Followers

Monday, December 17, 2012

Belajar dari kesilapan...huhuh...



Hari baru..minggu baru..lupakan apa yg telah terjadi last week kt blog aku nie..
korang nak tau apa yg jd kat blog aku last week??
semua n segala gala gambar yang ada kat dalam blog aku semuanya hilang....
terkejot giler aku...tengok semua gambar kat dalam entry2 xde..kat tepi2 blog pun xde gak..
puas aku selidik kenapa la boleh hilang cam 2 je...

Lepas dah puas selidik..baru la aku tau punca sebenarnya kenapa gambar2 tu hilang semuanya....
Citernya macam nie..masa tengah pantang dulu...aku ada lah downlod blogger kat dalam phone..kononya boleh direct la update entry...tp hakikatnya baru 1-2 entry je aku update guna phone..
memang aku perasan..semua gambar kat dalam blog automatic save kat gallery dalam phone...

sampai lah 1 hari tu..last week...tengah boring2...aku pun nak clear kan la gambar2 dalam gallery tu..nak delete la mana yang xberkenaan...sebab dalam phone dah penuh dengan gambar si Raees...hehe..
pas 2 ada 1 folder ni...folder semua pic yg ada dlm blog...pas 2 dengan xde pikir apa2 nya..
aku pun delete la folder tu...banyak kot dalam tu ada gambar..yelah dari entry 1st sampai sekarng punye gambar..maunya x banyak..lagi 1 aku perasan..bila aku nak bukak gallery pic aku je mesti lambat...cam berat kot....tu yang aku delete...

Keesokkan harinya aku bukak la blog aku....tengok2..semua gambar xde..panik kejap..
dok ingat kena virus ke ape kan...
nak menangis rasanya .....
tu yang aku ada up entry gitau korang apa dah jadi kat blog aku...sebab time tu aku xtau apa sebanya..
sampailah dah balik rumah...malam tu aku dok pikir la apa sebabnya sambil main2 dengan handphone..
tiba2 baru aku perasan...yang sebelum ni aku ada delete folder yg ada semua gambar dlm blog aku tu..
That why la hilang semuanya....


haish ingatkan bila delete tu xde la effect apa2 pun..rupanya bila dah upload blooger...automatik semua pic tu akan ada kat folder dalam gallery..n Once kite delete folder tu...automatik jgk segala gambar yang ada dalam blog kite akan hilang...

huhuhuhuh....
tu yang aku berdiam diri seketika last week..nak pulihkan hati yang kecewa nie...
so now..im back..banyak citer nak story..hehe..
lupakan je lah kejadian tu..as long gambar je hilang pun..entry x hilang..kalau entry hilang..lagi meraung la aku..
yelah penat2 type entry ..tiba2 hilangkan..sapa xsedeh...heheh..



Apa2 pun..learn from mistakes yeh...
dah tau macam nie..next time jangan buat lagi..hehe..


All pic credit to google image



5 comments:

With Julia said...

Go, go mommy raees! hari baru mulakan catatan baru...x semestinya catatan lama hilang begitu saje taw..ia tetap segar dlm ingatan mommy...sapa2 pun x leh delete hehhe :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh camtu cite nye.. yelah klu tak delete memori plak berat kan. urm,

Pija Dawood said...

ya ampunnn... sabo je lah..

My Life's Journey said...

salam pekenalan dari umi .. uuu kalau umi ..mesti rasa sedih juga ..tak pe, dear slow2 atur cikit2 blog ni ..

'Aien Awien' Husaini said...

Ishkkkk.. Sama laaa...kes kite... Terlampau bijak kan... Delete 1folder terus... Memang rase down sangat bile pictures terdelete... Huaaaaa...!