Followers

Wednesday, September 26, 2012

Kronologi Bersalin - Part 2




Ok..sambung Part 2 Kronologi Bersalin...

Selepas doktor dah bagitau bukaan da bukak 9 cm...terus nurse bawak aku ke LR..
siap tanya lagi..sama ada aku nak naik wheelchair ke or aku nak bareng je kat katil tu n dia tolak..
aku cakap la..aku nak bangun pun xlarat..nak terlentang pun xleh...
so kena la tolak dengan katil2 sekali...
huhu..time ni x pikir apa..orang luar pandang ke ape ke...peduli ape aku..hahahaah...
sepanjang dari ward ke LR aku bareng mengiring je...cik joe lak follow dari belakang...
aku masih ingat lagi no bilik LR tu..bilik no 7....
xde la bilik sgt pun kan...stakat ada tirai je tutup kt bilik tu...

sampai2 LR aku dah nampak ramai doktor dalam tu....
nurse yang tolak aku tu suruh aku bangun tukar katil..suruh naik atas katil lg 1...
dah naik atas katil..nurse suruh bukak baju pink n kain skali...dah la ada 2-3 orang doktor lelaki..
n 2-3 orang lagi doktor prempuan...doktor pelatih....
nurse sarungkan aku dengan baju putih...n suruh aku kangkang...
nak kangkang pun aku rasa x larat..dy leh dok kepak2 kan kaki aku..hahahaah....
doktor yang sambut baby aku adalah doktor lelaki..
huh..redha je lah..xleh nak watpe pun...aku pun time tu dah x pikir nak malu or segan dah..
yg penting baby keluar cepat....
oh yea lupa lak..aku masuk dalam LR pukul 9.30 am..
doktor pecahkan air ketuban..aku xrasa ape pun bila dy pecahkan..
seluk lagi..tapi doktor ni seluk lak dy kate aku baru bukak 8 cm..
so..dy tanggalkan uniform dy..n keluar dulu dari bilik tu..
tinggalkan aku sorang2 terkangkang kt situ...
ade nurse yg monitor degupan jantung bby tu gtau ngn aku...jangan teran selagi dorang x suruh teran..
gila ape..aku dah la xtahan sgt dah tu.,..
aku cakap la...aku xtahan..rasa nak terberak sgt....
dia kate..memang orang nak bersalin rasa cam tu..
awak jgn teran lagi...
huh..
ko ingat aku nk ikot cakap nurse tu??
dia x bagi aku teran...aku teran gak....
teran cam nak berak..nak bagi najis keluar..
hahaha.....
lepas tu tiba2..nurse tgk kt skirn ...mcm ade sumting wrong...
panggil doktor..n doktor sume datang...doktor2 pelatih tu pun datang sekali..
kelam kabut time tu..doktor check ..tgk dah bukak 10cm..how fast...
nurse yg td tu pun cakap ngn aku..awak ni kire beruntung la...datang2 terus nak bersalin...
ada orang datang malam tadi pun sampai pagi sekarang x bersalin lagi....
sambil doktor tengah siap2 datang doktor pelatih kat aku..dy mintak permission nak tgk proses aku bersalin..
aku cakap lah ha ok..dah la tgh sakit2 time tu la ko nak mtk izin la ape la..
tgk aje lah ..da ko kt dlm bilik tu pun...

bila semua dah standby...aku pun tengah meneran...husband aku pun masuk..
betul2 time dy masuk tu...doktor suruh aku push...dy kate dah nampak kepala baby..
husband aku pun cakap cam tu..kepala baby da nampak...
pergh...dengan semangat nya aku meneran...xjerit sangat...jerit ala2 manja je..hahaha..
sambil genggam tgn cik joe..n cik joe usap kepala aku....
dengan 3x push...bedebubb...macam air...baby keluar....time tu tepat pukul 10 pagi..
pergh..lega gila...leganya rasa macam kite susah sgt nak berak..lepas tu bila da dapat berak..kite rasa lega 
gila..rasa puas sangat...ha cam tu la aku rasa masa bersalin....heheh

baby keluar2 x menangis...doktor tepuk baru dy nangis..
aku baru je nak tarik nafas lega..doktor tanya aku baby ape..aku jawab la baby boy..
lepas tu dy tanya lagi..baby ape puan....aku jawab je lagi baby boy....
lepas tu baru dy letak atas dada aku...fresh from oven..hahaha
bau baby yg hanyir tu...buat aku hilang rasa sakit seketika....
doktor suruh cik joe azankan je terus atas dada aku..cik joe pun blur2 ..
sebab dy ingatkan nak angkat je baby tu..tp doktor suruh azankan je kat atas dada aku..
time cik joe azankn...baby senyap kejap...aku pun mengalir la air mata...
terharu sangat.....

tengah dorang sume wat kerja membersihkan bawah tu..doktor suruh bg susu...
aku suakan lah mulut baby kat tetek...tp...susu aku xde pun lagi time tu..
huhuh....nanti aku ceritakan pasal susu lak ek...
ada ke xde...aku tetap bagi je......
setel bersihkan darah n uri...tiba la proses utk menjahit..
aku xtau la banyak ke sikit aku kena jahit..aku xtanya..n aku x tgk pun sampai sekarang..hahaahaha...
takot seh nak tgk.....!!
dy kate dy bius..tapi aku tetap rasa sakit masa dy jahit tu...
rasa ngilu..pas 2 aku macam  mengeraskan kaki aku...sampai kena marah la ngn nurse tu..
dy suruh aku releks je...tp aku ttp keraskan gak...sampai la doktor lelaki tu pegang kaki aku..
usap2 kaki aku suruh lembutkan...baru aku lembut..haahahahaha....
jahit dalam 5-10 minit je cam tu...lepas tu dy suruh aku rehat...
baby time tu dorang ambil untuk timbang n mandikan..
dah sudah tu dy bagi baby kat aku untuk disusukan...
dalam LR tu 2x doktor salinkan pad kat aku..
pad yg ade tali tu....

time ni cik joe ada sekali teman....
aku macam x percaya je aku dah pegang anak sendiri....
lepas bersalin tu la baru aku rasa lapar n haus..
cik joe pun sama..dy pun xmakan n minum sama ngan aku..coz xde selera..
sebelum ni aku banyak gak baca kronologi bersalin..ramai lepas bersalin dorang bagi air milo untuk minum..
aku ni pun dok tunggu la dorang bagi air..tapi xde pn..
hampir sejam aku dalam LR tu..time nurse nak bawak aku masuk ward balik..baru dy tanya..
awak dah minum milo? ??aku cakap la belum...dy leh cakap lak..ish patutnya lepas2 awk bersalin dorang bagi air..dorang x bagi ek...aku jawab la balik..xde pun..saya da la haus sangat..
terus nurse tu bagi aku segelas milo..xsedap pun milo spital bg..cair n tawar je..huh..
ahh..dah haus sangat kan..bedal aje la...hehehe....

balik ke ward..aku naik wheelchair...
baby nurse yang pegang..sebab aku xde tenaga nak pegang baby lagi time tu..
masuk2 je ward semua ibu2 yg kt dlm bilik tu tkejut tgk aku..kejap je da masuk ward balik..hehehe...
dah masuk ward tu aku langusng x tidur 1 hari tu au...aku dpt lelapkan mata kejap2 je..
bkn pasal bby meragam...pasalnya aku xbiasa...xselesa...
aku kena tahan ward 1 malam..sebabnya baby aku kena monitor 24 jam sebab nak kena ambil darah..
ambil darah sebab aku kan ada kencing manis..so dy ambil darah kat baby nak tgk gula tinggi ke x..
da lah malam husband xleh teman...semua kena wat sorang2...
baby lak pukul 3 pagi tu baru dy berak...
ah..blur2 aku nak tukar kan pampers dy...hehee...
aku baru je tukar pampers..dy berak lagi...asek berak je...
bila doktor datang check..dy tanya baby dah berak n kencing belum..
aku jawab la..berak dah ..kencing je x lagi..
doktor suruh tunggu sampai baby berak n kencing baru dy bagi balik..
waaaaaaa...nak tunggu baby kencing la plak..adoiii...
esoknya hari nak balik tu...doktor dtg lg..tnye baby da kencing lom..
aku jawab je dah..hahahaah..nak balik punye pasal...

so..12/09/12 pukul 5.00 petang aku keluar hospital...
n dah boleh balik rumah..
yihaaaaaa.........bermula lah episod berpantang....:D

kalau nak ikotkan..aku sakit nak bersalin x lama..
aku start sakit sangat pukul 4.30 pagi 11/09/12..
sampai hospital pukul 5.00 pagi..
pukul 8.30 pagi baru dapat tau ade ward kosong..
pukul 9.00 pagi baru boleh masuk ward..
pukul 9.30 pagi masuk Labour Room
pukul 10.00am pagi baby keluar..
pukul 11.00 pagi dah boleh masuk ward....
:D

Alhamdulilah...sakit pun xlama...segalanya dipermudahkan..
aku bersyukur sesangat.........


8 comments:

Ryn said...

kejap nye aeen.......senang je bunyinye...slmt berpantang ea..hehe..:)

Riena Haiqal said...

saya pun masa beranak kan Haiqal dulu kejap jer.. tapi awak bernasib baik husband awak dibenarkan masuk..husband saya tak boleh dan dia langsung tak tahu yang baby saya dah keluar ke belum.. yang dia tau dah ada bunyi tangisan baby jer.. nurse kat sini memang makan gaji buta,.. yang paling sakit adalah waktu kena jahit tu la.. dah bagi banyak kali ubat bius tetap gak terasa ngilu.. nurse cakap gigit jer kain ye dan jangan fikirkan..

fifi tiez said...

Yeay..dah abis cite dah.congrats ya.n selamat berpantang.. :)

Bazilah (^0^) said...

nmpk mcm mudah aeen bersalin. alhamdulillah :) take care ok :)

Ezza Z said...

Alhamdulillah.senang je aeen bersalin.
Ok tak servis ospital selayang aeen?
Nnt aeen review la.

Liyana said...

alhamdulillah..mcm sng je bersalin kan.. hihi

eh awk naik wheelchair dr LR ke ward? kuatnye awk. sy dulu nk ke LR kena usung dgn katil, balik ke ward pun kena usung dgn katil.. hehe x lrt sgt kot wlupun nurse dh bg minum milo yg x sedap tu.. hoho

nk tgk gmbr bby :)

Rinah said...

pengalaman lebih kurang dgn saya ;)

Anonymous said...

masa nurse tu tukarkan baju tirai tak ditutup ke? doktor2 lelaki boleh melihat ke?