Followers

Tuesday, August 20, 2013

Perkembangan Raees 11 bulan




rajin pulak la hai nak update blog hari nie...
actually tengah free nie..lagipun supervisor jap lagi half day...so boleh la rest2 sikit..hehe...
oklah nak update pasal Raees yang sudah menjangkau 11 bulan pada minggu lepas...
next month dah Setahun...rasa macam baru je bersalin kan Raees...tengok2 dah nak setahun...
dah nak dapat adik....uhuhu...

memang banyak perkembangan Raees bila dia masuk 11 bulan nie...
betul2 dia masuk 11 bulan...dia dah pandai merangkak...yer...11 bulan baru pandai merangkak anak bujang aku nie....lambat kan..?tapi aku xkesah pun...bagi aku itu pun dah 1 pencapaian yg bagus buat dia..
sebelum ni dia menyelar je..menyelar laju..habis lantai rumah dia lap bersih...hahahah....

lepas je dia dah tau merangkak..kali pertama merangkak ni kat rumah MIL...merayap je lah kerja dia..masuk bilik...keluar bilik...tempat favourite yang dia nak pergi...dapur...huh..lepas ni tok dia kene pasang penghadang la kat dapur tu ...rumah flat kan..so ruang x besar sangat...dia pusing2 situ je..
tapi bila kat rumah gombak..x terlarat aku nak kejar lagi wei...dari ruang tamu ke dapur...boleh kata keliling rumah dia nak tawaf...letak setempat kejap je dia dok..pas tu dia merayap..nak2 lagi bila tengok orang xde kat sekeliling dia...mula dia mencari...

bab mengemas..huh..memang terror...rajin dia mengemas...sampai pening la kepala tok ayah n nenek dia..
sesaat pun dia xboleh dok diam....bila dia dah bosan nak merangkak..dia swuh kite bawak dia berjalan..
pegang tangan dia sambil tatih kan dia...penat nak membongkok au...bila dudukkan dia marah lak tu...
nak orang bawak jalan keliling rumah.....selalunya yang menjadi mangsa tok ayah dia lah...Raees kalau dengan tok ayah dia..dia mengada2 sikit..xleh tengok kelibat tok ayah dia lalu...mula lah datang ngada2 dia tu..huh....

Raees dah pandai berdiri...cuma memanjat dia belum tau lagi....berdiri lak suka berdiri sambil lepas tangan..
kadang2 lama dia diri sendiri...pas tu dapat lah jalan 2-3 tapak....harap2 masuk setahun dah boleh la jalan yeh Raees..dah jalan nanti..makin ligat la kamu..xlarat mama nak kejar..dengan perut memboyot nie...x larat....mengah mama au...
Raees suka menjerit...Ya Allah..kalau menjerit tu....orang kat luar pun boleh dengar...jerit sampai muka merah2..tangan dia genggam nye...
mulut lak suka membebel2....bila minum susu...dia dah x nak minum dia akan cakap 'dah' memang setiap kali dia minum susu..bila dah x nak minum dia cakap 'dah'.comel sangat..nak2 bila time tidur dia nak susu...sambil tidur pun boleh cakap 'dah'... sekarang ni pandai dah sebut 'mama' ngan 'papa'...:D
dah paham apa orang cakap....
suruh dia buat bunyik motor...dia akan bunyik vroom2...menyembur2 air liur...hehe..dengan buat tangan konon2 pulas motor...selalu bila dia tengok papa dia start motor..dia pun start jugak la bunyik motor...
pas 2 dok atas motor..punya la suka....
dah pandai geleng kepala bila kite cakap 'tak nak'.
paling cute sekali...bila sebut je 'baby'dia akan senyum meleret.......sambil cakap 'b..b...' macam tau2 je nak dapat baby kan...n pandai bila tengok gambar kat mana2...ada gambar baby...kite tanya mana baby...sambil senyum2...dia tunjuk pic baby tu.....suruh sayang baby..dia cium gambar tu...sweeetnya Raees..
dah ada adik nanti boleh cium puas2 au....:D
last sekali..sekarang ni gigi raees ada 6 batang...4 atas.. 2 bawah...yg bawah tu nak tumbuh lagi 2 batang dah...:D



cayangggg raees...:)




budak makin ligat.....:)






3 comments:

Umi Qi said...

Kan dah ckp abg los raees encemmm uihhhhhhhh x tahan nk cium xmo lepas merdeka nanti hehhehe happy 11 month dear...besar dh abg long...yeppi

Wawa said...

Nti dah boleh berjalan nak berdukung pulak....hihi...

Siti Nursyamimi said...

comey nye raess..
makin besar mkin berakal dia..