Followers

Tuesday, August 7, 2012

Dilema cuti bersalin....huuuh..






Minggu depan dah masuk 9 bulan...
kirenya dah kena siap sedia la kan untuk bersalin....huhuhu..
dah nak masuk 9 bulan pun...aku still belum lagi apply cuti bersalin...
jangan kata cuti bersalin...cuti raya pun aku x apply lagi tau....huuh...

Cuti tahun aku pun xtau berapa balance yg tinggal..
minggu lepas ada tanya ngan supervisor aku..tapi dia memanjang je sibuknya...
bila aku tanya dia kata nanti dia check..huhmm...

ok..aku start dengan cuti raya dulu la yeh..
cuti raya aku x ambil lama pun...aku ambil sampai raya ke-4 jer..means aku apply sehari je lah..22 hbln..
Hari Khamis n Jumaat aku kerja lah cam biasa....
malas nak ambil cuti seminggu ...sebabnya husband aku cuti dari 15hbln - 20 hbln jer..sampai raya ke-2..
huh..sedehhh...tp nk wtcmne...cuti dia lulus time tu je...
so mmg da konpem aku akn apply cuti on 22/08/12...(1 hari jer)

next..cuti bersalin lak...
Maternity leave 2 bulan jer...
aku akan start guna maternity leave ni start time EDD aku iaitu 14/09/12..
14/09 tu memang dah konfirm2 aku akan kena tahan ward..
sebabnya aku kan kena kencing manis masa pregnant ni...so menurut doktor..
if 14/09 tu aku belum ade lagi rasa nak bersalin..aku tetap kena tahan ward..n di PAKSA bersalin on dat day..yer...di PAKSA ok..huhuh...paling lewat aku leh bersalin pun 15/09...
kalo baby kuar awal dari EDD pun xpe..ok lagi...tapi kalau x..kena induce la aku...huhuhuhu.....
so aku ingat nak apply cuti awal sikit..
aku ingat nak apply cuti awal bln depan..start 3/09-13/09
kire 11 hari la aku nak apply leave...aku ingat nak apply guna Annual Leave aku..
tengok berapa balance yang tinggal....rasa aku memang x cukup 11 hari AL aku...
xcukup gune AL aku ingat nak ambil MC..agak2 nya boleh ke ambil MC sebanyak tu ek??
kalau MC pun xleh ambil banyak hari..last sekali aku nak ambil Unpaid leave jer..huhuh..
xpe lah kena tolak gaji pun....jnji aku boleh dapat cuti awal....
so sekarang aku tgk pada 3 choice ni..
-guna balance AL...
-x cukup AL aku nak try ambil MC
-X cukup MC aku ambil Unpaid leave aje lah.....
so nanti aku akan discuss ngan supervisor aku macam mane...

Aku memang dah tekad lah nak ambil cuti awal...
kalau awal2 pregnant dulu aku cam xkesah sangat nak cuti awal nie...
tapi bila dah hujung2 nie...aku dah terasa nak bawak diri aku pun xlarat dah....
Aku nak cukup rehat sebelum baby keluar...memang meletihkan bila kerja time sarat2 camnie...
nanti dah bersalin mana leh rehat sangat kan...nak kena melayan karenah baby lg..
huhuh...
sekurangnya bila cuti awal aku boleh lah persiapkan diri aku dari segi mental dan fizikal..chewaaahh..heheeh..
lagi pun start next week aku dah kena gi weekly check-up kat KK..
so kalau aku kerja...letihlah nak ambil time slip..pas 2 nk masuk kerja balik..

huhmm..ni lah delima aku sekarang.....jap lagi agak2 tengok supervisor aku free..
aku nak tanya dia pasal cuti nie....


7 comments:

Asz Miza said...

I cuti raya 2 hari je, jumaat before raya dengan 22hb tu..Malas gile nak amek cuti raya..Awal2 pun tak terfikir pasal cuti awal nak bersalin ni..dah hujung2 ni terasa letih, penat bagai dah start terfikir nak ambil unpaid leave ke, AL ke, MC ke. MC kalau KK memang dia tak akan bagi la, kena g private jugak. Adoii..unpaid leave pulak rasa mcm 50-50..kalau ambil maternity leave awal pun xbest sebab dapat 2 bulan je. :( Tak puas nnt duduk dengan anak. Susah jugak kan nak plan untuk maternity ni. Si kecik ni xtau bila masa nak keluar.

Aeen said...

@Asz Miza:betul tu...susah gak nk plan amek maternity leave nie...xtau nak pilih mane 1..nak unpaid leave mcm serba salah la plak..nak MC sah2 KK xbg kan..kene gi private..tp lom tentu private leh bagi mc lame2...mmg da xlarat dah nie...baby pun xtau la bile dy nk kua...jgn time raye dy nk kua sudah la..heheh

Zana Adieyza said...

kebanyakan bakal ibu pun akan ambik cuti awal.. sebab dah sarat tu mmg kebanyakannya nk dtg kerja pun dah x boleh nak fokus sgt..

hope semuanya dipermudahkan Allah hendaknya..

nice blog dear! salam kenal dari zana..

Aeen said...

@Zana:aah mmg pun xleh nk fokus kje sgt bila da sarat nie...tgh memikir nk cuti awal...huhuh..
tanks dear...salam perkenalan dari saye jugak...:D

iedchan said...

alah tape mesti supervisor consider no worries..:)

With Julia said...

Bab2 ibu nak deliver neh pasti diorg leh kasi cuti awal dear...dont to worry ye..coz its normal :) yg ptg nanti htr permohonan cuti dgn hati gumbiraaaaaaaaa...yey x lama lagi dear nak masuk 9 bulan...alhamdulilahhhh...moga diberi kesihatan yg berpanjangan ye :)

Aeen said...

@iedchan:huhuh....2 lah...harap2 mcm 2 gak...

@julia:mmg kasi cuti awal...tp nk tolak cuti tu yg masalah...hehe...less than 1 weeks nk masuk 9 bln...hehe..cant wait.....