Followers

Thursday, October 10, 2013

Lepas anak demam..mama lak yang demam.... :(





Hari Isnin lepas aku ada update pasal Raees demam kan...
masuk hari kedua Raees demam...aku pun terkena demam jugak...
fuuhh..perit...mata merah2...time tu kat office...memang x larat nak buka mata...
pakej sekali dengan muntah.....
dah la pulak malam tu Raees crancky...elok dah tido..boleh bangun..lepas tu susah nak tido balik..
mungkin sebab dia panas sangat...lately ni kan x hujan...panas memanjang...
lepas tu bila dah lama berjaga..dia nak tido balik punya la payah..
tertonggeng2....golek sana..golek sini....
sampai kene marah la ngn papa dia...mau taknye...kaki sampai tendang2 muka papa..tu papa dia marah...
dah kene marah terus rapat dengan aku...selit tepi badan aku...time ni aku buat2 tido..dia kalau tengok orang semua dah tido..nanti dia tido la sendiri..tapi amek masa yang lama...dalam buat2 tido..aku pun tertido terus..
husband je tengok dia sampai tido..aku tanya husband pukul berapa dia tido..husband kata pukul 1 pagi..
haih la Raees....nk marah sangat pun xleh jugak..sebb dia demam n panas agaknye...huhm...

keesokkan harinya...(hari Rabu semalam) aku berat je rasa nk bangun...tiba2 batuk pulak...selsema...kena bangun pagi sebab semalam ada checkup kat KK...nak x nak kena bangun la jugak..
kt kepala dah plan nak MC je semalam...sbb mmg x larat la nk pegi kerja..lepas checkup nk terus gi kerja...
so terus time kat klinik aku mesej supervisor cakap aku MC...
sekarang ni aku dah kerap MC ..kadang2 seminggu sekali ...kadang2 2 kali seminggu...hahahaha...
tengok la nak dekat2 due nanti aku amek MC direct lak nanti...kalau sempat sampai due..kalau bersalin awal..xde lah MC..hehe...
sebab aku mmg x amek cuti awal pun untuk bersalin...cuti 2 bulan je la..tarikh due date aku tu lah tarikh aku start cuti....biasa lah..cuti tahun  x byk pun...tu yang kerap amek MC je...

semalam checkup...berat aku turun 0.5 kg...kena pen merah lagi...minggu lepas checkup berat 70kg...minggu ni turun 0.5kg...memang aku rasa sampai bersalin la berat aku x akan lebih 70kg...hehe..masa Raees dulu pun mcm tu jugak..x lebih 70kg...bila nurse tanya sihat ke x..aku cakap aku demam,batuk n selsema...
nurse pun cakap nampak sangat muka aku letih, muka orang sakit..huhuh..
lepas tu kena check perut...check2 jantung baby gerak laju....x mcm biasa...
nurse suruh aku releks n rehat jap sambil bareng...
nurse kata effectnye kalau kite demam..jantung anak boleh gerak laju.....
tu pasal kena bnyk berehat....haih..macam mana la aku nak berehat sangat ....
xpenah lagi la sepanjang aku mengandung 2nd nie..aku dapat rehat secukupnya...
faham2 lah..dengan kerja lagi..pas tu layan anak yg masih kecik lagi..
Raees pulak bukan jenis yg suka main sendiri...maksudnya..kau letak la berpuluh2 mainan depan dia..main kejap x sampai 5 minit...bila dia tengok mama dia dok je..terus dia pegi kat kite..suruh angkat...x angkat merajuk sampai tonggeng2 kat lantai....aduii la anak...

lepas aku dah releks..nurse sambung balik check jantung baby..dia kata kalau laju lagi mmg aku kene refer hospital terus...Alhamdulilah...2nd time check..jantung baby kembali normal...tu la yang nurse kata aku kena berehat....huhmmm...
lepas dah jumpa nurse..kena jumpa doktor lak..repeat scan...sebab 2 minggu lepas scan kat KK baby songsang...actually last week aku dah gi scan kat klinik swasta kepala baby dah ke bawah....minggu ni scan lagi...memang betul baby dah pusing bawah dah..so far Alhamdulilah...kandungan ok je..cuma doktor kata kena cepat baik demam la...sbb kalau bersalin time demam lagi payah..tenaga x byk...
aiyoooo...seram lak aku dengar...

petang semalam baru aku amek MC...
pas tu malam nye pulak aku x leh nk tido ...husband balik kerja kul 11 tengok aku x tido lagi ...
dia tanya kenapa..aku cakap la hidung aku sumbat susah nak tido....
last 2 pukul 12 lebih baru aku dapat tido...nyenyak la jugak..Alhamdulilah malam tadi Raees x meragam..
lena tido.. x lasak sgt..mungkin sebab malam tadi hujan...sejuk..tu yang sedap tido...
pukul 4 pagi hidung aku makin rasa tersumbat....nasib la masa gi amek MC..doktor ada bagi ubat titik kat hidung..yelah time pregnant x leh nk mkn ubat..suruh husband titik kan dlm hidumg..pas tu bangun pagi tadi..baru la rasa hingus tu keluar....lega la sikit...tp xselesa la...kejap2 meleleh.....selsema la buat aku lagi lemah.....nak x nak kena paksa diri datang kerja..sebab hari ni supervisor cuti....walaupun dah ada assistant...xleh nk tinggalkan assistant ni handle office sorang2...sbb dia ni kelam kabut sikit...mengelabah je bile wat kerja...kang ada je yg xkene...
so terpaksa la datang kerja......   

dah masuk 36 minggu...tapi bag aku n bby nak bawak gi spital x complete lagi...
bukan x nak kemas..tapi tu lah..keadaan diri nie yg kejap2 x sihat...pas tu payah sikit nak kemas time Raees ada...sebab nanti dia tolong kemaskan jugak...
aku ingat Sabtu ni nak hantar dia gi umah MIL jap..means aku hantar pagi...petang or malamnya aku datang ambil ...so dapat lah aku kemas barang yg nk bwk gi spital..n kemas bilik yang dah x macam bilik dah tu..huuh..
senang sikit bila dah kemas...nak kena kemas bilik sebab nanti aku pantang dok kat ruang tamu je..lagipun bilik kat atas..x kan aku nak turun naik bilik kan..so nak suruh husband aku kemaskan??memang idak lerrrr.....masa aku pantang dulu pun mak aku lah tolong kemaskan bilik tu tau...
husband aku ni bila aku x kemas bilik...dia wat mcm bilik orang bujang la..paham2 la kan..baju campak sana sini..dah sediakan tempat  letak baju kotor pun x jalan gak...still main campak2.....
tu la sebelum bersalin ni aku nak kasi kemas bilik tu dulu...nak kene wat 5S nie..hehehehe.....

P/S: Aku harap demam aku cepat lah baik, n sihat...cian baby dalam perut nie...mama dia demam, makan pun mama dia x berapa nak makan sangat..:(
n also..hopefully anak bujang aku Raees pun cepat baik..sebab semalam gi klinik jugak..demam lagi..tapi x tinggi..n batuk...





6 comments:

Chekgu Azrine said...

cepat sihat ye

e k i n ♥ y u s r i said...

get well soon!

erin said...

cpt sihat ye mama

Mimy Hamid said...

ain sihat tak...take a rest mama...tak lamagi dah tu

n0rraslida alias said...

rest mama.... ;)

~ NANA ~ said...

alaa kesiannya! dah la tgh sarat kn...rest byk2 tau...cepat sihat yer