Followers

Tuesday, February 19, 2013

Kisah susu n botol susu Raees




Nak cerita sikit lah pasal susu n botol susu Raees nie..
Raees sebelum nie dari awal aku bagi dia minum susu Anmum Infacare step 1..

credit pic by google image

sampai lah 4 bulan ++.. 
so far dia minum Anmum ni ok..sesuai..walaupun pada mulanya agak susah nk membuang..lama2 tu ok..
selalu sebulan aku beli terus 4 tin..1 tin habis dalam masa seminggu....


tiba2..seminggu lagi sebelum dia nak masuk umur 5 bulan..
dia x nak minum susu..kalau minum pun kurang je..selalu buat 6oz dia akan habis...tapi bila dah wat 6 susah sangat nak habis..kadang2 tu sampai terpaksa buang sebab dah lama sangat...membazirkan..huhu.
dah la susu kurang nak minum..botol susu tu pun dia tolak..Raees dari awal dulu memang guna botol susu AVENT..bila bagi susu..dia tolak..haish..mula risau...

crediti pic by google image


Mak aku suwuh tukar susu..so aku ngn husband pun pergi lah kedai Manjaku kat ngan rumah nie..
lama gak lah kiteorang dok usha susu mana nak beli..tapi dalam kepala otak pikir susu Anmum Raees still ada lagi setengah..sayangnye lah kalau x habis..
tapi nak wat camne..dah dia xnak kan...
so last2 kiteorang buat pilihan beli susu Frisolac gold step 1

credit pic by google image

harap2 dia ok lah dengan susu baru nie..

balik umah try bagi dia susu baru...buat x banyak..dalam 5oz je..
bagi kat dia baru lah minum...minum tapi sama gak x habis..sikit je..
aduuuhh..xkan nak kene tukar susu lagi kot...
pas 2 mak aku suruh lak aku tukar botol susu..dia kate Raees dah boring kot gune botol susu AVENT tu..
haish..dah nak kena beli botol baru lak.....
naseb lah last year aku ada beli 2 biji botol TOMMEE TIPPEE kaler biru..

credit pic bg google image

tukar botol baru lah dia nak minum....walaupun minum x habis..tapi kire ok lah tinggal suku je dari sebelum nie..setengah pun xhabis..

Memandangkan hanya ada 2 bijik je botol baru..
so esoknya balik kerja..aku terus gi Manjaku lagi..
beli botol susu baru...aku beli 2 botol..botol NUK dengan botol PIGEON.


dah balik tu..try bagi kat Raees...1 st sekali aku try bagi botol NUK..
botol panjang...puting dia lak leibh kurang sama dengan pacifier AVENT yang Raees pakai..

crediti pic by google image

bila dah guna botol susu baru..baru lah dia minum....haish..saja je au Raees nie..dia tau mama dia dah dapat bonus..macam2 dia nak tukar baru au...:)

bila buat susu untuk kali kedua ...aku try la bagi botol PIGEON..

credit pic by google image

yang ni aku tengok laju jgak dia minum....suka la tu kot kan..
xde menolak..so botol PIGEON pun dia ok..
botol NUK tu lak bila 2-3 x pakai ok lah..lepas tu Raees macam xnak..
so aku tolak ketepi dulu botol NUK..

banyak sangat botol aku try...pas 2 ade sekali tu aku cuba try bagi susu guna botol susu AVENT dia..
minum kau...ok je..x menolak pun..huh..ngada2 au Raees nie..saje je..
banyak gak botol aku bagi Raees...takot dia confuse..tapi Alhamdulilah..so far..aku campur2 botol...
dia ok je..x confuse..bedal je..:)

berbalik dengan cerita susu pulak..last week bawak Raees gi checkup 5 bulan...
berat Raees 6.5kg untuk 5 bulan..naik sikit je..but doktor kata berat Raees ok..doktor x risau...its normal..
although i know ada yang akan cakap.."berat Raees ringan" sepatotnye dah boleh capai 7kg untuk usia 5 bulan kan..ahh..xkesah lah Raees berat or ringan..yang penting dia sehat..n doktor cakap berat dia normal dengan usia dia..xde yg nk dirisaukan...aku xkesah pun kalau anak orang lain yg sama umur ngan dia lebih berat dari dia...X SEMUA ANAK SAMA CARA PEMBESARANNYA OK..

lepas tu aku tanya doktor Raees ni kurang susu..nak kene tukar susu ker??
doktor kata actually xpayah nak tukar susu..apa yang perlu dibuat..hanya kurangkan sukatan susu tu je..
kalau dah kurangkan x habis..kurangkan lagi..n kerapkan bagi susu 2 jam sekali...
aku cuba cara doktor nie..Alhamdulilah..lama2 Raees isap susu seperti sediakala..dari 6 oz..aku kurangkan 5oz pas tu 4 oz pas tu aku kurangkan lagi sampai 3oz..bila tengok 3oz dia leh habiskan..aku naikkan balik sukatan..n now sukatan susu Raees 5oz..
lega rasanya bila tengok Raees dah ok minum susu seperti sediakala....

Next entry aku nak cite pasal poo poo Raees bila dah tukar susu nie..(haish..pasal poo poo pun nak citer gak ke..pedulikkk laaa..hehe..)





13 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

makin besar makin banyak akal.. tapi selagi dia sihat, okaylah kan

e k i n ♥ y u s r i said...

zara nak susu bdn je
huhuhu
botol smpi skrg xnak

Aeen said...

@yana:2 lah..mkin bsar makin byk akal dy...haih..kene layankan je lah...

@ekin: ok la tu ekin..xyh pening2 pikir pasal nk beli susu ape..

Aty_Fared said...

Haaiihh..budak2 nih..bnyak jer kepandaian die kan...heheh..:-)

izyan al-za'im said...

izz xstart minum fm lg. seyes xtaw nk bg susu ape kt dia once susu badan xcukup nnt...confused tgk byk jenis susu ni. huhu

Siti Nursyamimi said...

Raees dera mama ye?? hehe..
demi anak sggup wat apa sje kan..
xpelah, asalkan kamu mmbesar dgn sihat ye Raees..:)

With Julia said...

Comell kan tomee tippi kan aeen.. geramm tgk...heheh nak kumpul duit nanti leh beli...oh bb raees kurang minum susu tuh dia dh pandai nk ringankan badan nak menjulur nk belajar merangkak lah tuh aeen...normal tuh...Qaiser pun dah kurang 6 oz...minum 5 oz je itu pun kadang2 4 oz lg kurang minum tp kerap minum...itu ptg kerap minum within 3 or 4 hours :)

Aeen said...

@aty:aah..makin lama makan ade je akal dy ...hehe

@izyan:huhu..kalau susu badan byk lagi xyh pikir fm ni kn...mmg confuse nak pilih susu FM nie..huhu

@mimi:aah..dy dera mama dy...mama pn ikotkan je lah..anak pnye pasal...sanggup wat ape saje..yg penting dy sihat..:)

@julia:aah comel..yeke ju kalau kurang minum susu coz nk bljar mrangkak??ni myiarap pun dy malas...huhu..oh qaiser pun sama cam raees ek..no wonder la qaiser pn dah nk merangkak yeh..hehe

Ryn said...

bace n3 aeen ni..takot lak bile bby riny dah besar nnt..dh ajar dy minum botol..tp wt mase ni..botol pigeon dgn tommee tippee..dua2 bby riny belasah je..tp x tau la kalau da cerdik nnt..risau2...kene buat byk pelaburan bile dah pandai memilih nnt...hehehee

Asz Miza said...

Ammar pun suka teats pigeon..slalu klo bg dlm botol pigeon mst habis licin susu..klo lain nk habis ikut mood..hehehe..n smp skg still minum 3oz or less. -___-". Betul sume baby cara pembesaran or development xsamaaa..

puansazusarin said...

Susu bdn mkin kurang...tgh berkira2 nk bg susu apa kat kina...stress btol...

erna said...

itulah..macam2 la kalau makin besar ni makin macam-macam yg dorang nak.layankan..beri yg terbaik pada si manja :)

Aeen said...

@ryn:makin besar makin byk akalnye riny..jenuh kite nak melayannye..mmg byk pelaburan nk kene buat...gugur rambut mama n papa nye au..hehe..

@AszMiza:teats pigeon tu cam lembut kan..yup..pmbesaran semua x sama kan2..huh..

@puansazusarin:mmg leh stress pikir pasal susu bby nie...

@erna:aah..mcm2 la yg nak nye..baru 5 bln dah mcm2..besar lagi apa lak yg dia naknye...hehe..demi anak..diturutkan saja..hehe