Followers

Tuesday, October 2, 2012

Raees dah 3 minggu & Susu....



hari ni cukup 3 minggu usia Raees n ini bmakna aku pun da 3minggu berpantang...
rasa kejap je mase tu berlalu. minggu depan dah ckup sebulan..haih. 
cukup je lps sebulan ni aku akan sambung berpantang di rumah mak mertua lak..huhu..
da kawen ni kne la adilkan...mak mertua pun tringin nk jge aku n cucunya masa berpantang..nak2 lg aku ni menantu sulung dy n anak aku cucu pertama dy..mestilah excited kan...hehehe

Raees da 3 minggu ni aku xtau la brapa berat dy..x gi timbang lg...
kne tgu tme gi checkup sebulan bru tau brape brat dy..
Raees mmg kuat myusu...biase la baby boy kn...
citer pasal nyusu ni..aku nk story mase mula2 aku nk susukan dy...
lps je lahir doktor n nurse mmg suwuh aku bf dy..aku pn bg la.
tp..tme 2 lak xde air susu pn kua..ade pn stitik je...YA Allah camne ni..
spjg aku kt spital tu aku tny ngn doktor n nurse aku xde susu..dorang swh jgk bg bf kt bby...
nnti susu kua...tp mmg xde pn..bby isap tp xde susu pn...
aduuhh sedih btul la aku..bby pn x nangis lak tu bila susu aku xde.

hari ke 2 masa dah balik umah..ayah aku tgk aku bf bby tp susu xde..trus mlm2 buta kul 11 tu dy kuar gi 7e beli susu formula utk Raees..
akhirnya terpaksa bg Raees FM gak..
selama 4 hari aku xde susu.. 
jenuh aku pam,hsbnd aku pamkan pun susu xkua gak..
dok la picit puting pn sme...
hari ke 4 tu jgk aku berurut...makcik tukang urut tu urut breast aku...dy picit2 puting..sakit gk la aku rase...huhu..bru la kua susu...tme dy urot tu breast aku dah membengkak..
dy kate susu aku byk...
lps berurut tu aku try gk pam..
sakit sangat..sbb pam tme tgh membengkak...
mmg aku rase cm nk demam tme tu..tdo pn xlena..
dugaan btul la tme tu..sbb nk bg bby susu bdn tpkse pam jgk..memandangkan Raees nak isap pn dy xleh nk isap..

hampir seminggu Alhamdulilah breast aku da x bengkak lg..air susu pn Alhamdulilah..sekali pam dpt la 2-3oz..penah gk dpt 4oz...walaupun air susu xbrape nk rancak sangat...ok la dr xde langsungkan..
bile habis 1 botol Raees minum n ade mse dy nk susu lg n stock susu badan aku xde..aku akan bg susu FM...
aku akb bg susu FM bile tme susu bdn aku xckup nk bg dy minum..

sekarang ni dah masuk 3 minggu aku try bg BF direct kat Raees..Alhamdulilah...Raees isap gak..isap pn ikot mood dy..klo mood dy ok dy isap la..klo x...adoyai...meraung la dy...
kirenye Raees x keliru la dgnputing botol n puting aku...dua2 dy leh ngap.hehhe..

xpelah syg awk minum susu campur2..susu bdn ngn FM..
yg penting awk tetap dpt susu badan mama...itu yg penting...
:)

Anak mama dah pandai mengirng sendiri....:)



13 comments:

Riena Haiqal said...

alahai comelnya Raees... (^_^)

Riena Haiqal said...

alahai comelnya Raees... (^_^)

Ryn said...

sekejap je kan aeen.....x lame lg abes pantang dah...:)

Liyana said...

alala.. comelnye die ngiring...

xpe cmpur pun.. Allah tau ape yg terbaik utk ank2 kite :)

Ezza Z said...

muka raees banyak ikut papa dia la aeen.
comel je die tido.

Aeen said...

@riena:heheh...thank u...

@Ryn:aah..rase kjp je..tp nk tgu abes pantang tu lambat je rasenyee...

@liyana:heee...aah..tau xpe..xkesahkn campur jee..

@ezza:ikot muke papa dy ek..hehe..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

patutlah bobot je, campur FM.. tak kisah lah, janji dia tak kelaparan ..

fifi tiez said...

memang muka babyboy..cute jer dia tido.hehe..

Syima Syaz said...

eh 3minggu dapat 3,4oz tu banyak tu.. saya dah nak 2bulan, gitu je la 3,4oz.tapi saya bagi je kat baby, alhamdulillah takde plak merengek..

Aeen said...

@yana: aah tpkse campur la yana...2 la jnji dy x kelaparan kn..

@fifi:heheh..dy mmg suke tdo ngiring...mmg lena klo dy tdo cm 2...

@syima:yeke byk?saye rase cam sikit je..tgk org lain smp penoh 1 botol... Dy minum3-4oz tu skali minum je...bkn ade tgl nk sambung2 minum...kuat tlol minumnye..heee

Syima Syaz said...

yg penuh botol tu sb anak diorg dah besarr... beberapa bulan dah.susu kita keluar ikut demand baby...

:: Mrs.SyahNia :: said...

akak, selamat bpantang yea..
geramnya tgk baby.. ;))

Fara Fadzil said...

comelnyaa baby awak..
rindu nak ada baby lagi..
tryla amik milk booster mcm pegaga, halba untuk tambah susu..
n doa byk2..insyaAllah ada rezki untuk raees