Followers

Tuesday, July 17, 2012

Cuti Raya vs Cuti Bersalin




lagi 4 hari kite nak melangkah ke bulan Ramadhan...
huh...excited pulak nak sambut bulan Ramadhan kali nie...heheeh...
aku pun xtau lah boleh puasa penuh ke x...insyaAllah lah boleh kan..
harap2 baby x memberontak la mintak makan time tu..ngeeee...

persiapan nak sambut puasa..ermm..tu nanti2 la diceritakan yeh..
sekarang nie aku nak cerita pasal cuti...cuti raya dengan cuti bersalin...
FYI aku x apply pun lagi cuti bersalin...heheeh...cuti nak raya pun x apply lagi..
Ala.kat company aku nie apply cuti seminggu sebelum ke 3-4 hari sebelum nak raya ke pun xpe..
company xbesar sangat pun kan...
perancangan untuk cuti raya aku xdecide lagi nak cuti berapa hari...
balance cuti aku pun aku xtau tinggal berapa..hahahaahah....
tapi mungkin la cuti raya kali ni aku x ambil cuti lama...maybe raya ke 4 or 5 aku start keje balik kot....
husband aku pulak dia kate dia cuti seminggu....2 pun aku xtau confirm ke x cuti dy tu...kerja Polis kan..elok2 da apply cuti..buatnya sekali kena paksa kerja lak...huhmm..harap x jadi la cam tu kan..

Aku x ambil cuti lama2 raya kali ni bkn apa...raya kan 19 or 20 hbln kan..
due date aku lak 14/9...tu kire2nye dah nak dekat la waktu aku bersalin...
maybe aku nak ambil cuti awal sikit kot sebelum bersalin....awal x awal sgt la..maybe 2-3 hari sebelum due date...2 pun kalau aku masih sihat, kuat n larat lagii la nk bekerja...
due date 14/9...kalo aku xsaket lg time tu aku tetap kena masuk wad...n dipaksa bersalin on dat day..
yela..aku kan ade kes kencing manis...xleh bersalin lambat....mintak2 la baby kua awal sikit ....
xnak wooo kena paksa bersalin.....:huuh...

So tengok la camne nanti...tapi yang confirm..raya kali ni aku xambil cuti yang lama...
ada balance cuti ..aku akan ambil untuk  cuti sebelum bersalin guna annual leave. lepas tu nanti sambung terus je dengan cuti bersalin...hehehehe..
supervisor aku cakap...xkesh bila aku nak apply leave..contohnya kalo ari ni aku kerja..esok aku nak cuti panjang terus..on da spot dia approve..hahahaah.....special case la kate kan...hehe...



5 comments:

aTy _faRed~ said...

tahun ni pon aty eksaited nak beraye..sebab dah ade baby...yaeeeyyy..:)

e k i n ♥ y u s r i said...

tahun lepas ekin raya sorg
tahun nie dah ber3....
hehehehe
more excited....
naseb bek cuti bersalin masih dlm raya....
hehehehe
jimat cuti.....
lalalalalaa

Aeen said...

@aty:wah...seronok la kan dpt raye dgn baby.....:)

@ekin:wahh taun lps raye sorang ...taun ni terus raye bertige ek ekin..hehehe...jimatnye cuti dy...adooii ni yg jeles nih...hehe..

Cik Puan Rara said...

owh aeen kena apply cuti bersalin eh.rara gov boleh je cuti suka2.hehe

Aeen said...

aah rara..kne apply....apply cuti 2 bulan je....2 igt nk gune cuti annual leave yg ade ...nk tmbh dgn cuti bersalin nie..heheh