Followers

Thursday, October 24, 2013

2nd pregnancy: Cuti bersalin





Memandangkan ada 11 hari lagi sebelum tarikh aku bersalin (EDD 04/11/2013)
aku still belum apply cuti bersalin lagi....huhuhu...
baru sekarang terpikir..bila nk start cuti nie...pas tu bila tengok calendar eh2..x lame je lg aku ni bersalin..
nak diikotkan..minggu depan la last aku bekerja...sebab 04/11/2013 tu hari Isnin ...

So sekarang ni aku tengah fikir..nak start cuti 1/11/2013 (hari Jumaat) or 4/11/2013 (Isnin) baru aku start cuti ataupun aku nak start cuti Isnin depan terus (28/10/13)????

tegerak jugak hati ni nak cuti awal sebelum bersalin...
yelah..aku rasa aku nak berehat secukupnya sebelum berjuang di labor room nanti...
n yang penting sekali...nak spend time dengan Raees...tinggal seminggu lebih je lagi dia nak jadi abang...
aku rasa perlu aku habiskan masa sebaik mungkin dengan dia setiap hari sepanjang minggu sebelum aku bersalin nie...(ketika aku type part yang nie...terhenti seketika...tiba2 rasa sebak lak...)
aku teringat semalam...husband ada upload pic aku n Raees kat FB..pas tu dia tunjuk pic tu kat Raees..tiba2 Raees melalak kuat bila tengok pic tu...sambil sebut ma..ma...
pas tu terus husband video call aku kt opis..aku tengok Raees tengah nanges teresak2...lagi dy tengok aku kat video call tu..lagi dy nanges...time tu aku xtau la ape sebab dy nanges...aku tengok pun jadi sebak..nak nanges sekali....sebabkan aku pn xtahan tengok dia nanges...aku terus end call..
pas tu aku mesej husband tnye..kenapa dia nanges...rupa2 nye husband gitau dia tengok gambar aku je dia nanges...sedih sgt...xtau kenapa...
baca je mesej husband tu..terus bejurai air mata aku...
(dah bejurai lak air mata nie.....sob sob sob)
mungkin dia dah tau x lama lagi dia akan jadi abang...n mama kena tumpukan kat adik dia bila bersalin nanti...mungkin dia terasa masa dia dengan mama akan bekurangan nanti..
waaaaaaaaaaaaa....aku sedih gila woii...
lepas aku baca mesej husband tu...aku jadi x sabar nak balik kerja...
balik2 kerja sampai umah pukul 7ptg..aku tengok dia dah tido dlm buai....
ala...x sempat main dengan dia...tido sampai pagi tadi tu...memang kirenye semalam aku langsung xmain dengan dia...hanya dapat aku cium2 dia time dia tido jer...
n aku dapat main dengan dia kejap pukul 7.30 pagi tadi...dia bangun tido...
bukan main suka dia bila tengok aku...lompat2..ajak main sekali...
tapi tu lah..x lama...kul 8.45 pagi aku dah kena pergi kerja... :(
sebelum aku gi kerja tu aku tanya dia..."mama nak pergi work boleh x ? " dia geleng kepala tanda x bagi...
huuh...aku cakap lagi..."mama nak kene gi work ni..mama da lambat.." dia geleng2 kan kepala..
huuh...terus aku rasa macam x nak pergi kerja....huhuhu....
tu pun tadi nak gi kerja aku kena curi2 keluar..kalau dia nampak lagi dia meraung nak ikot....

Apa yang korang rasa bila kita bagitau anak kita yang kita nak pergi kerja...tapi dia x bagi..???
walaupun usia baru je setahun lebih dia dah faham n tau perasaan bila ditinggalkan ???
nak2 lagi sekarang nie mama nye tengah menghitung hari nak bersalin....dah sah2...lepas bersalin semalaman dok hospital..x jumpa dia...lepas tu banyak tumpukan pada adik dia yg kecik tu...uhhh...

Tu lah yang aku rasa nak last kerja esok je..minggu depan aku nak cuti terus je lah...
nak tumpukan sepenuhnya kat Raees...nak bermanja manjaan ngan dia sebelum aku bersalin...sambil2 tu boleh la berehat...tenangkan fikiran...:)
aku ingat nak ambil MC 28-31/10 nie..kalau x dapat direct..aku ambil la 2 hari dulu..lepas tu sambung lagi 2 hari...pas tu 1/11 kalau x bersalin lagi..aku terus la mintak cuti bersalin start 1/11...
cuti tahun x cukup.. tu yg amek MC je ...huhuh...

love u my sweetheart.. <3


14 comments:

Cik Puan Rara said...

aeen,naik bulu roma ku baca.aku pon nk nangis,tp aku tahan.hmm sbr ye aeen.hmm xtay nk ckp cane.rasa nk balik hug princess pulak ni.

DYatie said...

Mata kite pun panas baca! Huuu.
Kte kalau balik kl pagi2 buta dia tdo lagi. Tp klu kena balik ahad, pernah skli bawa dia. Meraung dia kat stesen keretapi. Huuu.

Chekgu Azrine said...

Semoga dipermudahkan urusan ye sis..
Good luck on ur labour soon

Mimy Hamid said...

pada akak selagi boleh amik MC pakai MC je ....org pregnant senang ber MC>..

pandai nya raes tak bagi mama work..bijak..raes dah jalan ke aen

Aeen said...

@rara: huhuh....sedih au rara...sayu je hati nie..:(

@yatie: waaaa..bila tgk anak meraung..kite pn nk meraung sekali kan..huhuh...

@chekgu: terima kasih chekgu..:D

@mimy: tu la kan kak..rasa nk amek MC je lah...aah pandai dah dia x bagi mama gi work..huhu..raees dah boleh jalan dah kak..jalan jatuh lagi la..

Mizz ErMa said...

sy ritu ambik cuti bersalin awal jgk..hihi tp tu lah, bila akak da bersalin nanti, msti da xde masa nak layan si abang sangat kan..

SweetLikeWhat said...

sedihnyeee..daku yang baca ni pun sebak rase..die rase tu nak dapat adik dah..

mrs kayrul said...

sedih plak baca...better cuti spent masa ngan raees...sian plak kat dak comel tue

hafiy yunos said...

sama dng due anak sya tahun lalu 04/11/2012. Time sya tu start cuti bersalin 03/11 sengaja ambil lewat sebab x ada tanda2 mahu pun sakit yg lain. Tp start pukul 1am sdh mula rasa sakit selang sejam sampai pukul 4am selang 10 minit pukul 6 am selang 5 minit terus siap2 nak gi hospital. Dan alhamdulillah pukul 12 tengah hari sya dah melahirkan pd tarikh yg d jangka 04/11/2012,,,:-D

puansazusarin said...

Wuaaaaaaaa....wuuuaaaaaaa....sobsob..sobsob...srettttt...sretttt...ain kita dah sebak...dok terbayang2 kina pulak...sobsob..

Aty_Fared said...

alahai touching nya baca part jurai2 air mate tu....insyaa Allah raees akan gembire jadi abang nanti..ade kawan...aty dapat rase kan yang kasih sayang tu tak akan berkurang sikit pon.. :)

aty dulu nak beranak pon cuti seminggu awal...tapi kuar nyer tarikh edd jugak...hehehe..

semoge dipermudahkan yer...

RedRose said...

I couldn't imagine mcm mana kalau my dotter ada adik nanti. kalau dah orang tanya nak adik ke tak manjang jwb xnak aje...I bet her tantrum akan menjadi2.
neway...semoga segalanya berjalan lancar ye.

Umi Qi said...

Aduyaiii x lama lagi tuh dear...4 November....yeyyy harap sgt2 nanti Aeen dipermudahkan ye...yeyyy xlama lagi raees nk jadi abg long

~ NANA ~ said...

aduhh sayu pulak baca

i dulu cuti 10 hari awal, tup2 sehari lepas cuti terus beranak...hihi