Followers

Tuesday, March 17, 2015

Raees Raimie: 2 tahun 6 bulan...



Dah lama rasanya x cerita pasal hal anak2 nie kan...
sementara ada mood and ada masa ni...boleh lah update kejap....
ok nak cerita pasal anak bujang aku yang sorang ni..
siapa lagi kalau bukan Raees Raimie lah...
sekarang ni dah berumur 2 tahun 6 bulan...
x lama lagi dah nak masuk 3 tahun....

Di antara perkembangan Raees sekarang ni adalah..:-

- suka bercakap...Ya Allah..kalau bab bercakap tu...macam bertih goreng...
ada je yg dia nak cakap or ajak menyembang.....Perkataan yang dia cakap pun memang dah banyak yang paham..senang cakap..clear la bila dia sebut sesuatu perkataan tu..dah la banyak cakap...
lepastu suka menyampuk bila orang tengah bercakap...
kalau aku tengah cakap2 lah ngn parents or husband aku ke kan..dia mesti datang nyampuk..
pastu dok tanya.. "ma nape ma?" xpun ma.. apa2" "ma sape tu"...erkk...
kadang2 aku cakap kat dia.."Raees ni sibuk la..."pastu nanti mesti dia jawab "Hish mama ni..."hahahha...
ada masa bila dia bercakap tu buat aku rasa touching pun ade gak....







- suka main kereta.. Kalau dulu Raees ni boleh dikatakan susah jugak la nak main toys ke ape..
kalau main pun dia suka sangat buang2...tu yang geram tu..tp skang ni..dah pandai bermain dah..
suka main kereta lori la ape..segala kenderaan la dia suka main....dia boleh ralit dok main susun2 kereta tu...
kalau panggil ke ape...lambat nak jawab....kalau kite dok tengok dia main..dia mesti akan tanya ma ni ape? 
aku jawab la lorrry...pastu nanti dia cakap "bukan la..ni bus" erk..padahal yang dia pegang tu lorry....
kite ajar benda yang betul bukan dia nak ikut...adooii...tapi sebenarnya dia bukan xtahu..dia saja je buat mcm tu...sebab lepas tu nanti dia cakap.."ma ni lorry la" huh..saja je tau budak ni....
tapi tu lah..kalau dia dah keluarkan banyak2 kereta nak main...pening kepala nak mengemas balik la...
yela mcm kereta yang kecil2 tu....asek la terpijak je la...huuh...



-suka menulis/conteng-conteng...Ni pun paling Raees suka..x sah kalau sehari tu xpegang color....
dah berapa bundle aku beli kat drawing block bagi dia conteng2...Raees selalu akan cakap.. "Ma..Aish nak kaler..." tak pun dia akan cakap. "Ma..Aish nak ulish." Raees ni dia suka kalau dia tengah main ke ape ke..nak kite ade depan dia...sebab nanti banyak lah dia cakap...sambil kaler..sambil conteng..dia akan sebut sekali nama kaler yang dia pegang tu...kadang2 salah gak dia sebut..tp mcm biasalah dia je la betul....huh..
aku memang suka beli kaler kat dia..tu pasal la skang ni abes dinding kat play area dia tu di contengnya...huhuh...kaler pun aku beli bukan yang mahal2 punya..selalu beli kat DIY je lah..yang harga RM2-RM3 punye tu..kadang2 beli sampai 2-3 kotak...aku suka tengok kaler dia banyak...
ade gak kaler pencil yang dia x bukak lagi simpan buat stock kalau hilang..hahaha...



-suka main tab...sekarang ni bukan main expert dah guna tab...kalau dulu nak tengok pape2 suruh kite bukak la..tutup la...tekan itu ini lah..tapi sekarang ni..pergh..hebat...skang ni dia yang ajar tok ayah n nenek dia main tab...nenek pun skang dah terjebak sekali main game kat tab...aiyoooo...
Raees kalau nak on and off tab je dia xtau...yang lain tu semua tau dah...
sebab sblm ni aku marah gak dia..aku cakap "Raees nak main..tekan lah sendiri..mama dah ajar..Raees tekan lah..." memang kadang2 marah gak la sebab kejap2 mintak kite tekan itu ini...kite nak buat kerja lain dah dok terjerit2 suruh tukar...so sekarang ni dah pandai dah..maybe dia dengar bila mama cakap mcm tu..so dia belajar sendiri...kat Tab Raees suka layan cerita Upin-Ipin,POCOYO...n lagu kanak2 yang aku download...Game pulak dia suka main game kereta..puzzle, color.....
selalu bagi dia main bila time keluar jalan2,bila dia dah boring main toys ..n sebelum tidur...
kalau cerita upin ipin tu...pandai dah tiru gaya bebudak tu cakap...



-bab makan pulak...hmmm..ni agak payah sikit...paling susah nak makan nasi....susah sangat...
paksa pun susah...tp kadang2 tu dia request sendiri nak makan nasi...ikut mood la..
tapi dia suka sangat makan pulut...MIL aku cakap sebijik perangai husband aku memang suka makan pulut...benda lain yang dia suka makan mee...kalau tanya nak makan apa..mesti dia jawab "mimi" selalu aku akan tanya dia Raees nak makan apa..nanti dia cakap lah nak makan itu ini...selalu jawapan yang aku dengar dia nak makan...adalah makan ice-cream...eeee..geram je rasa...kalau bagi pun aku bagi sehari sekali je...
kalau papa dia ada...setiap kali anak mintak ice cream..dia mesti bagi...kalau pegi makan kat luar kalau kedai or restaurant tu ada menu...pandai je dia buka page bahagian desert tu..nampak je ice cream..terus mintak...selain tu Raees suka makan yg light2 je..mcm fries ke nugget,biscuit...n kek...kalau kek tu..1 slice dia boleh habis sorang...hantu kek jugak budak nie....Raees ni kalau siapa yang tahu..dia stop minum susu masa umur dia setahun lebih...totally reject susu..sekarang ni dia minum air MILO je lah...Milo dalam botol...tu je yang dia nak telan...susu coklat lain yang tepung punya dia x nak..kalau dutch lady kotak ke tu dia minum la...

besar je mata dapat makan banana split...



-Paling suka sakat adik...Adoiiiiiii...hari2 boleh jadi tarzan dibuatnya....
suka kacau adik..kacau tu xpe..ada tu sampai dia cubit pipi adik, tolak muka..tolak badan sampai adik dia jatuh...genggam tangan adik dia..suka dengki dengan adik..apa benda adik pegang suka rampas...dia suka tengok adik dia marah...

-Raees ni bila jumpa orang kat luar automatik perangai dia akan berubah..
jadi pemalu...x pun penakut...pergi la mana2..shopping complex ke ape kan...kadang2 naik hangin aku..ntah ape dia takut sangat nth..dia suruh kite dukung dia ..lepastu dia cakap.."ma aish akut...orang tgk aish.." org tgk dia pun dia takut..aduuuuhhhh...mcm baru2 ni bwk gi gathering dgn geng GBSB..tgk anak orang lain sronok2 main sama2...anak aku sorang ni dok la celah mana maknye duduk....haish...
malu sangat pun xleh la bang oii...kena jadi berani sikit la nak....

-Sekarang ni dah tak tidur dengan aku dah...
dok tidur dengan tok ayah n nenek dia kat ruang tamu....
dah xnak wei tidur naik bilik...
bila aku ajak dia naik tidur..dia boleh cakap apa tau "Aish tido ngn nenek..mama gi tido atas ngn papa ngn nia..Good night ma..Love u.." 
haish..Raees ni xleh berenggang dengan ayah aku...tok ayah pergi toilet kejap pun dia nangis...
kalau bawak dia keluar jalan2 kan..dah lama sikit tu mesti dia tanya. "ma..ayah ane? " 
"nak ayah.."ada tu sampai menangis2 nak tok ayah dia...
husband aku pernah gak cakap...parah lah Raees mcm ni...tapi nak buat mcm mane..dah dok satu rumah kan..pagi petang siang malam ngadap tok ayah dia..
tengok lah nanti bila dah pindah rumah nanti mcm mane...


Makin banyak akal dah Raees sekarang ni....dia kalau tengok aku menangis ke kan..mesti dia datang kat aku..sambil pujuk.. "Mama..dah2..angan nangis" "Siapa wat mama" huh..lagi dia cakap mcm tu..lagi aku nangis sebenarnya....dia xboleh tengok aku nangis..mesti dia nangis sekali...Dia susah hati kalau aku nangis...
mesti dia sentiasa ada dengan aku..x berenggang ngn aku...
Sweet sangat awak Raees....



4 comments:

CikNaa said...

raees raimie nama penuh dia yer..ciknaa ingat raees je..huhu

CikNaa said...

raees raimie nama penuh dia yer..ciknaa ingat raees je..huhu

SweetLikeWhat said...

LAMANYE TAK JUMPE RAEES...DAH BESAR HENSEM LAGI..HANNAH PUN SUKA MENYIBUK ORG TUA SEMBANG T______T

ameris said...

Bahagia rasa tgk anak dh besar kan ain. Yaya bln 4 masuk 3 thn.