Followers

Tuesday, January 8, 2013

Tak habis-habis lagi....huh..


Haih..xhabis2 lagi cerita pasal Raees ni....
Ntahlah..lagi aku rasa xtenang...lagi tu lah aku nak cerita...
lagipun dalam blog nie jelah..aku dapat berkongsi cerita sambil baca comment dari korang..

Semalam lepas balik dari kerja....aku terus balik rumah...after maghrib siap2...terus shoot gi umah MIL nak ambil Raees...sampai2 Raees tengah tidur dalam buai....
Time aku sampai umah MIL tu...perasaan aku macam bengang sangat....
pas 2 time tengah duduk kejap...MIL gitau lah yang dia dah bagi Raees makan...hari ni 2x Raees makan..
suka dia.....
Aku??? hmm..hnya meng 'iya'kan je lah apa yang dia cakap....aku xboleh nak marah..aku xboleh nak wat apa2...cuma aku boleh tahan je perasaan marah n geram aku nie....
aku kat sana x lama...nasib husband dah siap2 packing barang...sbb sebelum aku gerak gi umah MIL..aku dah mesej husband suruh siap2 kemas barang..nanti aku datang xyah nk kemas2 lagi..terus balik jer...

Memang x lama aku kat sana...aku angkat Raees dari buai...aku tengok je muka dia..kemudian dia terbangun..dia tengok je muka aku..tiba2 muka dia cebek je...teresak2..tapi x nangis..
sedih agaknya mama dia tinggalkan dia kat sana kot...

Kesian anak mama....belum sampai waktu lagi kamu nak kena makan nak...tapi..mama xboleh nak wat apa...
kalau aku mengadu ngan husband aku pun..bukan dia heran pun...mesti dia backup mak dia kan..
lagi pun mak aku dah pesan..jangan nak complain2 ngan husband aku pasal benda nie...nanti dia naik angin..nanti dia cakap apa mak dia wat sume xbetul...huhmmm..
dat y aku diamkan jer...xnak keadaan jadi lebih buruk...xnak pasal nie..kami laki bini leh gaduh lak kan...huhuh....

Itu baru aku tinggalkan Raees SEHARI je kat rumah MIL...SEHARI jeeee.tapi macam2 yg terjadi...
naseb lah aku kerja dekat ngn rumah...mak aku yang jage Raees...kalau aku kerja kat area KL..memang MIL yang akan jaga Raees tu..huhu.. tu pun dulu ada dia penah cakap..bagi dia jaga Raees...
aku cakap lah susah sebab aku kerja jauh dari rumah dia...susah nak ulang alik hantar Raees.. (baguskan alasan aku..)
lagipun aku lagi selesa bila mak aku sendiri yang jaga anak aku...
Setiap kali hujung minggu memang aku akan bawak Raees gi umah MIL..tu pun kalau xde hal la...
dah tu syarat yang husband aku letak...hujung minggu kalau xde ape2..bawak Raees jumpa nenek dia kat sana.. (MIL)..husband kalau boleh...nak aku n Raees tidur kat sana hujung minggu..2 yang aku x suka tu...
bab nak tidur sana..memang aku lemah...aku  lebih suka...datang n balik hari yang sama..xpayah nak tidur2 sana..leceh...kalau tidur pun...kami anak beranak tidur kat ruang tamu jer..korang bayangkan lah rumah flat...kalau ruang tamu dia camne??kat situ la tempat kami nak tidur..situ lah tempat dorang sume makan...situ lah tempat dorang nak lepak2 tengok tv...
kadang tu terbongkang je aku tidur kat ruang tamu tu..xperasan FIL or MIL lalu lalang kat situ..segan tau..
kalau aku tidur sana..memang sebelum Subuh aku dah bangun...

Raees pun aku rasa dia xselesa kat sana...kat sana memang dia xdapat tidur lama...
kejap2 terbangun..yelah..dengar suara bising2...rumah MIL memang riuh..dengan suara adik2 husband...
dorang lak jenis yg memang banyak bercakap...tu yg Raees kadang2 tidur xsampai 1 jam dah bangun...
pas 2 bila dah masuk waktu Raees tidur..kadang2 dorang xbagi Raees tidur..sebab nak main2 dengan dia..
aku sampai kesian tengok Raees..mata dah ngntok..tapi di paksa bermain ....xleh Raees tu duk diam lah..mesti kene kacau..gomol2 la..picit2 la..cium2 lah...
Aku yang naik rimas bila tengok....Macam x bernafas je aku  bila tengok cam tu..huh..

Semalam husband ada gitau gak..yang Raees kurang tidur...2 lah yang agaknya pagi ni Raees xbangun2 lagi tidur..selalu Subuh or pukul 7.30 pagi Raees dah bangun dah..ni sampai kan aku nk gi kerja kul 8.45pg tadi..Raees x bangun2...aku cium dia pun dia x jaga gak..
Mak aku cakap dia nak balas dendam tu...sebab x cukup tidur semalam..hehe..yela kot kan...
Kesian Raees....ngntok sangat tu...

2 lah kan...kalau nak cerita bab MIL ni macam2....kite niat bukan nak memburukkan mereka...tapi...bila dah terjadinya macam nie..terjadinya perkara yang x diingini...naik marah n geram pun ada gak...
Xguna aku cakap jangan...diaorang tetap wat gak...
Memang semalam aku x cakap banyak dengan MIL aku...dia je yang seronok cakap n cerita Raees dah makan...dia ingat aku pun happy gak ke???huh..xtau yang aku sedih giler 2...sedih giler tahap gaban punya..hah...
lepas tu FIL siap pesan...belikan lah dia makan ...kesian..budak ni nak makan..tapi x bagi...MIL cakap lak..bagi je biskut Merrie tu...kalau ade kt umah nie..dah lama mama bagi Raees.. katanya lah...
huuuh..tension je aku dengar.....Sakit hati...cara dia cakap macam aku ni xpandai jaga anak lak...

BENGANG TAU!!!!!!









8 comments:

Siti Nursyamimi said...

sabarlah ye..kita sbg menantu ni mmg xleh wat pape..nak kena jaga hati diorg n suami lg..kesudahan nya hati kita sndiri yg xtrjaga..stiap org akn alami mnde yg sama klu bab MIL/FIL ni..

hayati hashim said...

ya allah, sian u n sian raees. tak boleh nk imagine. sbb klu i kt tmpt u, mmg i x kan balik lagi rumah MIL. apa jadilah... susah sng kita nk bawa nyawa yang 1 tu, org suka2 hati jek buat kputusan bg pihak kita. hancur hati baca n3 u. tpi u sgt sabar n i sgt kagum. semoga semua ni selesai segera.

Aeen said...

@mimi:...betul tu..mmg xleh nk wat ape2...sbb hati orang tua nak kene jaga kan...nk jage hati orang..hati sendiri jgk sakit...huhmm..

@hayati: nak wat camne kan.xbalik terus umah MIL kan..husband lak bising..MIL lak terasa xbawak cucu dia tengok dia...haih..banyak hati nak kene jaga..susah...:(

fifi tiez said...

kesian sangat.tapi situasi kita lebih kurang jer..penat kan nak tayang muka buat2 senyum sedangkan dalam hati rasa nak meletup jer?hari2 sakit hati..

Hafizah said...

penah kene camtu gak..mcm kite ni xcukup bg anak susu.padahal baby tu dh gemuk dh.kdg kene ckp gn husband..org tue ni bukan sll btol.. mak kite sndr pn kdg2 ade yg salah. bukan mak die je.so xdela die terase sgt..so skang continue bg mkn lg ke?

Aeen said...

@fifi:tau xpe..luaran je nmpk ok..pdahal dlm hati..membara2..mcm nk meletup je...huhu..

@hafizah: tau xpe...mmg penah ckp cm 2 pun kt hsbnd..kdg2 mak sndri pun xbetul gak..tp..still same gak...ermm..xtau la continue mkn lg ke x ni..hmm..

Aty_Fared said...

Hal2 mertua ni aty mmng stress bace...walaupon masalahntak same..tp aty dpt rase ape yg awak rase..

Anonymous said...

masalah hati ni, cube bersihkan hati, positif,