Followers

Friday, September 20, 2013

2nd pregnancy: 2 hari MC & checkup 33 minggu







Setelah 2 hari MC hari ni baru keje balik..
lemaunye....minggu ni 2 hari je kerja..hari Selasa n Jumaat....
MC sebab aku sakit belakang...

pic by google image

sakit sangat woo..menyucuk2...
bayangkan lah nak bangun dari tido pun susah...nak bangun pun ambil masa 10 minit...
dah la sakit belakang...anak bujang lak sibuk nak suruh dukung...
mak oii xlarat nk dukung...dukung x sampai 5 minit..terus pass kat tok ayah dia....

hari Rabu lepas ada checkup.. 33 weeks..
pergi klinik lambat...sebab sakit belakang punya pasal la..
lepas tu menjawab la tunggu lama sangat....lagi lah bertambah sakit belakang nie...
check macam biasa la..berat 2 minggu naik 0.5kg je..(kene pen merah lg...sebab nurse kate 2 minggu kene 1 kg naik..aku lak tiap2 2 minggu naik 0.5kg je...huhu)tp xpe la..nurse kata ok dah nie...kang naik mendadak xpasal2 kene minum air gula...huuh...
tekanan darah ok..HB pun naik sikit..(walaupun x cantek sangat resultnya)
jumpa nurse check perut..nurse kata baby dah engaged ke bawah...

lepas jumpa nurse..jumpa doktor pulak...
doktor buat scan...
berat baby sekarang nie 1.88kg..tp bila doktor scan..doktor kate kepala baby belum turun bawah lagi..
uh..nurse cakap lain doktor cakap lain..doktor kata maybe nurse tu rasa yg kabawah tu sebenarnye bontot baby..bukan kepala..hehe..
aku risau gak la...kepala baby belum turun bawah lg..tp doktor kata , nanti scan lagi time 36 minggu...
tengok dah turun ke x..hopefully awak dah turun la time tu yeh sayang...huhu...
lepas tu doktor cakap baby aku kecik sikit...erk??kecik yg mcm mane lak tu kn...
xpe la..lagi 2 minggu kite tgk mcm ne lak yeh...
nak tengok jantina lagi...doktor xdapat nak tengok..sebab baby kepit...tp dia kate baby girl sebab x nampak bentuk bird2 pun...ok tiap2 bulan scan doktor kate baby girl...insyaAllah betul lah..hehe..

balik dari checkup aku terus balik umah...sebelum dah mesej supervisor, cakap aku MC ...
balik rumah..tengok husband ada..hari tu dia off..ape lagi...ajak husband keluar la..heheh..
sakit2 pun nak keluar..tp bila suruh gi kerja malas kan aku nie...hahahahah....teruk perangai...
petang tu keluar gi AEON jap..gi beli barang untuk baby sikit...
baru terhegeh2 nk beli..heh..dapat lah beli 5-6 helai baju baru..
cukup la dulu kot...baju abg dia time baby pun bnyk lg...tu pun rasa nak ambil je lagi..
tapi kalau pergi ngan husband memang payah sikit...ada je yg xkene..beli tu x boleh la apa la..
baik aku gi sendiri je nanti....huh..
dapat lah merasa beli baju kaler pink..hehehe..geram kooo tengok baju2 baby girl nie...
rambang mata aku....
gaji bulan nie..nak topup lagi beli barang baby...n barang aku...
ade lagi yg x complete..:)

balik dari AEON aku ajak husband singgah klinik coz nak ambil MC..
masa jumpa doktor tu aku cakap la aku sakit apa...pas tu doktor tengok perut aku dia cakap perut aku besar..besar ke..orang ramai cakap perut aku xnampak lah...,kecik la...
so doktor bagi MC untuk hari Rabu tu..pas tu aku saje je la request nak tambah lagi 1 hari MC..
doktor kata dia x kesah tp nanti apa lak kate HR office aku..aku cakap la...its ok sebab office xkesah kalau pregnant ni ambil banyak MC pun xkesah..heheehh...
so dapat lah 2 hari MC..Rabu ngn Khamis...
2 hari MC aku rasa sangat lah tenang..dapat rehat..walaupun xde la secukupnye..dapat rehat lama kire ok lah...
kalau dapat hari2 MC sampai nak bersalin kan best..hehehe..

4 comments:

ameris said...

sabar yer ain, dah ujung waktu mmg gitu laaa..

Umi Qi said...

Aeen rehat elok2 tau...mungkin x cukup rehat masa uruskan besday Raees...take ur time dear...byk2kan berehat...risau baca kisah mama aeen ni

Ayu azmir said...

jaga diri bbaik tau.... jangan buat kerja berat2...

Chekgu Azrine said...

Take care sis...