Followers

Monday, March 18, 2013

Solid food Raees




Lately ni jarang sikit nak update blog...sebab terlalu banyak sangat kerja...
huhuhu...STRESSS......
tapi kalau nak hilangkan stress kat office ni...tengok gambar anak lah..hehe..
kurang sikit stress...:)

Sementara belum nak mem 'bz' kan diri dengan kerja nie...
nak update sikit pasal solid food Raees....
huhm..mesti ramai yang dah tau..Raees dah start makan masa dia 3 bulan...
time tu Raees stay ngan MIL..huhmm..malas tol la nak cerita lagi pasal tu...
sakit hati jer....

Aku start bagi Raees makan betul2 masa dia umur 5 bulan...
1st sekali aku start bagi dia makan puree pisang...
erkk..dia x mau la puree pisang....huhmm..
terus aku bagi dia makan bubur...
yess..raees suka makan bubur...
selalu buatkan dia..
bubur + carrot
bubur  + brocoli
bubur + bayam
bubur + kobis bunga..
dan sebagai perasa...hanya letakkan ikan bilis yang dah dikisar halus....
memang selera lah Raees makan..
kadang2 tu sampai x cukup...mengamok dia nak lagi...
tapi xkan bagi lah...kalau bagi lebih2..nanti dia xnak minum susu lak....

memang aku perasan sangat yang Raees ni x suka sangat puree..
tapi bila bagi pisang yang kite lenyek -lenyekkan...
baru dia makan...punya la suka...
epal pun dia suka isap...bagi puree..makan sikit je...

Masa baru2 bagi Raees makan bubur...
dia berak keras je au...
tapi..kerap berak..pagi, tengah hari, petang..mesti dia berak...
berak x banyak...

lepas 2 minggu...bagi makan  bubur..
baru lah dia berak normal....
tu pun..sebab aku bagi dia makan buah oren sikit..baru ok...hehe..
so far..apa yang Raees makan..dia x pernah lagi kembung perut...
semuanya dia telan...
Alhamdulilah..xsusah mama nak bagi awk makan...

Waktu makan Raees..

Pagi - 8.30 pagi or 9.00pagi
Tengah hari - kalau bagi makan pagi lambat...so makan tengah hari dia pun jadi lambat lah...
kalau dia makan kul 10 pagi...pukul 2-3 petang baru bagi makan tengah hari..
sebab kalau bagi makan dalam masa jarak dekat..dia xnak minum susu...
Petang - sebelum kul 7 bagi dia makan..xbagi makan time malam2..sebab risau malamnya dia tidur lambat..
sebab dah ajar dia tidur awal kan...Lepas maghrib..dalam kul 8.00malam..Raees mesti dah tidur..sampai sok pagi...kadang2 je dia tidur lambat..

Alhamdulilah..so far sekarang Raees xde demam..last dia kena demam masa 3 bulan..
Selsema pun ada gak kena..2 minggu baru baik..huhu...
batuk?? so far belum pernah kena lagi....
Mama sentiasa doakan Raees sihat selalu sayang..:D



13 comments:

Ros Anis Rusli said...

ala..nomey2 mandi kt singki...hehe

fifi said...

heeeee...rissa masih mandi air suam tau.takut lak nak mandikan dia air sejuk.comel raees..

Wawa Yusoff said...

aiyooo....!! awat comel sangat awak ni raees...!!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

okaylah kalau sennag bagi makan kan.. dan tak sakit perut

jaja_NorLiza said...

alololo...kiutnye mandi kat sinki... nati mkn byk lg tambah bambam...
mud : rindu nak mandi baby kat sinki... ;-)

Aeen said...

@Ros Anis:hehehe...nak2 lagi dy wat muka cam 2...

@fifi:favourite raees mandi kat sngki nie..hehe..

@wawa:hehehe..:)

@yana: tu lah..Alhamdulilah..xsusah nk bg mkn..

@jaja:insyaAllah..mudah2an tambah besar lg la..hehe..

Cik Puan Rara said...

aeen,rara x bg lh princess bubur,kat nursery pon bg mkn nestum je,sbb risau nursery x reti nk handle puree.sedih kan.

With Julia said...

Yeyyy pandai yer mama raees buat bubur dan puree utk bb raess...byk dia makan yeyy sihat hendaknya nanti...syukurr :D

Siti Nursyamimi said...

ala comey2 nye..dah makan nnt lagi tembam r dia..yaya pn dah start makan puree..

Aeen said...

@rara:huhuh...tp xpe kan..kalau kat rumah rara leh bg dy bubur...:)

@julia:hahaha..bubur biase2 je la ju..mmg kuat makan...sampai x ckup2..eheh..

@mimi:mkn byk..berat still xnaik gak..huhu...

Bazilah (^0^) said...

alahaii gmbr last sgt comel. raees nak kenal ngan adik maryam tak?hhiii

Aeen said...

@bazilah:hahaha..boleh je nk kenal dgn maryam...:)

SweetLikeWhat said...

comelnya buat muka camtu raees!teringat hannah suke sangat buat muka macam tuh..