Followers

Wednesday, June 27, 2012

Aduuhh...Buasir la pulak....huuh..






Semalam 26/06/12 (Selasa) aku half day MC..
semalam kan aku ada update entry pasal normal ke kena buasir time pregnant kan?
so jadinya...tengahari semalam aku pergi la ke klinik...
walaupun ada rasa agak malu...tp xtahan punye pasal pergi la jugak...
macam biasa aku pergi ke klinik Fazilah...sebabnya doktornya perempuan...
kalau doktor lelaki mau kena marah ngn laki aku..huhu....

Sampai klinik doktor da biasa da ngan aku..mana taknya..tiap2 minggu mengadap muka aku je nak buat test BSP..hehehe......
dengan segan silunya aku pun gtau la doktor apa masalah aku....
aku: saya susah nak duduk n berjalan la doktor..bontot saya sakit...kena buasir kot...
doktor:ok xpe...bia saya tengok dulu....
aku:gulpp...alahai..malunya.....(duduk kt ats katil..bukak seluar...tunjuk bontot kat doktor...)
doktor:aah la..buasir la wak...awak punya buasir ni besar...
aku:ha..??besar???

Menurut doktor..actually normal bile ibu mengandung ni kena buasir..nak2 lagi bila dah nak dekat2 bersalin...sebabnya baby membesar dan menekan dubur kite..dat y isi tu tekeluar...huh...
doktor kata ada sesetengah orang tu kena...berdarah...macam tu bahaya sikit..
tapi aku...xde pulak darah...huhu...takot sebenarnya nie.....

so doktor bagi la aku MC semalam...patotnya dia nak bagi aku 2 hari..termasuk hari nie..
sebabkan buasir aku besar...dia takot nanti berdarah...2 yang dia nak bagi cuti lagi...
tapi aku je xnak..sebabnya kat office xde orang...kang balik2 muka aku je yg MC...
actually aku kena banyak berehat n, jangan terlampau aktif sangat n jangan buat or angkat benda yang berat2...
doktor nak suruh rest secukupnya..supaya buasir tu akan kecut sikit...kalau banyak begerak takot berdarah pulak nanti...huh..
tapi masalahnya..aku kerja pun banyak bergerak...turun naik tangga...siap bawak kereta lagi tu....
nak watcmne...kerja la kata kan..xkan nak dok diam je lak kan...

doktor x bagi ubat yang masuk bontot tu..ala..ubat roket tu..hehehe...
dia kata ubat tu hanya bagi hilang sakit kejap je..pas 2 nanti jadi balik...
so dia bagi aku ubat makan untuk kecutkan buasir.....
kalau x kecut jugak..alamatnya refer hospital laaa...waaaaaa...xmauuuu......





8 comments:

StrewberiManis =) said...

errr aeen, sungguh ke?
seram pulak aku baca
huhu..
semoga cepat kecut ye

Cikpuan rara said...

wahhhh besar ke.bahaya tu aeen.mst nk duduk pon sakit kan.yelah mana leh masuk roket.hmm hope cepat kecut.aeen minum air banyak n jgn mkn pedas taw.

Aeen said...

@anne:betul anne...tp xsemua la...depends pd seseorang tu..kalao bernaseb baik xkne ..alhamdulilah ar...hehe..

@rara:aah doktor kata besar....mmg saket giler bile nk dudok.....nk menangis je rasenye....2 la...air kene byk mnum...lg 1 aeen xmkn pdas pun leh kene gak..hhuhuh

Wawa said...

nti da pas bersalin, ilang la buasir tu...jgn risau2 ye...sy dlu pun kene...:)

Aeen said...

yeke wawa??huhuh....harap2 lps bersalin ok la kan..hehe..

Anonymous said...

Darling...so amik ubat apa kalu tkmau kecut gak? Sy pregnant 33mgu le ni...adoi terkeluar lak. Mc dah tiga ari. Mcm mcm ubat boh..neohealer, ubat sumbat,mkn daflon..sapu ubat..terkeluar, bila jolok masuk, masuk...tp kuar blk lama lps tu...skang tgh try ubat hpa lak...kalu nk tgu hari bsalin, takut lg teruk ler..keluaq lg bnyk...cmna?

Anonymous said...

Saya penah kena buasir ms dalam pantang ank no 4. Mmg sakit wpn buasirnya sikit je yg terkeluar. Ada kwn kasi petua.. Ambik bbrp ketul bontot ayam..goreng tnpa minyak. Gorengan ini akan hasilkan minyak. Ambil minyak tu sejukkan dan sapu tiap hari di tempat kena buasir. Alhamdullilah x smpi seminggu buasir pn hilang.

Anonymous said...

Cubalah amalkan Minyak Kelapa Dara mudah mudahan membantu
boleh dapatkan disini