Followers

Monday, June 15, 2015

Weekend Housewife




Minggu yang baru....
selama hampir 2 minggu aku mengalami tekanan n masalah2 yang xdapat dielakkan...
now...aku kembali dengan semangat yg baru....
semangat ke??hahaha..
datang kerja hari ni pun dah lemau je rasa....mood nak buat kerja pun xdatang lagi....

Sekarang ni aku dah officially pegang tittle jadi weekend housewife....sob sob sob...
yup....sepanjang 5 hari bekerja ni aku x dok bersama dengan husband.....
hujung minggu je kami anak beranak bersama....
ceritanya mcm ni...start dari minggu lepas kami dah mula duduk rumah sendiri..
rumah husband beli dekat Kapar, Klang....dekat lah dengan tempat kerja dia...10 minit je sampai...
kalau x dulu...ulang alik dari Gombak-Klang-Gombak hari2....sakit jugak la...4 tahun beb dia dok ulang alik...dari naik kereta..bertukar naik motor....monthly expenses banyak berhabis kat minyak n tol je...
So sekarang ni Alhamdulillah...penat lelah dia ulang alik akhirnya berbaloi bila dapat beli rumah berdekatan dengan tempat kerja dia...sebenarnya nak diikutkan husband dia xleh tinggal luar dari daerah tempat dia kerja...mesti kena dalam daerah yg sama jugak...tu yang beli kat area Klang tu...

Yg jadi masalahnya sekarang ni adalah aku....sebabnya aku masih lagi bekerja di Gombak...
minggu lepas aku cuba jugak la ulang alik hari2 Klang-Gombak-Klang..
seminggu je aku buat mcm tu...pastu aku rasa x tahan pulak....
xtahan apa tau...xtahan duit minyak n tol...isi RM50 tahan 2 hari je...lepas tu tol pegi balik RM4.40 x 2 trip..
ko rasa??xsakit ke mcm tu...hari2 aku kena bangun pukul 5 pagi....paling lambat bangun pun pukul 5.30 pagi ..angkat segala barang nak bawak balik gombak..angkat anak2 yg masih tido masuk kereta..setel baru aku gerak...aku bangun just gosok gigi n cuci muka je..x mandi pun..hahaha..
yelah sebab aku sampai rumah mak aku kat Gombak pun awal lagi..sebelum kul 7....so aku ada masa sejam lah nak rehat kejap sebelum bersiap pergi kerja....
balik kerja sampai rumah pukul 7 malam...lepastu nak balik Klang balik lepas Maghrib..
perghh..hectic sungguh wei...penat kerja, lepas tu nak balik ke Klang..sampai rumah kat Klang anak2 tak tidur lagi..layan dorang lagi...tu belum masuk lagi aku nak masak ke ape...nasib husband jenis yang faham..dia x bagi aku buat pape2 pun...sebab sebelum aku gerak balik Klang aku dah siap2 makan dulu..
husband dia pulak balik kerja dah siap2 makan or kalau dia kerja malam.time dia tengah kerja dia pergi makan..xpun aku bawak bekal dr Gombak utk dia....so sampai rumah just rehat je lah....

So bila weekend baru2 ni aku cakap dengan husband aku x boleh tahan la mcm ni...
boleh kering aku hari2 duit keluar mcm air....
husband pun dia dah faham..sebab dia pun penah melaluinya...
dia pun x sanggup tengok aku hari2 ulang alik ..lepastu pagi2 buta dah keluar rumah..bawa kereta sorang2 pulak tu...so terpaksa lah sekarang ni bekorban buat sementara....hari Isnin-Jumaat aku stay rumah parents aku..Jumaat lepas habis kerja baru gerak balik Klang....
apa yang penting aku xnak lah selamanya mcm nie....
Aku xnak lah jadi weekend housewife je...kalau boleh nak sentiasa ada dekat dengan suami kan...(poyo betul ayat aku ni..hahaha)

Ikutkan planning aku dengan husband...aku akan bekerja dalam 2-3 bulan je lagi..
lepastu aku akan berhenti kerja....yup...tekad untuk berhenti...untuk bersama keluarga...
aku bukan xnak cari kerja kat sana...tapi aku pikir pasal anak2...
anak2 aku tu sekarang bukan boleh pun nak tinggalkan kat orang lain ....lagi pun husband x nak orang lain jaga anak dia...so husband pun cakap..xpelah kalau aku berhenti..
aku akan bekerja kembali bila tiba waktunya...
tengok dulu mcm mane yeh....
memang la rasa sayang je nak berhenti kan..
nak2 aku baru awal tahun ni naik pangkat...
tapi demi keluarga...pangkat ke ape..terpaksa aku lupakan..
memang akan rasa janggal bila x pegang duit sendiri nanti..
xdapat nak shopping...
aku pun kenalah redha n terima apa je husband bagi..
apa yang ada..itu lah kami anak beranak makan n pakai...
xpelah ni permulaan hidup buat kami yang baru nak membina kehidupan sendiri..
setelah hampir 4 tahun kahwin n dah 2 orang anak pun tp still dok ngn parents...
masa antara aku laki bini n anak2 terbatas...
apa yg dibuat semuanya diperhatikan oleh orang tua ku...
kadang2 xde privacy pun..
so tiba lah masanya untuk aku tumpukan sepenuh perhatian dekat keluarga....
huhu...




6 comments:

mOoN IzzaN said...

kapar? kita duk dekat la kan.. Heeeee

bestnya dapat green light benti keje.. teringin jugak tpi keadaan tak mengizinkan lagi.. apapun,, good luck aeen..

Aeen said...

@mOoN IzzaN
moon pun kat kapar gak ke??wahhh..kalau dekat bole la jumpa nanti..hehe

ameris said...

tahniah ain.. amil decision nak benti. akak bila lg nie...

sue sue said...

kadang2....dsebabkan rutin kerja atau kehidupan yang tak begitu menyelesakan terpaksa buat keputusan macam ni kan....berhenti kerja pon 1 keputusan yg agak berat nak buat....tapi kalau boleh biarlah income masih ada walaupon dduk dirumah... :)...jadi full housewife lebih mencabar kan!

singgah blogwalking... :)

LYAfrina said...

jauh sgt tu berulang alik..
lg2 harga minyak meningkat..lg teruk kos minyak tu...

kptusan bhenti kerja tu mgkin pilihan terbaik..apa2 pon utamakan family..insyallah, rezeki tu pasti ada.. manatau nnti dpt kerja area klang jugak...

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI