Followers

Thursday, May 23, 2013

Checkup yg agak panik...










Hari ni aku nak share something kat korang semua...
huhmm...
semalam aku MC..n semalam jugak ada checkup pregnant 4 bulan..Alhamdulilah...
checkup kali ni berat aku naik 2 kg...dari bulan lepas 63kg..sekarang dah 65kg..
ok..kene bising ngan nurse..sbb naik byk..sepatutnye naik 0.5kg..dah kene tulis ngn pen merah kat column berat tu...huhuh...(pelik..last year pregnant berat kurang naik..suruh aku naikkan berat..kali ni pregnant aku rasa aku kurang makan sgt..berat leh naik lak..pas 2 swh control supaya next month xnaik byk..adoyaiii...)
HB aku turun sikit..tp still ok la..gara2 selalu skip makan ubat...selalu skip pun hari Sabtu n Ahad je...heheh..

tiba la masa utk nurse check perut..tiba2 nurse buat muka pelik..
dia kate .."eh..akak x rasa apa2 pun nie dik.." aku pun apa lagi..cakap kat akak tu.."ha..akak ni biar betul..."
dia tekan2 lagi perut aku..still x rasa baby...
sampaikan panggil 2 orang lg nurse untuk check perut aku...
dua2 orang pun xdapat rasa baby dalam perut...
pas tu nurse boleh cakap ngn aku.. "awak pregnant x sebenarnya ni dik?? buat test hari tu positif x?"
wah2..kakak nurse nie..kalau aku x positif..kalau doktor x sahkan aku pregnant..buat ape la aku buang masa datang tiap2 bulan nak check up kt KK tu...huuh....
sebab dia ada cakap...ada jugak sebelum nie orang tu dia datang checkup..excited kate dia pregnant...tp bila check n scan tgk xde pun....

nurse kata..sepatutnya dah masuk 4 bulan nie..bila tekan perut akan rasa benjolan kat perut tu...so kite leh tau ada baby..
memang aku dah rasa panik dah masa tu...
tapi nurse cakap aku xyh risau lah...xde pape..ok je nie..(ayat nak sedapkan hati..)
tapi kan..dorang ni dah tau x confident x rasa perut aku tu ada baby ke x...
terus la refer doktor..n biar lah doktor buat scan kan...
ni x..aku siap tny lagi..nak kene jumpa doktor ke? dia kata xpayah....
sbb ok je nie..ada kan cm 2??hish...

so..habis je checkup pukul 11 pagi tu..aku decide better aku MC je lah..
dari aku datang kerja..dengan fikiran aku x tenteram...
lagi pun bila sampai office lpas pukul 11..dah kira half day..xleh time slip..
baik aku MC je..

so balik rumah aku cerita la dengan husband, ibu n ayah aku..
dorang pun risau gak..
terus aku ajak husband aku gi klinik yg biasa aku pergi utk scan..
sampai Klinik Fazilah naseb x lama tunggu..lagipun xde orang..
doktor panggil..aku n husband pun masuk lah..eh2..lupe lak..Raees pun ikot sekali...heheh..
aku cite kat doktor pasal nurse2 check perut aku x rasa baby..doktor pun terkejut..siap dia cakap..nurse2 tu xreti nak rasa kot..so terus doktor wat scan..sebelum tu pun..doktor dok tekan2 perut aku jugak..
n terkejut..!! doktor pun sama gak macam nurse kat KK tu..xdapat rasa baby aku...
dia pun dah panik..husband pun panik..
jenuh la dia tekan sana sini nak cari mana baby aku nie...
n lepas tu baru dia start scan..bederau darah aku au..bila doktor pun cakap x dapt rasa...
rasa nak nangis dah aku time tu....
bila scan...tengok2..ADA je baby tu ...sihat ha..elok jer...bukan main aktif dia gerak2....
tp masa dia gerak tu..aku xdapat rasa....
fuuhh..agak lega la jugak bila tengok..baby tu ada je kat dalam rahim aku nie...elok je kedudukannya..

doktor cakap..dia pun terkejut..selama bertahun dia jadi doktor nie..xpenah lagi dia jumpa kes macam aku..
bila check perut..rasa guna tangan xdapat rasa....n bila scan baby tu ada jer...
doktor pun cakap..jangan risau...baby ada sihat lagi tu...
dia kate tgk checkup akan datang ni macam mana...ada rasa ke x...
tapi..doktor kata kalau aku x buat scan..buat checkup biasa just check perut je..doktor cakap aku x pregnant..sbb mmg xde rasa...
lepas habis scan tu..doktor x puas hati....dia tekan2 lagi perut aku...nak cari kedudukan baby tu...
tapi tetap x jumpa n rasa....

Alhamdulilah..bila scan n nampak baby tu..aku rasa bersyukur sesangat...baby aku sihat...
n jantina pun macam dah nampak..hehehe....
doktor kata xnampak bird2 pun...maknanya???hehehe...
tapi baru 4 bulan..xnmpak lagi...tgu la bulan akan datang mcm mane...
time Raees dlu..scan time 3 bulan terus nampak bird2 dia...


Semoga semuanya dipermudahkan..InsyaAllah...Aminn...

4 comments:

Mizz ErMa said...

wah, saspen jgk ek taem diorang ckp mcm tu..nasib baek sumenya baek2 aje..hehe

With Julia said...

haaaaaaaaa adakah adik raees gegirl....besttt yerr nanti tggu bulan seterusnya scan ye...x sbar nih nk tunggu adik raees comelll :)

Ryn said...

bby main nyorok2 la tu...hihihi

Cik Puan Rara said...

Ya Allah,kalau dh penat penat g checkup tiba2 xde.mmg cuak lah kan.neway selamat semua,ok lah.wahhhh kalau gegirl best lah aeen.dh sepasang;pas tu leh pakai implan.hehehe