Followers

Friday, November 16, 2012

Kisah cucuk 1 bulan & 2 bulan Raees





Hari Ahad lepas 11 / 11/ 12 genap lah usia Raees 2 bulan..
haih..kejap je rasanya budak ni membesar...
so dah 2 bulan Raees pun kena la gi cucuk ..

Keesokkannya hari Isnin 12/11/12 aku bawa Raees gi cucuk..
aku bawa dia cucuk kt Klinik Fazilah..klinik yg biasa aku gi check n scan mse pregnant dulu..
oh ye..aku dah x follow up kat KK lagi dah...last aku gi KK masa bawa Raees cucuk 1 bulan dulu..
lepas tu aku cakap kat nurse aku nak tutup buku  kt KK.
Cik joe la yg suruh..sebabnya...AZAB giler weii nak tunggu kat KK tu....
korang bayangkan lah..aku kami kena tunggu 5 jam untuk nak cucuk je..
actually nak ikotkan bukannya lama..amek berat, ukur panjang, jumpa nurse..bla bla bla..pas 2 gi cucuk..
nak kata ramai orang time tu x ramai pun...nth ape nth service makin lembap lak time tu...
dah macam2 ragam aku tengok budak2 kecik kat situ..yela..budak kan..mana leh nak dok lama sgt...
naseb lah time tu Raees tidur je..dia tersedar pun time kene cucuk..bunyik sekejap je..pas tu dia tidur balik..

Disebabkan tu lah cik joe suruh aku stop follow up kat KK n continue kat Klinik Fazilah nie je..
xpe lah kena bayar sekalipun..yg penting xde la tunggu lama giler..berjam2 cam kat KK..
tu naseb aku belum bekerja lagi..tengah berpantang..kalau time kerja la cam tu..xpasal2 aku kena half day or  full day cuti..huh..

Hari Isnin tu, aku bawa Raees gi cucuk lepas aku habis kerja..
habis kerja kul 6.30 ptg..siap2kan Raees..lepas Maghrib terus bawak gi klinik..
aku gi ngan mak aku time nie..husband aku lak x larat nak teman coz dia xsehat lak time tu..
sampai2 klinik..xde orang lagi..so dok kejap je..doktor panggil...timbang Raees dulu..
then terus cucuk..yg bagusnya Raees cuma jerit skjp je..dia x nanges..cume jerit sikit..
doktor pun cakap baiknya dia x nanges..hehe..so far sebulan ngn 2 bulan cucuk Raees sangat baik..
xtau la lepas2 ni camne lak ragam dia kena cucuk..hehe...

Dalam 10 minit je aku dalam bilik doktor tu...
lepas dah doktor set appointment untuk next check up..
terus gi kaunter bayar..
doktor bagi sekali ubat demam..mana tau kot2 lepas cucuk baby demam lak kan.
total kena cucuk sekali ngan ubat demam.. RM104 hengget..
huhm..beratus gak kan..hehe..tp xpe lah..tiap2 bulan tu harga kena cucuk x sama..
mula2 je mahal..lepas tu murah sikit..
walaupun kena bayar byk..tp berbaloi..jimat masa...daripada nak tunggu sampai 5 jam tu..adoyai..
so xde lah ganggu waktu bekerja...lepas kerja je dah boleh bawak anak gi cucuk..x payah nak mintak cuti or half day..except kalau dah terpaksa kan..hehe..
walaupun kite dah tutup buku kat KK..tp buku tu still leh guna lagi untuk check up kat klinik luar jugak..

lepas ni next check up n cucuk Raees 12/12/12..cantik kan tarikh..hehe..
tp xleh lak bawak Raees time tu..sebabnya time tu buat kenduri cukur jambul Raees..
mungkin keesokkan harinya baru gi cucuk..

Berat Raees time 1 bulan, 4kg..2 bulan 5kg..
oh..semakin berat anak mama nie..hehe..




7 comments:

fifi tiez said...

Baru tahu kita boleh tutup buku kat kk..baiknya dia x meragam kat klinik.. :)

Syima Syaz said...

sama lah gi KK kejap je nak amik darah utk check jaundice then stop tak gi lgsg... gi refer kat klinik tempat i check up masa preg... lagi pun suntik kat KK sakit, sampai lebam2 tgn i, so i rasa same goes to baby...
tapi i bernasib baik sbb boleh claim company.bayar dulu claim kendian.masa preg i claim under nama i, masa post natal ni i claim under nama husband... heaven!
hehehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Raees hensem, harap2 kamu membesar jadi anak yang sihat.. betullah nak tunggu lama2 kat KK tu, haritu Yana tengok bebudak melalak kepanasan rimas.. kesian

Aeen said...

@fifi: boleh dear tutup buku kt kk..ckp je kat dy kite nk continue follow up kat klnk@ hospital swasta...so nnt dy tutup la..hehe..

@syima:best la leh claim company..i mase pregnant dlu je check up leh claim company..dah bersalin ni claim kt diri sendiri je..hahaha...

@yana: insyaAllah yana..harap pun cam tu gak..memang kesian tgk budak2 yg tunggu nk check up tu..dok lama2 kt klnk mane nk tahan kan..

Pija Dawood said...

montelnyaaaaa~

Fara Fadzil said...

depends KK mana kot..biasanya time kita set appointment dgn real time btul2 dpt takdelah jauh sgt beza..yang jadik lama tunggu tuh maybe sbb takde buat or dah missed appointment yg kita set..so diorang dahulukan org yg ada appointment dulu..tuh yg buat kita jdk lama tunggu tuh..tp kalau tunggu sampai lima jam tuh mmg melampau jugaklaa..
but alhamdulillah..my experience so far not so bad lah..dalam sejam or sejam lebih dah settle..kdg2 lg cpt dr tu..saya biasa amik time off pukul 11 untuk pgi cucuk..ofis bg max time off 2 jam..so by pukul satu dah masuk lunch break..so kalau terlajak pun xdelah kne pape..tp so far xpnah smpai pukul satu pun tunggu :)
nway, bukan sesaje nak backing KK tau..juz sharing my experience je..hehe :)

http://naturally-vitamin.blogspot.com/2012/09/keperluan-nutrisi-untuk-ibu-menyusu.html

aTy _faRed~ said...

boleh tutup ek..mekaseh bagitau..:) sebab sellau tak datang kene marah..huhu..siap nurse datang rumah..