observation..
xduduk katil pun..just duk kat seat ruang menunggu je...aku ni pulak masuk hospital..kaki dah terketar2..
rasa fobia sgt masuk hospital..heheh...
lepas tu tunggu dalam 20 minit..datang sorang doktor...tnya lagi benda yg sama..
lepas tu dia nak ambil darah Raynia..sian Raynia kena cucuk..menangis dia..time kena cucuk doktor x bagi masuk..aku ngn husband mata dah merah2..tahan nangis..bila dengar anak meraung..
ohh..jangan xtau..husband aku ni pun senang kuar air mata..hahaha..

lepas ambil darah doktor suruh buat x-ray lak..
gulp..aku dah la xpenah masuk tmpt x-ray..buat x-ray pun xpenah..
ni kan pulak Raynia..
oii..dah la sejuk dalam bilik tu...seram sejuk dibuatnya..
dorang suruh buka baju Raynia...pastu baringkan dia atas katil..
aku pulak dorang sarungkan baju apa ntah..berat gile kot...
aku kena pegang tangan Raynia masa dorang nak buat X-ray tu..
x smpai 2 minit..dah sudah..
sekejapnya...ingatkan lama la nak buat x-ray nie..

tunggu dalam setengah jam lagi..doktor pun datang balik bagi tau keputusan...
doktor kata darah Raynia ok..x-ray dia pun..infection tu ada la sikit x teruk..normal la bg sesiapa yg xsihat macam batuk or demam..mesti ada sikit jangkitan tu..
doktor suruh bagi makan ubat antibiotik yg hospital bagi..dengan mkn ubat antibiotik yg Raynia makan sebelum nie...tapi aku bagi makan ubat antibiotik yg spital punya je..
setel urusan kat hospital dah nak subuh..aku sampai rumah pukul 5 pagi...huuh..

2 hari je aku bagi Raynia makan ubat antibiotik tu..
hari Sabtu ngn Ahad..
hari Ahad tu masa kat rumah PIL ada jiran rumah tu dia dukung Raynia..
sekali dia tanya..Raynia kena demam campak ke..
aku cakap la xde pun..dia kata badan Raynia keluar merah2..
sekali aku tengok aah..keluar bintik2 merah kat muka n badan dia..
Sebelum tu aku tengok dia ok je..
cuma masa dok sama asek lah dia nak nanges je...

aku cakap lah xkan la kena campak nie..husband pulak cakap..
takut dia alergik ubat...mcm raees dia alergik ubat antibiotik..
ada ubat antibiotik yg dia x boleh makan..
ingat dulu masa Raees kena demam..keluar merah2 mcm ruam kat badan dia..
ingatkan campak..gi klinik dorang check kata..alergik ubat..
bagi antibiotik baru..baru lah dia ok..
tu la husband rasa Raynia pun mcm Raees ..alergik ubat..
so start hari Isnin aku stop dulu bagi Raynia makan antibiotik yang hospital bagi..
aku x bagi 1 ubat pun kat Raynia...
Hari ni aku tengok Raynia dah ok sikit..merah2 dia tu dah x nmpk sgt..
hmm..mungkin kan alergik ubat hospital tu???or campak??
tengok dulu minggu ni camne..kalau x ok jugak..ade lg merah2...
akan ke hospital lagi la jawabnya...huhuh...

haih la Raynia..masuk 5 bulan ni asek sakit je awak...
sayu mama n papa tgk...kesian...
sedih pun ade gak..kadang2 tu nak menangis mama tgk..
oh ye..Raynia belum cucuk 5 bulan lagi..doktor x bagi..
sebab dia x baik lg batuk n selsema
kena tunggu dia dah betul2 sihat baru boleh inject...
xpelah nak..yang penting mama nak awak sihat...
mana lah mama x risau..awak kena demam serentak dengan abang (Raees) tapi abang awak dah baik..awak je yg xbaik2 lg smpai skang ... :(













Tengok lah tu..suka sangat senyum...
hehee..cepat baik yeh sayang....:)






5 comments:

Mimy Hamid said...

COMEL SGT ANAK DARA DIA.........

CikNaa said...

amboiiii.. sampai berair mata ketawa sgt yer raynia..

Siti Nursyamimi said...

alallaa..tomey tomey nye dia ni..mmuah!

Umi Qi said...

Raynia...dah 5 bulan ye cpt yer...dah pandai duk dlm walker hihihi suka tgk dia senyum omey :)

ameris said...

Alaa cian raynia. Sblm sethn mcm tu laa bdk2. Senang dpt flu, dmm. Sabar yer ain