Followers

Monday, January 7, 2013

Raees dah start makan...huhmm





Tengah wat kerja kat office pagi tadi..
tibe2 dpt mesej dari cik joe...
dia mesej gitau Raees dah makan... "RAEES DAH MAKAN OK!!"
huhuhuhu.....

Actually dari minggu lepas lagi masa aku gi umah MIL, dia dah sebuk nak bagi Raees makan..
tapi aku je x bagi...aku kata tunggu dulu...
dia cakap sebab Raees asek masukkan jari dalam mulut jer...air liur meleleh je...kalau budak cam nie..dia mintak makan...
dulu2 budak umur 3 bulan ni dah bg mkn pun...katanya....
berkali2 jugak lah dia asek cakap Raees ni nak makan ...nak makan...aku wat xtau jer....
yelah..bagi aku awal lagi kot...Raees baru 3bulan++...memang adat lah budak bila nak menjangkau ke usia 4 bulan..habit dia suka masuk jari dalam mulut...

aku dah agak dah..if aku xde dengan Raees or tinggalkan Raees dengan husband n MIL memang dorang akan baginya....
akhirnya....tekaan aku betul...husband gitau..MIL dah bagi makan pun...
bagi makan tepung beras... n husband cakap...banyak Raees makan...

huhmm..korang tau x apa perasaan aku sekarang????
x inform aku dulu sebelum nak bagi makan..dah bagi baru nak bagitau..tu pun husband yg gitau...
apa perasaan bila bukan mama nya sendiri yang bagi anak dia makan????
mama nya x tengok for the 1st time anak dia makan???
korang paham x perasaaan aku ni camne...????

Sedeh okayyyy....xdapat tengok detik or perkembangan anak sendiri step by step..
bagi anak makan utk 1st time pun adalah salah satu step nk tengok perkembangan anak kite kan...

huhmm...bende dah terjadi...aku xboleh wat ape..
nak bantah???x boleh dah...
hati orang tua kena la jaga...huhmm..
lepas ni stop bagi Raees makan??
sekali dia dah makan...xkan nye nak distopkan kan??

harap2 anak aku sehat n ok lah lepas dia makan makanan pertama dia tu...
n harap jugak lepas nie dia x kurang minum susu bila dah start makan...



Mama sedeh xdapat tengok buat pertama kalinya Raees nak makan...dorang bagi makan tanpa tunggu mama dulu... :(






13 comments:

Anonymous said...

silent reader je ni..hehe..tetiba rasa nk komen sbb bengang je bila baca ade gak org yg buat sesuka hati kt ank kita..patutnye ur MIL kena ask dulu..kalu sy dulu FIL pun penah ckp zaman dulu bg mkn pisang lenyek ngn gula time dlm hari lg tuk bg budak besar..sy terus potong ckp tkleh bg mkn tuk budak bwh 6 bulan..skang mcm2 penyakit tk mcm dulu...so diorg tau n paham ape yg kita nak tuk anak kita..n sepatutnye parent or PIL tkleh berlebih2 sgt ngn ank kita sbb anak kita masih ade mak bapak lg..kita lg berhak keatas ank kita..kalu agak2 Parent or PIL lebih2 patutnye ckp je terus terang..tk perlu nk jaga hati sgt..kang ank kita sakit kita gak yg susah nanti..org len hanya bleh tgk jer...sy tk phm ngn setengah org tua yg terlalu sibuk dlm hal2 anak cucu ni..mcm sy, parent sy paham n biarkan je sy jaga ank sy ikut camne sy nak..kalu sy tktau brula sy tanya parent blk camne..tkde pun parent sy nk sibuk2 suh sy buat gitu gini kt ank sy..lgpun parent sy tau camne cerewetnye n keras kepalanye sy..~

CikNaa said...

HM.. razin dlu pn camtu.. umur 4bulan sibuk nk bg makan biskut meri bagai.. sakit ati tuhan je tau..

Wawa said...

sabarlah...doakan perut raees kuat...kalau dalaman raees kuat, inshaAllah sihat...:)

Naila dulu sebaek semua bagi kerjasama, sy cakap tunggu 6 bulan baru boleh makan...tp mama nye plak tak sabar, 2 minggu sebelum masuk 6 bulan, dah start bagi makan...:)

Aeen said...

@ Anonymous: FYI.dah berkali2 cakap ngn PIL tunggu dulu...jgn bg lagi..habis skg dorang dah bg...xkan i nk marah PIL kot??husband pun xleh nk ckp ape dah...so xkn i nk bermasam muka ngn dorang..my parents pun ade gak ckp nk bg..tp dorang paham selagi i kata jgn..dorang mmg x bg...

@cik naa: tau xpe...sakit hati gak rasenye kan..

Aeen said...

@wawa:kalo semua blh bg kerjasama xpe gak wawa....ni sampai kite sendiri dorang cam nak marah tengok aeen x bg ank mkn....susah lah...huhuh..2 lah..now harap2 lah perut Raees ok..sehat...

StrewberiManis =) said...

aeen, bagi aku, awal lagi kott
sebab aku penah baca & attend talk, baby bawah 6 bulan, jgn bagi lagi solid food sbb usus tak kuat. Bagi susu pon dah lebih dari cukup. Tak perlu solid food lagi.

Maybe raees masukkan jari tu, bukan petanda lapar semata2. Kadang baby masukkan jari sebab gusi gatal & memang habit baby masukkan jari utk perkembangan development dia sendiri. Nak membesar la katakan :)

heh, tak pelah, benda dah lepas..
nak bengang pon, tak kan dengan mertua sendiri kan, sabar jelah aeen

doakan perut & usus raees kuat :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sabar lah Ain, kalau kita sbg parents eksaited, ada org lain yg lebih eksaited. harap2 Raees okay je, tak meragam

Siti Nursyamimi said...

bykkn brsabar aeen..klu nk bg mkn pn pastikn ada jarak harinya..jgn bg hari2..coz usus dia lum matang agi..
insyaallah Raess very strong! :)
xsuka btul ble ada yg masuk cmpur hal jaga anak kita ni.. my MIL dlu dh bg nestum n madu time yaya 2 bulan..rse nk meraung menangis tgk..bila kita larang mcm2 r alasan..nasib kjap je duk umah MIL aritu..huhu..

jaja_NorLiza said...

ain sabar ek....akak paham perasaan kita yg bergelar ibu nih...mmg pd akak terlalu awal kot...Raees kecik lagi...tp mende dah jd kan..kita doakan yang terbaek untuk raees..

With Julia said...

Dear aeen.......
Feel so bad when i read ur latest entry raees dah makan...huwaaaaa ju faham cm ne perasaan aeen...yelah umur baru 3 bulan lebih kan awl sgt nk bg mknan...tp org2 tua kita x kan nak marah nak halang kan...itu sebab ju bg my mum jga...mmg x bagi my MIL jga...ntahlah my instinct sama mcm u lah dear aeen...sabar taw...jgn nangis...hope raees kuat ye....harap sgt raees x sakit ;)

Asz Miza said...

Ain..i bengang giler baca entry ni..warghhh..doa2 la Raees takde pape..n if something jd kt Raees time ni la u nak salahkan diorang biar diorang tau akibat perbuatan diorang tu..tension2..i baca yg berapi ape tah lg u..

Anonymous said...

Sabar la awk ek..kalu sy tkyhla anta umah PIL..bek cr pengasuh yg kita bayar n dia jaga mcm kita nak..senang cite..tht why awl2 MIL nk jaga ank sy ckp terus terang tkpe sy nk jaga sdiri..stkaat tnggal umah pengasuh time keje n lepas tu ank still ade masa ngn sy..n sy nk didik ank sy ikut cara sy..hoho MIl diam je tp sy harap dia paham n tkde da nk sibuk2 lg dlm urusan ank sy..ur husband should tell his mom..tp mende pun da jd..berdoa semoga perut ank awk kuat n sihat mcm biasa..

Aty_Fared said...

Setuju ngn anon fes tu..mmng tak suker..lg2 kalau mil yg buat hal...atu dulu ngamuk2 ngn asben tak nk blk kmpung pasal hal ni biler mil kol2 tanyer nape tak bg mkn..sakit hati...