Followers

Tuesday, January 7, 2014

Cerita berpantang anak kedua (Reesya Raynia)






Sebelum ni aku dah pernah story pasal kronologi bersalin anak kedua..
kali ni nak citer pasal berpantang pulak...
normal la orang berpantang 44 hari...

Dari 1st day pantang sampai hari ke 5 aku still belum berurut lagi...
huuh..naik kembang urat aku...hari ke 6 baru berurut..sebab ape lambat..
sebab mak jah tukang urut aku tu..dia gi berurut kat JB..so kena tunggu dia balik..
aku xnak cari orang lain..sebab aku dah biasa dengan dia..
sementara tunggu dia balik...mak aku just tolong sapu2 kan minyak kt kepala,kaki...tungku la sikit2..
pakaikan pilis...(pilis ni aku pakai 2x je...tu pn time aku rasa pening sangat2...)
bengkung lak..aku pakai yang dari set tanamera (set tanamera ni aku pakai masa bersalinkan Raees dulu)
aku x reti sebenarnya nak pakai bengkung tu..mak aku pun x berapa pandai sgt...so yang pandai pakaikan ialah husband aku..hahahaahah...asalnya dia bukannya reti pun..
tapi hasil gigih dia bukan youtube tengok cara2 pakai bengkung...
terus menjadi lak tu pakaikan kt aku...berlilit2...terpusing2 dibuatnye...hahahaha....
masuk hari ke 6 tukang urut dah datang...Mak Jah urut memang best...aku suka sangat dia mengurut...
memang semua angin keluar la...urut kali ni ok sikit...badan aku lembut xde la keras masa bersalin Raees dulu...
masa Raees aku berurut 6 hari beturut2...
time Raynia ni 4 hari sahaja..
peranakan dah masuk..badan xde angin lagi dah..so kejap je la..
selagi peranakan x masuk Mak Jah akan terus urut je..xkesah la berapa hari..sampai lah peranakan kite betul2 dah duduk kat kedudukan dia..
istilah lain..masukkan peranakan ni ialah sengkak..memang sakit..
berair gak la mata aku...boleh rasa masa dia sengkak n tolak peranakan duduk kat tmpat dia balik..
cara bengkung lak..Mak Jah x pakai bengkung moden2 nie...
dia prefer guna kain panjang...xde tali..
masa Raees dulu mak aku jahit kain batik yang lama2 tu..cantum2 kan dia..dalam 4 helai rasanya..
so jadi panjang la..senang nak lilit...
kali ni beli kain yg lain..buat macam tu jugak...


Cara bengkung lak...bakar limau nipis lepas tu sapu kat atas kain..(aku guna kain lampin)
pas tu sapukan kapur..kemudian tampal kat perut...memang best sejuk..dah sudah tu baru la lilit bengkung..
aku x ambil lak gambar lilitan bengkung tu..ni aku google je lah..
pic by google image
macam kat gambar atas nie la dia ikat...memang ketat gile..padat...
cuma yang aku xtahan...bila kapur kat perut tu dah kering..jadi hancur tau...bederai2 jatuh...pastu gatal..kena tahan dari menggaru..huh..nak cantik punya pasal..ku tahan kan je la..
dalam masa 2 hari..dapat rasa perbezaan..perut kempis..hahaahh...
tapi 4 hari tu je la aku pakai bengkung camni..xtahan woo...
lepas dari tu aku pakai korset jer....

Waktu bersalin kan Raees...aku 1 jamu pun x ambil..bukan jamu je..apa segala ubat-ubatan aku x ambil..
huh..(memang kena bising ngan mak aku..tapi ku wat xtau je)
Bersalin kali ni pun aku x ambil jamu....aku just ambil set berpantang shaklee.. vitalea +vita c+ b complex+zinc+alfalfa..
alfalfa aku ambil lambat..lepas 2 minggu baru aku makan..sebab Raynia kena jaundice seminggu lebih..
ESP aku x ambil..sebab aku x suka minum...
2 minggu aku makan pil2 nie..aku rasa bertenaga sangat....x rasa penat...
2 minggu ambil set ni...aku jalan pun laju je..sampai kena tegur ngn mak aku..jalan slow2..
siap boleh turun naik tangga lagi..laju je turun naik tangga..heheh..
darah nifas pun 2 minggu je..lepas tu dah bersih...
memang bagus la set berpantang shaklee ni...betul x tipu...sebab aku dah makan pun..
sampai sekarang aku sitll makan kesemua ubat nie...:)

dari segi makanan lak..
aku ni bab makan x lah terlampau pantang sangat pun..
mana aku rasa boleh makan aku makan...
menu wajib aku mesti ada ikan bilis goreng....
ikan pulak..kadang 2 masak asam, masak pindang,masak kicap..
ayam aku start makan lepas 2 minggu..
ada orang kata makan kicap leh gatal kan..aku makan letak kicap pun lepas 2 minggu..
alhamdulilah ok.
sayur lak..aku hanya makan carrot putih je...ni salah 1 dari milkbooster aku..memang banyak susu terhasil...
tapi minggu pertama tu..aku kena makan kering2 je..sebab raynia jaundice..aku xleh makan yg ade halia or kunyit..
makanan lain yang aku makan sepanjang berpantang..
aku dah makan burger mcdonalds, fries, ayam goreng kfc dengan kentang putar..(coselow aku xmkan time ni..sebab benda sejuk kan..)
pizza pun aku dah bedal..masuk 30 hari berpantang aku dah pergi kenduri kawin..
makan nasi putih ngn ayam je..(kebetulan kenduri kawin tu buat ayam golek)
tapi setiap kali aku nak makan..mesti aku tnya mak aku yang ni boleh makan x..yang itu boleh makan x..
kalau dia kata ok..aku makan lah..kalau x..aku x makan..
air pulak..dah semestinya air suam lah..
air lain aku minom gak... milo, horlicks(milkbooster aku jugak), ribena suam..
luka jahitan aku basuh ngan air dettol..lepas tu lap kering2..sapu ngan minyak gamat...

cukup 44 hari berpantang....merdeka.!!!..makan la ikut suka hati...
tapi mula2 habis pantang aku x ambil air sejuk...
dah lama2 tu hari ke 50 aku baru start ambil air sejuk..
sekali Raynia kena batuk n selsema yg teruk..terus aku stop minum..
minum pun sikit2 je..sejuk tanpa ais...

so kesimpulannya...cara aku berpantang simple je..x terlampau pantang sgt pun..
normal la kaki kena pakai stokin, mandi xleh lama2 or lewat..tu aku follow la...
tapi dah habis pantang ni pun aku kena pantang gak..pantang minum air berais ngan air gas...
nak2 air coke...mak n husband aku x bagi minum..tp aku dah gian sgt..aku minum la sikit...sikit je..xbyk pun..heheh..


7 comments:

Umi Qi said...

Hebat lah cara pantang ain...mak terbaikkk eh

aznor ibrahim said...

dah no 2 ni dah tau la ape yg boleh ape yg tidak ye ain..curlast kau jah dah makan mekdi dalam pantang,.haha

Cik Puan Rara said...

aeen,besrnya pakai bengkung segala.rara x penah berbengkung pon taw.sbb czer kan.aeen mak jah tu duk mana.nk jugak urut ngan mak jah.nt bg no fon eh.hehehe.

~ NANA ~ said...

aduhhh strict nya pantang...tp bagus la, mesti blh kurus & kesihatan terjaga...hehe

i dulu pantang main2 :p

Chekgu Azrine said...

AKk pun jenis pkai bengkung cm gitu..hehe..syiokkk

Shasha Azmar said...

bagus lah aeen, sha nak sangat berpantang mcm aeen..huwwwaaaaa....wish me luck ye.. :-)

CikNaa said...

jgan minum ais tau.. sian raynia batuk tu..