Followers

Thursday, August 28, 2014

Jaga anak - anak






Esok dah Jumaat..last day bekerja untuk bulan ni kan...
kejap je rasanya dah hujung bulan...gaji pun esok dapat...heheeh....
lepastu cuti lah 3 hari sampai Isnin..kan2..
aku ni mungkin esok tak pergi kerja...

tak kerja pun bersebab...sebab nak kena jaga anak aku 2 orang tu...
parents aku esok dorang follow kakak aku gi Johor...maybe sampai Isnin...
so anak2 aku kena la aku jaga....
pada mulanya aku xnak cuti..sebab cuti tahun aku pun xbanyak dah....
aku plan malam ni nak hantar anak2 aku kat rumah MIL...suruh dia jaga untuk hari Jumaat tu..ni bukan dengan rela hati aku yeh...ni terpaksa...
tapi...kesian pulak kat dia..dah la sorang2 nak handle..dengan anak2 aku pulak memang tengah melasak...tak telarat nanti dia nak jaga....kalau time hari minggu ok lagi lah sebab adik2 ipar aku ada..
ni bila dia sorang2 mau pengsan nanti...tu pun time weekend gi sana..dia sendiri cakap...xlarat nak kejar budak2 ni nak pakai baju...ye...Raees n Raynia..memang susah sangat nak pakaikan dorang baju n pampers...nak siapkan sorang anak pun amek masa oii...dok lari sana sini..yang Raynia pulak asal nak pakai baju je melalak...meronta2 badan...fuuuuh...
time adik2 ipar aku ada pun..memang MIL aku totally harapkan kat dorang la.....lepastu dia pulak buat kuih untuk berniaga...ko rasa bila dia buat kuih anak2 aku dok tengok je ke??dah confirm2 lah dorang pun tolong kacau sekali kan...hehehe..

Bila discuss dengan husband pasal ni..husband pun cakap nak hantar je budak2 ni kat rumah MIL..tapi malam ni husband balik kerja lambat..so aku cakap xpelah..biarlah esok aku cuti ke, mc ke...biar aku yang jaga anak2 aku...bekorban demi anak2...xpayah la nak menyusahkan MIL....susah dia nak handle budak 2 orang ni...confirm dia x larat....xlarat apa au..nak mandikan budak2 ni bukan boleh serentak..nak siap2kan dorang lagi..lepastu nanti bila dah siap2 mandi..salah sorang mesti berak...bila dah basuh sorang..sorang lagi lak berak..(memang selalu macam ni) penat tau...bukan x penat...bab nak tidur pulak..tidur siang dua2 beradik ni pakai buai...kat umah sana ada 1 je buai..tidurkan sorang..sorang berjaga...lepastu bila sorang ni nak tidur..yang tidur tadi dah berjaga...bila masanye MIL nak berehat??

Aku sendiri tengok parents aku jaga anak2 aku pun aku tau dorang sebenarnya x larat...
tiap2 hari boleh dikatakan dorang merungut penat....sampaikan kadang2 mak aku x sempat nak mandi..nak masak sebabkan anak2 aku ni...hmm...bila aku kata nak suruh orang lain jaga..dorang x kasi...coz dorang xnak anak2 aku dijaga oleh orang luar..ikutkan aku sama macam dorang gak..xnak orang luar jaga anak2 aku..kalau bagi kat orang jaga pun.siapa yang sanggup jaga???dua2 beradik ni bukan nak kat orang lain...lepastu nakal, lasak...confirm x terhandle punya....

Tapi.....budak2 ni pulak pandai...time bila aku tak bekerja... jaga dorang ok je....
xbanyak sangat ragamnya....senang nak urus..takdelah pulak nak melasak x tentu pasal...
tidur siang pun boleh lama...sebab xde gangguan..
cuma bila dengan parents aku je..nak2 lagi dengan Tok ayah dia..datang la mengada2...n wat perangai...
yang buatkan orang asek nak marah je...
aku rasa kalau aku jadi surirumah dok jaga budak2 nie..
mesti ok kan..hehehe..tapi tu lah..angan2 je dulu....nak2 betul2 jadi suri rumah, memang dalam mimpi je lah boleh dapat....memang membara sebenarnya hati ni nak jadi surirumah...tapiiiiii....belum sampai seru lagi...huhuhuh.....

so..bila dipikir2kan balik...esok..better aku cuti je..xnak cuti..aku mc je lah...heheh..
senang..xyah susah2kan sesiapa pun...biarlah parents aku gi jalan2..berehat.....
antara anak and kerja...anak2 mestilah diutamakan..kerja jatuh di no 2..betul tak?
jadilah surirumah sepenuh masa untuk 3 hari ni..tu pun kalau weekend sabtu n ahad x pergi tidur rumah MIL...kalau stay sana..bukan full time suri rumah la kan...aku kalau boleh nak dok rumah, buat kerja rumah semua sendiri..kalau dok sana..hmmm...jadi mati kutu la...dok melepak je...boring ...kalau gi singgah balik hari aku ok lagi...xpun keluar jalan2 weekend dengan anak2 aku boleh la terima lagi...sebab weekend tu je lah masa husband and aku ada untuk sepenuhnya dengan anak2...










3 comments:

Allene said...

aeen... better cuti je la..
mmg budak2 melasak ni, kita je boleh jaga... tak pe, g amik mc sok.. ihihih

CikNaa said...

rasanya ciknaa pun cam mak ain.. makan, mandi pun tak sempat..budak2 tu buli mama sungguh tau.. takpe la pikir tu rezeki ciknaa.org lain ada yg tak dapat rasa kan?

Siti Nursyamimi said...

mimi yg sorang ni pun kena buli yg amat..memang hari2 aku jadi rimau ain oiii..sabo jelah anak punya pasal kan..hihihi