Followers

Monday, May 20, 2013

Raees 8 bulan...(lambat update..uhuhu..)




Haish...dah nak dekat 9 bulan..baru lah nak update pasal perkembangan si abang nie....hehe..
last week x sempat nak update pape..sebab terlampau busy....huhuh...
sekarang nie...baru ada masa..boleh la update jap..

ok lah ..nak citer pasal perkembangan Raees nie..
now dah 8 bulan lebih...aduhh..rasa cepatnye masa berlalu...

*kuat makan..tapi badan x naik2 pun..pipi je lah mengelebeh..heheh...
*dah boleh duduk..tapi kena dudukkan lah..still xleh nak duduk sndri...
*masih belum pandai merangkak....kalau menyiarap...n golek2 tu laju lah dia...
xtau la bila nak merngkak budak nie..ntah2 trus jalan je lah kot....
* memanjat??huhmm..masih belum jugak...berdiri pun xpandai lagi...
xpandai nak panjat2 kerusi ke ape...
* naik walker laju je graknye...pantang tengok ada benda atas meja..nak dicapainya...


*tidur makin melasak....yg ni yg xtahan....dulu masa baby2 lagi boleh la tidur dalam baby coat..
lepas tu msuk 4-5 bulan dia tidur dah memusing..dari menegak dah melintang...
lepas tu kaki terselit kt baby coat..n tengok dia macam xselesa tidur dalam tu...sempit kot...
terus 6-8 bulan tidur 1 katil ngn mama n papa...
dah tidur sama..mak oii...makin menjadi2 lasaknye..kalau boleh 1 katil tu dy nak conquer  lah...
letak tengah mama n papa...dy melintang jadi huruf H..pas tu kaki dia sedap je naik atas perut mama dia...
kadang2 tidur asik terjaga je sebab kaki dia naik atas perut...
bila alihkan dia tidur tepi..dia dok berhimpit celah kite lak....dok sondol2 mama..
aduyaii Raees....ikot sape lah lasak sangat tidur nie..hehehe...
last2 weekend lepas...aku bukak baby coat dia..yelah..dah x pakai kan...so bukak la balik..
n ruang bilik jadi la luas..aku bentang kan toto...kepung kiri kanan atas bawah bagi dia tidur sorang2...
elok je letak dia tidur tegak..kejap2 aku bangun nak tengok dia..MasyaAllah...dah pusing 360%..
lepas tu bila bangun lagi sekali tengok dia dah tidur luar dari kawasan toto tu....Raees oh Raees...
silap2 esok lusa awk tidur kat depan pintu bilik lak..heh

*suka main...bila main habis dia sepahkan..bila dah boring...habis dia campakkan mainan dia tu...
tapi time dia main..dia nak ade orang dengan dia...kalau xde...dia menangis macam kena cubit...
mengada2 au....huuh...

* dah mula kenal orang...orang selain dari yg ada dalam rumah dia xberapa nak sangat...
bawak gi rumah MIL pun...MIL amek..dia xnak...MIL paksa amek dia..punya la dia tarik baju aku..
pas 2 bila MIL amek..dia merengek...n pantang tengok aku or papa dia lalu..
dia nak suruh ambil....

*gigi dah clear nampak....2 batang bawah 2 batang atas....
comel je la giginye...tapi yang atas tu nampak cam jarang lak giginye...

*mulut bukan main bising lagi..ntah pape lah dia dok cakap....
sebut mama n papa xde lagi..tapi dia pandai sebut tok ayah dia..pnggil ayah ayah...
hehe..perkataan yg penah keluar kat mulut dia...ntah...dah..kadang bila kite tanya dia..Raees dah makan...
dia jawab dah..hahahaha.....bila papa dia gomol2 dia..dia rimas..dia kate dah dah dah....
dah la ada tahi lalat kt tepi mulut...orang kata kalau tahi lalat tepi mulut ni..banyak bercakap..
heheeh...

* sekarang ni kalau nak keluar naik keta gi mana2..dah xleh pegi berdua dengan dengan dia...
punya lah dia mengamuk dok dalam car seat tu...jenuh gak la aku hari tu nak gi umah MIL berapa kali berhenti kereta nak pujuk dia diam..bayangkan dari gombak ke Desa Pandan..non stop dok nangis...
lepas dari tu..aku cakap kt husband..lepas ni nak balik rumah MIL or gi mana2 berdua ke aku xleh dah nk bawak Raees sorang...serik dia mengamok2...nasib ada tempat berhenti..kalau kt hiway? ingat boleh ke nak berhenti tepi jalan sesuka hati...so now pegi mana2 aku tggu husband ada..especially bila time nak balik rumah MIL....Raees ni pulak pandai au...time keluar bila papa dia ada...senyap la pulak..
bukan apa dia suka nak ade orang pegang dia..terloncat-loncat..tu yg dia suka..
ataupun mungkin la car seat dia sekarang ni dah kecik..dia x selesa...xpe lepas ni mama beli yg besar punye yeh..yg kecik leh simpan bagi adik...:)


so far itu je lah dulu aku nak citer pasal perkembangan Raees nie..tunggu 9 bulan lak..ape lak ragam dia lagi..heheh...

soldier mama..:)

nampak Raees cam budak besar je pakai baju nie...baju lama abang hayyan dia...hehe



ni keje uncle dia la nie..dok pakai kan topi BN..huhu..





8 comments:

Siti Nursyamimi said...

cute sgt Raess..
kjap je diorg besar..
kdg2 rindu time diorg baby dulu..
yaya skang pun dh mkin manja ngada2..
main mesti nak ada org temankan..
pastu lasak nya tuhan je tau..hehe

With Julia said...

wahhhhhhh
lama betul x tgk raeess....rindu tau auntie Qi....nk wassup mama raees takut mengangu...see raes dh pandai duduk...pandai mcm2...suka tgk dia laaaaa...bila nk jumpa mama raees...happy 8 month dear...grow baby growwww :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

amboi lasak nya tdo

Aeen said...

@mimi:tu lah rindu time dia baby..tp aeen da nk ade bby lg 1 lak..hehehe...hehe..makin besar..makin melasask...

@julia: heheh....ala wasap je ju..tp tu la kadang2 lmbt reply coz xperasan n kadang2 line intenet prob..wasap lmbt masuk..tu lah...bila nth nk jumpe ummi QI ngn QI sekali kan..

@yana: tau xpe yana..huhu

Super Ummi said...

banyak perangai raees yang sama dgn hanafi...
huhu... mesti kene teman die main tu yang buat ummi die pening ni...
kite dah lah tggl sorang2 kat rumah... payahnye nak buat kerja..
asal angkat punggung je, terus mula berdendang nangis die..

Aeen said...

@Super Ummi: betul tu..xleh nk buat keje kalau dok kene mghadap dia je...nanges lak mcm kene pukul..adoii..

Ryn said...

jp je raees da besar kan.....lepas ni tdo depan pintu la..mama bukak pintu boleh terus kuar..hahahaha

Cik Puan Rara said...

hai raees,hehehe.omei lah awak ni.xpe,jap jap g berdiri lah tu.mcm princess,asek nk memanjat je.risau jatuh.