Followers

Wednesday, October 2, 2013

Perkembangan Raees 1 tahun 21 hari.. :D



Hari ni nak up entry pasal abg long Raees nie...
hari ni dah masuk 1 tahun 21 hari umurnya....
masih belum pandai berjalan lagi...
setakat 2-3 langkah tu boleh la...jalan paut dinding ke tu boleh dah..
berdiri dah boleh diri sendiri...lepas2 tangan...
bila pimpin tangan dia...xnak dua2 belah..nk pegang sebelah tangan je...tp tu lah jalan pun x betul...hahaha..

sekarang ni makin bijak....dah kenal bila tanya mana fish, elephant, kipas, lampu, ball n macam2 lagi la...
Alhamdulilah.kirenya sekarang nie dia dalam learning process...suka buka book..sambil mulut pun bebel2...
faham bila orang sebut NO, jangan..pandai angguk n geleng...
tau bila mama dia marah ...heheh..
pandai meminta....tunjuk itu ini...pas tu nanti dia cakap nak, nak, nak...
kalau benda yg dy tunjuk tu kite x ambil or pegi kat tmpt dy tunjuk tu...mengamok2 ...
menjerit...suara dy je lah yg kuat ...
jenuh kalau bwk gi shopping ke ape kan...
orang sume tgk je...huhu..
bab mengamuk, merajuk no 1..
kalau merajuk adoiiyaiiiii mmg sush nk pujuk...
macam ade sekali ni aku balik kerja..dy da lompat2 nampak aku nak swh ambil..tp aku x ambil dy pun..punya la dy ngamok n merajuk, meleleh2 air mata sbb aku lambat ambil dy ..actually bukan lambat apa pun...aku balik letak beg je pun..pas tu baru nk dukung dia...punya lah dia ngamok..merajuk..lepas tu terus xnak kat aku...kene pujuk 2-3 kali baru la dia nak..haih la Raees..mama balik xsempat nk bernafas pun awk dah buli mama.....

kalau bab tidur pulak..Alhamdulilah..dari Raees bayi lagi dy x penah tdo lewat ...lebih dari kul 12 mlm...
melainkan kalau mama n papa dia bawak gi jalan2 tgh mlm la..(tu pun x kerap sgt la..sbb mlm je dalm kul 9 mlm dy dah tdo..mmg jarang la bwk dy kua mlm...kalau nk kuar selalu aku kua berdua je lah ngn husband...feeling2 romantik gitu...hahahah....
Raees ni kalau nk tdo kadang2 mmg susah n kadang2 snang sgt tdo..
kalau dia dah ngantok sangat....letak je atas katil dy da tdo...tp bila kena time susah nk tdo...fuuuh...
padahal dia ngntok dah nie..mata dah merah..dah gosok2 mata..tapi dia xnak tdo..dy tahan je mata tu...
barengkan dy mula la dia tertonggeng sana tonggeng sini...golek-golek...yg paling aku xtahan dy suka sangat menendang...kalau aku bareng je kaki dy mesti nk tendang2..mmg hobi dia...tp salu gak ar aku marah...aku tepis kaki dia..cakap kat dia x elok tendang2 mama...baru dia stop...
bila dia nak tdo mmg hari2 aku akan nyanyikan utk dy..nyanyi ke ,selawat ke...tp bila sampai dah kering tekak nyanyi n dia x jugak tdo2...
mula la aku tinggi sikit suara...baru la terkebil2 nk tdo..ade sampai 1 tahap tu dy nanges n terus peluk aku pas tu tdo...terus jd sejuk hati balik aku nie...bila dia peluk rasa bersalah pulak marah dia...huhu...





ha..tengok la ni gayanye...bila dah kene marah swuh tdo...terus tdo tertonggeng...
pic ni 2 minggu lepas kat umah MIL..
punya payah dia nak tdo..last2 tdo tertonggeng...


Bab makan pulak...lately ni dy kurang sikit nk makan...bagi nasik kadang2 reject...
kalau roti..laju je makan...favourite dy roti gardenia butterscotch, roti arab n nan cheese...
ade lah 1 hari tu dia xnak makan nasik...mak aku pun dah bising2..Raees xnak makan..
time tu lepas magrib...aku keluar gi kedai mamak beli nan cheese..balik umah bg di makan..
pergh.bukan main lapar.....
mmg hantu roti anak aku ni au...pipi pun dah mcm roti...heheh...
mintak air pn dah pandai sebut..air ! air ! air !...
hehe...oh yea...gigi dah ada 8 batang...:)


yang ni lagi 1 favourite dia....pantang tengok stereng kete ..dy nk buat main..
lepas tu kalo tengok seat driver tu kosong...cepat je dy langkah ke sana nak main stereng....
time ni dalam kete tengah tunggu papa dia beli present birthday Raees...
lama kau kiteorang dlm kete...sbb Raees tdo...malas nak angkut dia keluar bila tngah tido...
bangun je tdo tengok seat driver kosong terus merangkak dy ke sana...
tengok la tu..yo yo oo je bawak kete...heheeh...

aku ada beli stereng mainan electronic backseat driver ni kat SOGO 2 minggu lepas..

pic by google image

harga dalam RM30++
konon2 nk bagi la Raees  main dalam kereta...
bila bagi dia main..boleh pulak dia balingnye...
adooooiii.....main kejap lepas tu dia buang....
stereng keta yg betul tu la jugak dia nak buat main...
Raees..Raees...

8 comments:

Umi Qi said...

Hahahhaha comel raees nih tau...mama dah beli set stering baru pun dia tau itu tipu...yg original tuh yg best...sebijik perangai Qi gak nih hahahha...cepat dah raees besar...

SweetLikeWhat said...

ececcee bergaya la raess bawak keta..hensem!

Chekgu Azrine said...

raess ni encem sangat...bolat je dia..

erin said...

raees comel sgt la dia, tido tonggeng2 sama mcm aish :)

Aeen said...

@Umi Qi..tau xpe..nk yg betul punye jgk...haih..

@anez: konon2 je tu....heheh

@chekgu: hahahaha..bolat ek chekgu..hehe..

@erin:mmg suka tdo tonggeng2..ape yg best pn xtau la..hehe

✿ pink velvet ✿ said...

hahaha! comel sungguh telatah raees ni tau :)

Zuraidah Butang said...

comelnyeee...hehe..kalo dah lelaki tu..tka leh dipisah kan dengan kereta..

Mimy Hamid said...

abg raees dah big nk dpt adik dah