Followers

Thursday, October 9, 2014

Perbelanjaan bulanan






Sejak dah menjadi mak2 ni...budget tiap2 bulan memang banyak dihabiskan untuk anak2...
senang cerita..asal dah gaji je..1st sekali mesti kena siap2 asingkan duit untuk keperluan anak2...
macam pampers, susu, toiletries, makanan kudap2 dorang..or baju bajan kan...
tapi yang paling penting sekali semestinya susu n pampers...siapa yang pakai CD tu senang la kan..
dah save tak yah beli pampers..and kalau yang totally BF..lagi lah x payah beli susu...
kalau baru anak seorang budget tu mungkin la kurang sikit...
tapi bagi ada anak yang lebih dari seorang nie budget tu jadi 2x ganda ...
apa yang aku nak berkongsi di sini based on apa yang aku alami...

Ni adalah anggaran budget aku dalam sebulan...

1) pampers 6 bag = RM20 x 6 = RM120
(nanti aku ceritakan pampers apa yang aku beli 1 bag RM20 je..jenis pants n ada dalam 44pcs..so far pampers ni aku tengok ada jual kat Giant...kat Manjaku tak ada..kat pasaraya lain aku x pasti...xpe..tu nanti aku up entry lain...)
2) Susu Raynia = 4 kotak * RM75 = RM300
(selalunya susu Raynia ni aku x beli la sekaligus 4 kotak..aku beli 2 kotak je dulu..lepas habis 2 kotak..baru aku beli lagi 2 kotak..sebab xnak beli banyak2..takut dia dah lama2 reject pulak nak minum susu tu..xnak membazir tu yang beli sikit2..tp memang budget untuk susu dia dah tolak tepi...)
3) Susu Raees = 1 tin Milo =RM35
(Raees sekarang dia dah x minum susu formula...kalau yang tau sejarah Raees...start umur dia 8 bulan..dia dah reject banyak susu...sampai kan banyak kali gi klinik mintak opinion doktor..tukar dah susu berperisa...bertahan la jugak minum dutch lady coklat sampai umur 1 tahun 8 bulan...
dah nak dekat 2 tahun ni dia dah xnak susu tu..so tukar kepada milo baru dia minum....tapi susu kotak coklat dutch lady tu minum pulak..huh)
4) Toiletries = RM50
merangkumi gel mandian, syampu, wipes, bedak ,minyak yuyi, krim, sabun cuci botol dll. ni aku buat budget kasar je lah...tiap2 bulan yang wajib aku beli ni gel mandian..selalunya aku beli gel mandian yang head to toe...so jimat..xyah beli syampu...beli pun 2 botol..satu letak kat toilet, 1 lagi letak tepi singki..sebab kadang2 budak2 ni mandi kat singki je..hehe..
5)kudap kudapan RM50
selalunya aku akan beli cerelec, biskut..roti,buah, cereals and susu dutch lady kotak..susu kotak ni beli sebab kalau keluar jalan2...bawak susu kotak ni je...aku jarang bawak botol susu Raees..kalau time jalan2 dia nak susu bagi susu kotak je...biasanya aku akan standby susu dutch lady ni takpun milo kotak..

Ni baru budget untuk anak2...
budget untuk yang lain...
6) duit untuk parents - RM600
tiap2 bulan aku beri duit untuk parents aku....macam ayah aku duit aku bagi ni dia buat la bayar bil apa2...air n elektrik...
7) duit sewa water dispenser COWAY - RM100
untuk water dispenser ni aku kongsi bayar dengan kakak aku...tp yang bayar lebih nya aku la...kakak aku cuma topup RM30-40 je..dispenser ni atas nama dia...dulu memang dia bayar...sebab senang nak bancuh susu anak dia..tp skang anak dia dah besar..lepas tu dispenser tu kebanyakkan aku yang pakai untuk buat susu anak2..so aku la kena bayar lebih....huhuhu...
8)belanja dapur..RM300
duduk dengan parents x kan nak goyang kaki je kan...kena la tolong tambah2 barang dapur sikit..xkan la tau nak makan je kan.. memang sekali belanja tak kurang RM300...ni x masuk barang basah...barang basah ayah aku yang beli...
9) minyak kereta - RM400
minyak kereta aku isi seminggu sekali..kadang2 full tank tu tahan la seminggu lebih..tu pun kalau x berjalan sangat...kereta aku Waja..full tank dalam RM100..
10)Topup..RM60
bab handphone aku x pakai bil..pakai prepaid je..tiap2 bulan aku topup RM60..termasuk line internet sekali untuk sebulan...internet aku sebulan RM48 2gb..RM10 tu untuk call ...RM10 tahan woo sebulan..aku jarang buat call..setakat call husband n parents jela...

Perbelanjaan di atas ni adalah perbelanjaan yang paling penting untuk aku tiap2 bulan...
so totalnya..korang kira lah sendiri...huhuh....bila dah tolak2 ni balance tu la aku buat belanja n simpan sikit...takpun aku buat lah bayar PTPTN tu...
belanja pun..kebanyakkan aku lebihkan untuk anak2..macam baju-bajan dia,toys dia...
untuk diri sendiri?hmmm...jarang la aku nak beli baju ke apa..untuk diri sendiri aku beli mana yang penting je..macam syampu, pencuci muka,..ala benda yang hari2 dipakai...baju2 tu kalau aku rasa betul2 aku perlu sangat nak beli..baru la aku beli...
perbelanjaan untuk anak2 aku berkongsi dengan husband...cuma yang untuk belanja rumah n parents tu duit aku sendiri lah...husband dia akan tambah2 apa yang patut...
cuma sekarang ni aku n husband xboleh nak belanja lebih2 sangat...sebab tengah standby untuk duit duti setem rumah...dalam masa terdekat ni kot nak kena bayar..so memang kena standby siap2..
ni jelah serba sedikit cerita perbelanjaan bulanan aku...korang pulak macam mana? cuba share sikit...

p/s:aku terfikir nak buat side income..tapi xtau business apa yang aku nak buat..dengan zaman sekarang ni..semua barang harga naik...xboleh nak harapkan duit gaji semata2..kena cari cara lain untuk tambahkan pendapatan...hmmmm...

11 comments:

mOoN IzzaN said...

haaaa.. banyakkan.. lebih kurang je kita.. cuma duit x hulur ke parents sbb if bagi pun malamnya mak akan transferkan semula.. huhu.. x payah katanya.. duit yg mmg utk diorang tu mak suh simpankan utk anak2..

Chekgu Azrine said...

tula sis..zaman sekarang ni smeuanya pakai duitkan..
mcm akk lagila sebab anak2 dah sekolahkan..so belanja utk dorang tu lebih sikitla..

nida-razak said...

sekarang ni kena bajet betul2..huhu..wang simpanan kena tolak tepi tak banyak, sket pon jadik kan.. =)

safurara said...

huaaa,nangis laju laju.tu belum duduk rumah sendiri lg kan aeen,tu belum lg nk beli baju.kalau ada perayaan.huaaaa.nilai duit skrg.kecik sgt!

Liyana said...

lebih kurang je belanja kita huwaaa

CikNaa said...

tertarik plak pasal pempes tu..pempes pe ain murahnya RM20! same la mak2 ni klu ciknaa pun baju bajan mmg kelaut..jarang sgt dh shoping utk diri sndiri skrg.. anak2 dulu yg penting.

Allene said...

juling mata bawa aeen weiii... tetiba teringat duit sendiri... uhuhhu

Asz Miza said...

Haha..sama la ain..walaupun kita duk umah parents kan tapi kena la hulur2 duit bills brg dapo bagai..cuma kita kurang bab susu tapi lebihkan untuk savings anak.

AMANI JIBRIEL said...

Salam.. tapi org kata kalu kita duduk sendiri insha allah lg jimat... dan duit tue kita leh buat byk bnda... erm mungkin bila sis da ada umah sndiri la kot...

Pada saya masa anak tgh kecil nie yg buat byk blanja tp bila dia dh besar cikit mmg ada kesannya... mksudnya blnja utk diorg makin kurg la... atas dasar pngalaman sy la... hehe

DYatie said...

pagi2 hari gaji dah buat checklist bayar. huhuhuhu.

Syima Syaz said...

Banyaknya.... Pening juga tu.