Followers

Thursday, July 24, 2014

Persiapan Raya..





sana sini dah update pasal persiapan raya kan...
aku pun nak update gak lah..sementara mood mengupdate masih ada nie..
persiapan raya boleh dikatakan hampir 85% lah dah setel..
selebihnya tu ada la tinggal sikit2...

persiapan anak2 dah hampir complete..ermm..tinggal songkok n samping raees je takde lagi..
ikutkan husband dia kata xpayah pakai songkok...tapi aku pulak nak dia pakai songkok..haih..
sebab apa dia kata tak payah..sebab Raees ni bukan suka pakai apa2 pun kat kepala tu...
pakai x sampai seminit dicampaknya....ikut mood..so kalau x beli songkok xpelah..pakai je kopiah yang kakak aku bagi dulu...tu pun aku tak ingat letak kat mana..kena cari balik..kalau xda xyah la pakai yeh...
samping tu rasanya aku x beli kot..aku recycle balik samping anak buah aku dulu...
untuk Raynia pulak dah complete baju raya,kasut semua dah ready..

persiapan untuk diri sendiri dan suami...pun hampir complete..tinggal nak cari tudung je..
ntah bila nak gi cari pun xtau la..rasa macam dah kesuntukkan masa je nie...
kali ni beg raya xde..sebab last month husband baru belanja handbag baru...
kasut raya pun mungkin takde...so maknya pakai je la apa yang ade yeh....
tapi mana lah tau kot2 ada yang terbekenan boleh la beli kan...heheh.....

Warna tema tahun ni..kaler pink...hehehe...
nampak jambu la anak bujang n husband ku pakai kaler pink...shocking pink yeh..
Baju Raynia n Raees sama kaler...MIL yang jahitkan..
cuma baju kami laki bini x lah sama sangat dengan baju anak..ada lari sikit la..tapi tetap shocking pink..hehe..
maknya giler pink..so paksa anak2 n husband pakai pink..hahahahahha.....

kalau korang nak tau bulan puasa ni tiap2 hari Jumaat malam mesti aku ngn husband gi merayap kat Uptown tu..mula2 gi sruvey2 je...bila dah ada duit baru lah beli....
last week Jumaat kiteorang gi merayap jalan TAR..time tu dah pukul 1pagi..gigih ni nak pergi sana..walaupun husband kata seboleh bolehnya dia xnak pergi ..hehe..
Hari Sabtu pulak gi shopping kat Ampang Point..pastu tengok2 ada benda yang nak dibeli xde kat Ampang Point..ku ajak husband gi Times Square pulak...hehe..sampai Time Square baru lah aku puas  hati....dapat beli apa yang aku nak...
oh yea..masa aku gi shopping2 ni aku x bawak anak2..tinggalkan dorang kat rumah MIL kejap...
kalau bawak dorang memang x dapat lah nak membeli...hehe...

Persiapan rumah?
walaupun aku dok rumah parents..x bermakna aku xbuat persiapan untuk rumah sekali kan..
so far langsir semua dah siap pasang..tu pun mak aku pasang masa anak2 aku takde..masa aku balik rumah MIL..kalau anak2 aku ada bukan lagi kemas..lagi menyepahkan ada la...
tu pun parents aku dah kemas2..susun barang kat rumah tu...datang je anak2 ku yang rajin ni...apa lagi ...tunggang langgang la jadi nya.....adoiii..
ni mak aku dah suruh aku lap2 almari la kipas la...
hmmm...lagi 1 bilik aku pun aku x berkemas lagi..bilik dah mcm apa...sampai xboleh nak tidur kat bilik...
minggu ni kami anak beranak tidur kat ruang tamu je...
tunggu lah mama dia habis mengemas kat bilik tu..baru la boleh tidur kat bilik yeh...
kerja jadi tertangguh sebabnya...aku nak kena tengokkan anak2..aku nak buat kerja pun kena tunggu budak2 ni tidur..tapi masalahnya minggu ni budak2 ni tidur lambat la pulak...last2 aku pun terlelap...nak buat kerja tengah2 malam..kang esok pagi nak bangun sahur la nak bangun gi kerja la...
nak mintak tolong husband tengokkan anak..hmm...sekejap je lah boleh..lepastu dah bising2 ngn aku suruh jaga anak pulak...penat la apa lah...hmmm...

nak tak nak aku kena gigihkan diri ni untuk mengemas bilik n lagi 1...nak menggosok baju2 raya kami anak beranak...adoiiii..part ni yang paling malas sekali...dah setel semua ni baru lah boleh aku tolong mak aku bersihkan rumah pulak..

ohoooiii....cepatlah datang mood rajin oiii.....:p


3 comments:

Mimy Hamid said...

AIN BELI SONGKOK RAES KT TESCO ..RM4 JE...

Chekgu Azrine said...

eh..sama dengan hubs akk tak bg beli songkok..tak raya la kalau cmatuh..huhu

Shark Kay said...

meriah kaler pink tue.
sdondon ler raya nnti yer.
slamat hari raya dr shark buat akak sekeluarga.