Followers

Thursday, July 11, 2013

Raees dah 10 bulan :)






Selamat tengah hari gojes2 semua..!!
Syukur Alhamdulilah...hari ni dah masuk hari ke-2 berpuasa...
baby pun baik2 jer...x meragam..cuma bila dah pukul 4 tu..dia kick2 perut mama..dah lapar agaknye...
nasib sempat sampai berbuka...lepas berbuka..ha...punya la dia akitf..x dok diam...suka la tu dapat makan...hehe..

hari nie nak story pasal abang long Raees...oh yea..hari ni genap lah umur Raees 10 bulan..
dah besar anak mama nie...2 bulan lagi dah setahun...oh..masa terasa sangat lah cepat berlalu...
nak citer perkembangan Raees..baru je hari tu aku dah update masa dia 9 bulan++..sama je...
cuma....2-3 hari sebelum masuk umur 10 bulan nie...dia wat perangai....
xnak minum susu.....buat 3oz pun susah sangat nk habis...xtau lah kenapa...
nak kate reject botol susu/puting botol..x jugak..sebab bila letak air lain..air masak dalam botol susu dia..minum je..habis...tapi bila letak susu..dia campak je botol tu..huhuh...
siang bukan main susah nak minum susu...3 oz kalau buat tengah hari..sampai petang x habis minum...
bila nak tidur malam...dia minum...kadang2 1 botol tu habis..kadang2 x habis...pukul 1-2 pagi dia terjaga cari susu...bagi minum 2-3 sedut je..pas tu dia campak...pagi bangun tidur..buatkan dia susu langsung dia x nak minum....nak harap dia minum susu pun time malam je...

bab makan...memang dia selera..kuat makan...minum air masak pun ok...
tapi tu lah ...masalah aku sekarang dia x nak minum susu sangat...huhmmm...
mungkin nak kena tukar susu kot...sekarang nie dia minum Dutch Baby..

Semalam masa aku gi buat scan baby..ada tanya dengan doktor pasal Raees nie...
bila aku cerita pasal Raees reject susu...doktor pun bagitahu..normal kalau dia x nak minum susu...
dia xnak minum susu..tapi dia makan ok..doktor kata ok...sebab baby bila dah makan memang kurang sikit dia nak minum susu (tapi ada je aku tengok baby dah makan susu pun banyak minum...huhuh..)
lepas tu doktor kata lagi...sebab lain jugak Raees ni xnak minum susu sebab dia nak dapat adik n dat y dia wat perangai....manja..nak perhatian lebih...
time doktor kata nak perhatian lebih tu..tiba2 hati aku rasa touching ...xtau la kenapa..tiba2 rasa sebak pulak..
apa doktor cakap tu ada betulnya..Raees memang nak perhatian lebih..nampak sangat..manja tu xyah cakap lah..dia memang manja..nak2 dengan aku..kalau tidur pun mesti nak rapatkan badan dia dengan aku...xleh nak beralih tempat..asal aku pindah tidur tempat lain...jauh sikit dari dia..dia leh terjaga pas tu guling2 or menyelar pegi kat sebelah aku...pas tu dia sambung tidur balik..
atas katil memang kami berdua je yang tidur..kadang2 je papa dia join sekali 1 katil...tu pun kalau tengok Raees x ambil space tempat papa dia tidur..hehehe...kalau Raees tidur lasak sangat..papa dia tidur kt bawah..tidur kat tilam bujang je...xpe lah pa..demi anak kan..heheh....

Sebelum ni husband selalu nak bising2 dengan aku sebab aku manjakan sangat Raees nie..
tapi semalam lepas doktor dah bagitau yg Raees nakkan perhatian yang lebih...baru lah dia faham..
huh..tu lah..aku dah cakap kat dia sebelum nie...xkesah la kalau nak cakap aku manjakan Raees..
sebab aku tau lepas ni dah ada adik perhatian tu kena dibahagikan...nanti perhatian untuk adik mungkin lebih  bila dia lahir nanti (yela baby lagi kan..nak susu la, apa la..)....biarlah sekarang nie..aku berikan sepenuhnya perhatian kat Raees..
n aku beharap sangat...dah bersalin nanti...kasih sayang aku terhadap anak2 diberikan sama rata....
xnak ada yang berkecil hati....
apa yang abg dia dapat..adik dia pun mesti dapat jugak...

You are my sunshine Raees...
mama sayang sangat2 dengan kamu...
setiap kali mama fikir  bila mama bersalin nanti awak xde dengan mama..mama jadi sedih sangat...
automatik mama menangis...(T_T)
mama harap lepas bersalin mama still jaga awak...xnak la hantar awak kat rumah nek mama awak (MIL)
huhuhu......





Ok..xhabis lagi advise doktor..selain berikan perhatian lebih kat Raees...doktor suruh aku try tukarkan susu..
kalau boleh bagi susu yang perisa vanila...
errr...boleh tolong bagi suggestion x susu apa yang sesuai...?
sebelum ni Raees dah minum Lactogen, Anmum, Frisolac n Dutch Baby...




14 comments:

erin said...

Aish suka Enfagrow Vanilla :)

puansazusarin said...

betul2..kadang2 terfikir sedih gak kalau2 kina terabai bila ada adik baru..huhu..takpe2 semoga kita dapat jadi mama yg pandai bahagikan kasih syg pd anak kita ye dakk..heeee

Chekgu Azrine said...

sis..ikut pengalaman akak budak yang nyusu fm memang gitu..anak2 akk pun ada masa takmo susu..nak makan jek..pastu kadang2 mai angin ok..nak susu je manjang..adala selera dia bertukar tu..

puansazusarin said...

lupa pulak..hari tu tukar stage susu dutch baby kina ke umur 6-36bln..myb sbb tu yg kne cirit birit kot..so doc suh bagi susu isomil dulu...

Mimy Hamid said...

yup betul aeen rais masih perlukan belaian manja lagi...selagi belum adik keluar...care dia key

Mimy Hamid said...

yup betul aeen rais masih perlukan belaian manja lagi...selagi belum adik keluar...care dia key

hayati hashim said...

Aisy la tu. Makan banyak menyusu pun kuat. Raes manja2 sekejap. Pasni jadi abg long dah kena jaga adik.

Siti Nursyamimi said...

try susu s-26..yaya pun dh tukar susu tu..alhamdulillah makin berselera dia minum..

Bazilah (^0^) said...

dah besar dah raees nk jadi abg dh pon..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Cute Raees, Happy 10 month :)

erna said...

abg long raees baik :) mama jgn la risau ok..mesti abg long ok je kalau mama nak lahirkan adik nanti :)

Aty_Fared said...

anak aty..makan kurang..tapi susu badan lebih...normal lah tu kot.. :)

alololo...abang raes...takper..nanti sikit jer mase lagi dapat gang dah...

With Julia said...

Abg raees encem lah dh umur 10 bulan weeeeeeee...oh tang sugestion tukar susu tuh umi Qi xd pengalaman mommy....harap nanti tukar susu raees makin sihat aminnn...suka tgk raees sbb mcm Qi...bila nk jumpa ainnnnnnn huwaaaaaaaa

CikNaa said...

perisa vanilla? pediasure ada.sedap giler.. eh tapi tu lepas setahun kot..