Followers

Thursday, November 22, 2012

Bila anak suka keluar berjalan-jalan......



Memandangkan aku n cik joe memang suka sangat bawa Raees gi jalan2..
pantang je aku n cik joe cuti or cik joe kerja malam..mesti kiteorang bawak Raees gi jalan2..
actually dari tengah pantang lagi aku dah keluar bawak Raees ni..
betul2 genap hari ke 30 aku dah berjalan keluar..nak tau gi mane??
hari ke 30 pantang aku boleh pergi ZOO NEGARA bawak Raees..hahahaha..
yelah ikot family cik joe la..masa tu lak aku berpantang kat rumah mertua..
1 rumah lak tu yg pergi..so kalau aku x pergi..aku tinggal sendiri la ngan Raees..
2 yang angkut sekali Raees gi sana...
yup..aku tau orang kata x elok la kan bawak baby keluar tengah2 pantang cam tu..lepas tu gi Zoo lak tu..
dah la kawasan hutan..takot terkena apa2 ke..

Tapi Alhamdulilah selama beberapa jam kat Zoo, Raees sangat baik..
tidur je...yelah baru 30 hari kan..bukan leh nak wat main2 sangat pun...
cuma panas sikit la time tu..naseb ada beli kipas angin yg kecik sangkut kat stroller tu..
balik rumah pun Raees ok..xde pape...2-3 hari lepas tu pun dia ok gak.Alhamdulilah...semuanya ok2 saja..

Masa pantang aku jalan2 bawak Raees gi Giant Batu Caves, Zoo Negara, n KLCC..
baru sebulan dah sampai ke KLCC dah dak kecik nie..hehe..
elok je lepas pantang 44 hari..esoknya Raya Haji..aku balik kampung kat Pontian.
siap sampai JB n pergi shopping kat Johor Premium Outlet lagi tu...hee

Habis je pantang dah bawak Raees ke OU, Times Square, Sg Wang, The Curve, Jusco Rawang, Setia Alam Mall n Perak..
perghhh..jalan sakan Raees ni...belum masuk 3 bulan dah merata dia jalan....

Jadinya..bila dah rajin bawak anak jalan..so aku mintak la husband belikan carrier carseat untuk Raees..
senang letak dalam kereta...xde la penat aku nak dukong Raees je..lenguh tangan...
aku berkenan dengan sweet cherry punya..brand SCR 7..
akhirnya dapat jugak husband beli..yayyy..(mamanya yg over..hahaah..)
beli dekat kedai Manjaku kat Sri Gombak ni je...xingat la berapa harga..dalam RM200++ rasanya..
aku pilih kaler Merah...

pic by google image

seminggu lepas beli baru lah nak guna carrier ni..
time tu guna sebab aku nak bawak Raees ke Klang ambil papa dia balik kerja petang..n lepas tu kiterorang nak pergi Setia Alam Mall..
pagi cik joe gi kerja aku  hantar....balik aku ambil...
aku x reti nak letak carrier ni dalam kereta...
ayah aku la tolong adjust kan..heh...

bagi Raees test dulu duduk dalam carrier nie...

masamnya muka dia.....

bila da masuk dalam kereta.....


Actually carrier ni xboleh letak sandar kan kat dashboard..da terang2 dy da bagi warning..
tapi memandangkan Raees x stabil lagi nk duduk ..so terpakse la letak dy bareng macam tu...
senang bila aku drive nak tengok2 dia kot2 kalo dia merengek..senang sikit nk tepuk2 dia..
nanti bila agak2 Raees dah leh duduk stabil sikit..baru lah aku letak carrier ni cam biasa...

senyap giler bila letak dia dalam carrier nie...
tersengih, semyum , ketawa, banyak cakap gak bila dalam tu..
kalau kiteorang tengah jalan2 pas tu dia gelisah or nangis..
letak je dalam carrier ni terus dia senyap... xpun tidur..
maybe sedap kot..lepas tu dengan aircond lagi...selesa la..

Paling jaoh aku bawak Raees dari Gombak ke Klang..
risau gak kalau Raees meragam...
Alhamdulilah..sepanjang perjalanan.Raees behave sesangat..
sambil aku tengah drive sambil tu mulot dy membebel...sambil mata tengok permandangan kat luar...
sampai je kat Balai Polis Bandar Baru Klang..
tunggu papa dia abes kerja..ni la kerja si Raees...



pot pet pot pet je mulot dy..nth ape dy cakap pun xtau lah....
:D

Raees ni kalau dah siap pakai baju cantik...kalau x keluar rumah  bejalan..mesti dia mengamok..
bila dh keluar senyap je...
haih..kuat berjalan budak nie...
ikot mama dia la ni..hehe..masa pregnant dulu memang kuat bejalan sana sini..anak pun ikot gak..
:p


7 comments:

fifi tiez said...

Sy pun x reti macam mana nak dudukkan baby kat carseat..adoila..memang x baring sgt ye?ala2 duduk?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ikut papa mama suka berjalan.. jalan2 cuci mata je takpe, jangan "cukai" sudah la.. huhuu

Aeen said...

@fifi:aah mmg xbaringkan sgt...buat ala2 duduk..bg dia boleh tgk permandangan kat luar..hehe..

@yana: tau xpe...ikot mama n papa dy kuat brjalan...hahaha...xkne cukai???mama n papa dy la..tiap kali keluar ada je cukai utk dy..ni belum lagi dy reti mintk cukai...heeh

With Julia said...

waaaa lawa car seat bb raees....hehhehe hencemmm

Aeen said...

@julia: car seat ni ade 2 kaler 1 lagi kaler hitam..hitam nmpk cam biase sgt..amek kaler merah..menyerlah sikit..heh

Hazz said...

waaah, byk dah raees berjalan. bestnya!

Aeen said...

@hazz: ikot mama n papa dy yg kuat berjalan..hehe.