Followers

Monday, December 2, 2013

Kronologi bersalin anak kedua :-)



Assalamualaikum...
jap2...nak tiup habuk2, hampas2 yang ade kat dlm blog nie...fuuuuhhh...heeh..
setelah hampir  nak masok 1 bulan kot aku x update blog...rinduuu gilakkk nk update...
bukan xleh update..tp aku malas nk update gune tab...leceh tauuu...
nipun aku gune kan jgk..walaupun asek typo je type pkai tab ni...

ok lah lets start the story...
ramai yg dah tau aku dah selamat bersalin baby girl pada 5/11/2013 (Selasa) @ 11.30pm di Hospital Selayang.
Thanks pada semua yang wish kat FB especially dalam group GBSB... :)

now nak citer pasal kronologi bersalin anak yang kedua...
ok...tarik nafasssssss...lepassss...hehe..

Pada 5/11/2013 pukul 5.30 pagi..aku terjaga dari tidur..terasa perut tiba2 sakit...
tapi x kuat...sikit2 jer..aku agak ni mesti contraction...
pas tu aku gitau husband yang aku dah terasa sakit perut nie..husband pn cakap la " dah nak gi spital ker" aku jawab.. " nanti dulu...sakit x kuat nie.."
so pagi tu aku bangun macam biasa...layan abg long raees ...dalam masa yang same aku asek tengok jam je...nk tgk sakit selang berapa minit...time pagi tu..sakit dalam sejam sekali je...
masuk tengha hari ..aku dpt rasa sakit datang selang 20 minit...n time ni aku gi toilet buang air nmpk ade tompok cam coklat2 kat panty liner..
aku tunjuk kat ibu aku..ibu cakap ni cam dah tanda je...
tapi aku releks lagi...xnak gi spital lagi...coz x sakit sangat pn...barang semua dah standby letak tepi...
tengah hari sampai petang sakit aku datang memang selang 20minit...

tapi bila masuk je lepas maghrib...aku dapat rasa contraction datang makin kerap...selang 10 minit..
time ni aku dah terbaring kat bilik..nk tunggu turn mandi..
aku bagitau husband aku nak gi spital malam ni...dah terasa sakit kerap sangat ni..
husband pn siap2 lah..sempat tu keluar gi bank..n aku lak sempat pesan kat husband belikan air fresh orange n kuey teow goreng....lapar lak rasanya...
tengah tunggu husband balik..aku sempat update status kt group..time ni tengah kesakitan..bareng atas katil..
start lepas maghrib tu aku x main langsung dengan Raees ..xboleh..sbb aku rasa sakit sgt..sampai lah dia tidur lepas maghrib tu...
contraction dah makin kerap...husband x balik2 lagi..aku dah lapar dah nie..
wasap husband tnye kat mane...sbb aku dah rasa sakit sgt nie tp boleh tahan lagi...
husband jawab tengah tunggu order siap...5 minit lepas tu husband pn sampai..
cepat2 makan n minum ...husband pn siap tapau sekali makan...
sebelum tu bukan main lapar lagi...bila dah dapat makan...3-4 suap je ..lepas tu dah x lalu dah...
husband pn makan sikit..terus ajak aku gi spital..

Sebelum tu aku tengok Raees tido dalam buai...usap2 rambut n muka dia, cium dia..lepas tu aku cakap ngan dia.. " Raees..mama nak gi spital nie..Raees dok umah baik2 yeh..esok mama balik bawak adik.." 
berkaca je mata aku time nie...
xlame pn aku tengok dia...kejap je..pas 2 terus masuk keta gi spital..
time ni ayah yang hantar aku n husband gi spital..sampai sana ayah parking kete..pas tu nanti adik aku datang amik ayah aku ...senang...biasa la spital kan susah nk caek parking...so senang bila 1 keta dah ade sane..
ayah drop kan kite orang kat tempat bersalin...
sempat salam n peluk cium ayah...sambil ayah ucap selamat semuanya..
huhuh..sebakkk...

masuk je spital jadi nervous lak...hehe..pas tu aku rasa mcm baru je lagi aku gi situ..ni dah kene pegi lagi..
yelah...baru tahun lepas beranak kat situ...tahun ni gi beranak lagi...hahahaha....
dah register semua....nurse suruh aku masuk dalam bilik utk wat CTG..
oh yea lupa lak..aku sampai hospital pukul 9.30pm..
dok wat CTG dalam setengah jam..check bukaan dah 4 cm..time ni aku dah rasa sakit sesangat...
pas tu setengah jam lagi...datang lagi sorang doktor kot..coz dy yg nak sure kan sama ada aku kena masuk ward dulu or labor room terus...dia check tengok bukaan aku dah 5 cm...pas tu dia kata ni dah boleh masuk labor room..tapi labor room penuh...siap tanya aku nak ubat tahan sakit x..aku cakap nak..
nanti dia bagi...dia suruh aku dok luar dulu...terus aku jumpa husband..aku dok ngn husband x sampai 10 minit..aku cakap ngn husband aku nak dok dalam..dalam bilik aku wat CTG tadi..kuar masuk toilet aku lepas tu..muntah2, kencing...dok dalam bilik tu aku dok atas kerusi...sambil pegang perut tahan sakit...
time ni aku xleh nk bangun pn dah sakit sakit sangat....

tiba2....aku rasa nak terkencing sangat..sekali bedebuk....air ketuban pecah time aku tengah duduk tu...
dah la xde orang..nasib la time tu ade sorang nurse lelaki lalu..aku panggil dia..
  " bang" sambil tunjuk air yang dah melimpah ruah kat kaki aku...dengan kain batik lenjun...
pas tu dia cakap.." air ketuban dah pecah yeh" terus dia panggil nurse yang lain..
pas tu dia suruh aku gi jalan kat stretcher  yang ade kat depan aku..aku cakap aku xleh nak jalan..
tapi kena pakse gak..dia papah aku pelan2 naik atas katil...
Aku da mengerang kesakitan dah..rase nk teran sgt..
Pas tu nurse nk check bukaan..dy kate da full,kepala baby da nmpk..
Cepat2 dorang tolak aku masok labor room..ade 3-4 org nurse kot rase aku yg tolak aku ke LR..time doran tolak aku kuar dr bilik CTG nk ke LR tu ,lalu kt ruang menunggu..time tu aku nk panggil husband..tp mulot xleh nk jerit pggil..
Aku ckp kt nurse yg tolak aku tu.."tolong panggilkan husband saya"..pas tu nurse tu ckp"nanti saya panggil..skg ni awk lg penting..awk nk teberanak sgt dah tu..."
Korang nk tau...time otw nk ke LR ni..aku dah xtahan sgt nk teran..bile aku teran dorang x bg..bile aku teran je nurse tu pegang n rapatkan kaki aku...sbbnye kepala baby nk kua dah..siap dy cakap "awak jgn teran..nnt x sempat masok LR awk teberanak atas strecher ni...awk kepit dlu"..
Da la rase nk teberak sgt...boleh lak dy swh tahan..aduiii

Ntah knape aku rase nk smp ke bilik dlm LR tu rase lame sgt...
Smp2 je dlm bilik tu huru hara semua org dlm tu...
Yela..aku nk teberanak sgt,.time tu la..dorang kelam kabut nk siapkan itu ini..
Dari stretcher nk naik ke atas katil tmpt nk bersalin..boleh pulak dy swh aku merangkak naik atas katil tu...
Aku ingatkn dorang nk tolong angkat kan aku naik ke atas katil..
Ni x...aku sndri yg kne mrangkak ke katil tu...huuh..
Elok je aku baring atas katil tu..cpt2 nurse swh bkk baju n kain yg aku pakai tu..lps tu dy sarungkan baju hospital yg pink tu..
X sempat nak butang baju...
Aku rase nk teran sgt...
Time ni aku tnye lg nurse yg aku nak husband aku...
Terus salah sorang nurse kt situ pegi panggil husband aku..
Lepas je nurse tu gi panggil...aku da xtahan sgt...
Aku terus teran...tp 1st trial teran aku terr menjerit lak..trus kne sound ngn nurse..heeh..
2nd time teran..buuusssshhh...baby kuar....Tepat kul 11.23pm

Fuuuuh...baby belum sempat kuar sepenuhnye...dy da kuar suara dulu..
Nangis kuatnyeee.....terus nurse letak atas badan aku...
Time baby atas badan ni..baru la husband aku masok....
Dy xsempat nk tgk baby kuar..
Sbbnye nurse panggil lambat..lpas tu..proses kelahiran baby terlalu cpt sgt..
X amek masa yg lame aku nk bersalin...
Kesian husband xdpt tgk time baby kua..
Dpt tgk baby atas badan aku kejap..pastu kne tunggu luar
Pastu nurse amek baby nk bawak gi mandi..
N mintak baju baby kt aku..aku kate la ade kat husband
Time ni uri semua da kuarkan..tibe proses nk jahit...sblm tu nurse bg aku minom milo dlu..kali ni minom milo sedap..heeh..
Asek kene marah je aku dgn nurse...time proses nk jahit aku keraskan kaki lah,terangkat2 punggung lah...
Smp skang aku x tgk2 lg jahitan kt bwh tu...n xtau brape byk jahit..
Takot nk tgk sbnrnye..heeh..
Time tgh jahit aku dgr suara baby aku menangis punye la kuat time kena mandi..
Dah selesai mandi dorang bg baby kt aku..pas 2 aku tgk cam pelik je baju anak aku,rupa2nye baju baby yg hospital punye..aku tnye la nurse knapenx pkai baju dy baby sendiri,dy kate..dy mintak kt husband aku tp husband aku kate ade dlm keta..
Padahal baju tu aku siap letak dlm paper bag n letak dlm beg galas yg husband pakai sepanjang hari tu...bile aku tnye dy ckp dy blur..x ingt bju tu dlm beg..huuh


Selesai jahit,patotnye da boleh masok ward..tp ward semua full...so kena stay dlm LR smpai pkul 2 pagi..
Mmg xleh nk tdo la..sbb bising..dgr org dlm bilik sblh menjerit nk bersalin..
Nk dkt kul 3 pagi baru dpt masok ward..request ward 2nd class..tp x dpt sbb full..dok la kt ward biase...
Aku siap cakap ngn nurse tu..kalo ward 2nd class da ade kosong aku nk masok...
Tp xsempat masok pn...
Kul 3 pagi aku dok ward...ptgnye kul 5 aku da boleh balik...
Patotnye pagi tu aku da boleh balik...tp biase la..prosedur hospital..
Nk tunggu baby berak n kencing baru boleh kuar..
Yg mmbuatkan lmbt kuar ialah tunggu baby kencing...berak dh berak..kencing je blom lg..jenoh aku pujuk bby suwuh kencing...akhirnye dy kencing jgk pukul 2 ptg...perghh..lega aku..kalo x bermalam lg la ku kt spital..
Doktor dtg check aku sekali je waktu pagi..dy tgk smua ok..tu yg dy swh balik je..

Oh yea..korang mesti perasan kn time aku nk bersalin aku byk mentioned nurse je..
Sbbnye yg sambut kelahiran anak kedua aku ni adalah nurse...xde doktor ok...
Nurse terlatih yg sambut babyn jahit..doktor hnye aku jumpe time dy check aku pagi sebelum aku nk balik tu je...

Alhamdulilah proses kelahiran anak kedua ni pn x ambil masa yg lama jgk..sama masa aku bersalin raees dulu..cuma kali ni cpt sikit la..kul 9.30mlm gi spital..11.23pm da bersalin..
Alhamdulilah..segalanya dipermudahkan..
Lepas ni kilang beranak leh close dlu yeh..lg 3-4 tahun ke baru leh tmbah..heeh..
Penat wei branak tiap2 tahun...:-)

REESYA RAYNIA








13 comments:

-DoUbLe Z- said...

Alhamdulillah..best nye Ainnnn..kejap sangat sakitnye...dua jam jer..kena tanya tips ni.. :)..rezeki kan Ain...Alhamdulillah dah sepasang..happy for you dear :)

CikNaa said...

raynia nak keluar cepat la mama! hee..

Chekgu Azrine said...

Rezki sis..pintu rahim cpt bukaanya..
Syukur alhamdulillah!!

Ayu azmir said...

tahniah.... bestnye... doakan kak ayu pulak ye....

Liyana said...

adeh.. terkepit2 membacanye! haha

tahniah ya... comel sgt baby ni.. :)

Anak Lebah Comot said...

tahniah..tetibe jasmin lak yang nervous...

ameris said...

tomeinya baby..
sama mcm akak la beza ssethn sorang. mmg penat aarr xleh citer sbb kita kan keje.

Ilya Melissa said...

rilek2 je eh aeen nak bersalin..tgu sakit kerap bru pegi..klu kite mmg tak laaa..awal2 dah pegi. Takut bebeno..haha..alhamdulillah semua selamat :)

puansazusarin said...

Tahniah dear ain...wahhh senangnya baby nak kuar yer...moga2 auntie pun senang nak bsalin 2nd bby ni...

mrs kayrul said...

raynia betul2 tak sabar nak keluar tue

Mimy Hamid said...

senang nya bersalin raynia...senang sgt..mmg dia dh nak keluar sgt...tak sempayt jengah ..nnt akak free gi umah awak ye ain

Umi Qi said...

Seronok baca pengalaman bersalin mama ain nih tau...sonok sgt2...sampai Umi Qi tersenyum, sebak dan rasa bersyukur bila dpt tahu melahirkan baby kedua sgt mudah...Allah senantiasa bersama ain tau...alhamdulilahhhh

Mama Adra said...

Alhamdulillah...Tahniah...comellnye reesya :-)

MamaAdra
http://supplemensemulajadi.blogspot.com