Followers

Tuesday, June 11, 2013

Raees dah 9 bulan... :)





11 Jun 2013...hari ni cukup umur Raees 9 bulan..
Alhamdulilah....anak mama ni dah besar dah....3 bulan je lagi nak setahun....
4 bulan je lagi dah dapat adik...heheh....

perkembangan abg long Raees bila dah masuk 9 bulan nie...
huhmm...makin ligat...bukan ligat merangkak ke, memanjat ke...
ligatnye xreti dok diam....bila dukung suka memusing2..suka tunduk je..
adoii..nmpk je Raees ni kecik..tapi bila dukung terasa lah..xlaratnye....
last month timbang berat 7.5kg..9 bulan ni xtau lg berapa....minggu depan baru gi timbang...

dah pandai faham apa orang cakap...n apa orang buat...
bila kite nyanyi tepuk amai2...dia tepuk tangan...xkesah la..xnyanyi pun..bila cakap tepuk tangan..dia akan tepuk....
bila kite buat wa wa wa wa....tu bulan..nant dia pun buat sama..tepuk mulut sambil bunyik...
kadang2 x suruh dia buat sendiri..
dah pandai la sikit2 ikut apa orang cakap....panggil ayah....memang dia da pandai dah..ayah tu panggilan utk tok ayah dia..."yah yah yah"dia panggil...mama n papa? hmm..sesekali je mcm terdengar bunyik...tp ujung2 je lah.."ma... pa..." huhuh....mama n papa sampai gaduh2 nk tengok sapa yang Raees akan panggil dulu..mama ke papa...heheh....
sekarang ni pandai...bila makan..kite cakap "dah"...dia pun cakap "dah"..kadang2 dia dah xnak main or dah habis makan pun...dia cakap dah....
ade sekali tu..baru lagi la..Ahad lepas..aku ajar dia..bunyik dog.."gong gong gong" dia pun sebut jugak "gong gong gong" MasyaAllah Raees...bijak sungguh kamu sayang....
terharu mama bila awak response setiap kali apa yg di ajar...
bila dia dapat sebut perkataan yg kite cakap tu...aku peluk2 dia..ciumm..sambil berkaca mata nie...
xsangka anak dah besar..dah mula memahami....:D

mulut tu memang sentiasa bising la..kalau bawak gi kedai makan ke or jalan ar mana2...x henti2 membebel...
ntah apa yang dia bebelkan pun xtau....
kalau mandi kat sinki...suka sangat pegang paip tu..pas tu bila dah sudah..kite nak angkat dia..
bukan main dia paut paip tu..xnak lepaskan...sampai meraung2 la...dia xnak kite angkat..dia nak main air lagi...

makan sekarang nie pun dah kurang nak makan bubur yg lembik2...puree ke...
yelah orang dah ade 4 batang gigi...mula la nak makan yg kasar2 sikit...
kalau nasik lembik dia makan...nasik yang kite makan pun dia dah pandai makan...
kadang2 tu xnak kite suap....letak sikit nasik dalam mangkuk dia..pandai lak tu makan sendiri...sikit2 dia cuit nasik tu...macam dah pro je makan sendiri...heheeh...
tapi lepas tu jenuh la kite nak kemas n lap..sebab confirm akan bersepah n terabur nasik tu dia buat...
Raees pantang tengok bila orang makan...mesti dia nak makan jugak...
kalau x dapat ...mula la ngamok2...uhh..
minum air pulak..haaa..x sah kalau baju x basah...kalau pakai bip pun lenjun bip tu....nk kene pandai control 
botol or cawan bila dia minum..sbb dia suka luahkan balik air tu...lepas tu kalau air tu tumpah kt atas meja..dia suka sangat main tepuk2....
Raees dah boleh minum pakai cawan...bila minum dalam cawan..dia suka sangat gigit cawan tu..sambil wat bunyik..ketuk2 dgn gigi dia...hehe..
kalau aku yg bagi makan...jarang la dia nak habis...tapi kalau nenek or tok ayah dia yg bagi makan..
laju je habisnya...mengada2..bila mama bg makan dia suka main2...argggghh..gerammm..


waktu tidur dia..still sama macam dulu gak...cuma sekarang ni susah sikit nak tidur siang..
kalau tidur siang paling lama dia tidur setengah jam or sejam je...paling cepat 10 minit je dia tidur...
waktu malam lak...lepas magrib or lepas isyak dia dah tidur...pagi bangun macam biasa pukul 7pagi dah bangun...so far xde lah lagi dia berjaga tengah malam nak main2 ke...(mungkin belum lg kot..harap2 lah xde..heheh..)
Actually boleh je kalau nak bagi Raees ni tidur siang lama....tidur dalam aircond..ha..memang dia akan tidur lama....ni semua start bila tidur kat rumah MIL la...ada 1 hari tu hari panas sangat....MIL bawak la dia tidur dalam bilik...punya la dia tidur dari pukul 1 petang sampai 5 petang..tu pun aku kejutkan ...kalau x sampai malam x bangun ...huh..kalau malam pun tidur lena je....minum susu pun sekali je....
yela Raees kat bilik kite xde aircond..eh..bukan xde..ade..tapi xleh guna...
so sekarang ni ..papa tengah usha la nak betulkan aircond tu demi keselesaan awak Raees...:)
untuk keselesaan awak jugak...papa terpaksa tidur kat bawah katil...huhuh...
sebab awk dah pandai memilih..xnak tidur kat bawah...bila letak awk tidur bawah....awk bangun...merengek2..letak atas katil terus senyap...
lg 1 dia nak make sure ada orang sebelah dia bila tidur....
especially mama dia lah....kalau xde orang..dia bangun menangis....
Raees tidur memang lasak...tersangat lah lasak...dat y papa dia kene mengalah ngan dia tidur kat bawah...
sebab dia akan memusing 360 darjah...n dia suka tidur celah badan aku...kalau aku alihkan dia...
aku tengok xlama lepas tu dia bangun sikit2 dia golek sebelah aku...

Raees still belum pandai merangkak n memanjat lagi....
still menyiarap n golek2 je...huhuh...
tu je lah lagi dia belum pandai...dah pandai nanti..jenuh la mama nak kejar dia dengan keadaan tengah sarat nie...

Raees oh Raees...cepat sangat kamu membesar nak..Rindu mama masa kamu baby2 dulu....
xlama lagi nak dapat adik..mama harap time tu awak dah pandai bejalan la yeh...
kalau x jenuh la mama....dengan nak jaga adik lagi..dengan awak yg xpandai jalan lagi..heheh...
kalau dah pandai jalan time tu...boleh kite sama2 jaga adik yeh abang long Raees... :)

tu dia..nampak gigi jarang 2 batang kat atas...hehehe

7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

semoga Raeess terus membesar dengan sihat..

With Julia said...

Yeayyy cpt kan masa berlalu raees dh masuk 9 bulan dh...kalo dlm perut kita 9 bulan tecik je kan...bila diorg besar 9 bulan diluar sgt2 terharu membesar dgn sihat....syukur....suka tgk gigi comel raees...tgh ketawa ler tuh tomeiii....weee

Mimy Hamid said...

tak lama lagi raees nak jadi abg dah..sonok la dia

Cik Puan Rara said...

wahhh dh ada gigi atas,best nya.hehehe

hayati hashim said...

Jeles raes dh ada gigi.. aisy pnya x kunjung tiba...

Bazilah (^0^) said...

abg raees jgn buli adik nnti tau huhu

Wawa said...

bila anak dah mula bercakap, mst mama daddy nye becekau nak tengok anak sebut nama sape dlu...hahaha...
cepat besar tau raees..nanti boleh jaga adik^^