Followers

Wednesday, September 26, 2012

Kronologi Bersalin - Part 1




Hye semua.....
baru sekarang ada masa nak update blog...
seperti yang di janjikan...aku nak update pasal kronologi bersalin..
sementara masih fresh di ingatan nie..heheh..dari hari ke hari nk update..tp masa x mengizinkan...huhuhu..
now baby baru tido...aku try update sepantas yg mungkin...

Seperti sedia maklum aku start ambil MC pada 7-8/9/2012...
lepas tu aku sambung ambil MC 3 hari pada 10-12/9/2012...dan start cuti bersalin pada 13/09/2012...
ceritanya bermula selepas aku dah ambil MC pada 10/9 yg lepas....

10 September 2012 (Isnin)

Pagi tu aku memang dah malas dah nak pergi kerja....so aku gi klinik tanya doktor aku nak MC 3 hari..huhu..
mula2 doktor berat gak nak bagi aku MC sampai 3 hari..selepas dipujuk akhirnya doktor bagi jugak..heheh...
pagi tu memang xde rasa sakit ape2 pun...memang aku rasa aku akan bersalin pada 14/9..
dah MC aku dok umah je lah...lepak2...husband lak dah gi kerja...
petangnya pulak aku dah mula rasa boringnye dok umah....msj la cik joe ckp dy aku boring..
aku nak kua jalan2...mana tau leh cepat bersalin kan..xsanggup nak tunggu 14/9 n kene induce..
so malamnya cik joe balik kerja...aku pun siap2...
kiteorang gi la AEON Wangsa Maju...jalan2..sempat beli stokin nk pakai time pantang nanti...
time kat AEON ni aku dah mula rasa sakit perot....sakit cam nak terberak tp x jadi berak..
sakitnya kejap...pas 2 lame sikit datang balik..so bagi aku normal je la tu kot..
jumpe secret recipe aku tringin nak makan lagi lasagna..cik joe lak nak makan kek chocolate indulgence..
kek ade je lagi..tapi lasagna da xde....huhuh..terus cancel makan kat situ...
aku lak cam nak nangis sbb x dpt mkn lasagna..cik joe ade cakap..ala esok kan ada lagi..esok gi lah beli..
pas 2 aku jawab la..buatnya esok dah bersalin camne?? tengok muka cik joe agak bengang gak la dia dgn aku bile aku ckp cam tu....yelah..time tu dah pukul 9.30 mlm..mana nak cari lasagna..
pas 2 kiteorang decide balik je lah..sebelum balik umah cik joe singgah secret recipe kt sri gombak..try tnye kot ada lagi lasagna...kat situ pun same..lasagna da xde ...lagipun dah kul 10 malam..kitchen dorang dah close..
so aku cakap kat cik joe xpelah....xyh la mkn lasagna..lgpun sblm ni aku da dpt mkn..cume terasa nak mkn lagi je...
last sekali aku decide nak gi old town je..
kat old town lak...semua roti dah habis...mee2 tu ada la lagi..aku pun order la mee ape ek??x ingat name lak.. dengan air orange....time tengah lepak2 sakit perot tu dtg balik...still sakit yg same gak...
balik rumah....salin baju,cuci muka terus aku baring nak tidur...
cik joe pun same gak..sebab sok paginye dy kerja pukul 7 pagi,..

11 September 2012 (Selasa)

Kul 12 malam masa mata pun da layu2 nk tidur..aku mengadu ngan cik joe yang aku sakit perot..
cik joe suruh aku gi membuang..tapi aku cakap aku bukan nak membuang...
ni maybe contraction....kali ni sakit perot tu datang selang 10 minit....
cik joe suruh aku tidur...tp aku xboleh..sambil pegang handset aku pun google la pasal kontraksi bersalin nie.
apa yang aku baca itu lah yang aku alami...lepas tu aku try tidur...tp kejap2 terjaga ..sebab sakit..
pukul 4 pagi aku terjaga lagi...aku terasa nk kencing..gi la toilet...lepas dah kencing tu nak sambung tidur..
baring je..perot aku sakit lagi..aku cuba kire contraction...selang 5 minit sakit tu datang balik..
tibe aku terasa cam aku terkencing lg...bilik gelap..aku pun raba la kat peha aku terasa ada air..
terus aku  bukak lampu...tengok meleleh air n ade stitik darah kat tepi betis aku...
kat katil pun ade setompok air ...dengan keadaan mengengkang..aku kejut cik joe..
pa..ada air kat kaki mama...terus dia bangun dengan mata kuyu n terkejut..
dia kate...ma..ni air ketuban ni..aku pulak yang panik...cik joe suruh aku gtau ngn ibu nak buat ape..
naseb la bilik aku n ibu aku sebelah2 je..senang nak ketuk..
lepas cik joe suruh aku gi gitau ngn ibu..dy leh lak sambung tdo..haish...
aku pun ketuk la pintu bilik ibu..bile ibu bukak pintu..aku tunjuk ibu ade air meleleh sikit kat kaki...
muka ibu pun nampak panik gak...terus ibu kejot ayah...ayah bangun..n cakap ngn aku terus gi hospital...
ayah suruh aku gi mandi dulu..bagi segar...
aku pun mandi lah dulu..kejot cik joe sekali...
aku terus pakai kain batik dengan tshirt je...senang nanti dorang nak check..
lepas dah siap2...sebelum nk gi hospital..check semua barang...aku sempat minum segelas milo n sedikit air selusuh...
time dah nak keluar rumah tu..tiba2 aku terasa nak terberak..sempat gi toilet berak dulu..hehehe,.
lepas tu baru gerak gi hospital...
ayah yang hantar aku n cik joe gi hospital...disebabkan kat spital sush nk parking..
dat y ayh yg antakan...nasib la hospital selayang ngan rumah x jaoh..10 minit je sampai la...
kul 5 pagi sampai hospital...ayah dropkan kat depan pintu dewan bersalin...n time ni hati aku mula sebak bile tengok ayah...ayah pun tengok je aku sampai aku masuk ke pintu masuk....

selepas bagi nama kat mak guard kat bawah tu..terus naik tingkat 5 dewan bersalin..
masuk2 je aku dah rasa seram..hehehe...pagi tu xramai lagi orang....
register ngan nurse kat situ kemudian dy suruh aku masuk dalam bilik utk wat CTG..
urusan pendaftaran semua husband aku yang uruskan...
masuk dalam bilik nak wat CTG tu aku kena tunggu ..katil ada 4 je..semua penuh ngan orang..
ada budak prempuan yg register sekali ngan aku tu dapat katil..aku la yg kene tunggu..
time ni prot aku maseh sakit..tp aku still leh tahan lagi...pas 2 dtg sorang doktor dy suruh salah sorang yang kat katil tu turun dulu..bagi aku pulak yang baring..dy nak check..
naik2 je katil..pasang itu ini...kemudian doktor tu nak seluk..naseb time seluk ni doktor india perempuan..
maybe doktor pelatih kot....aku dah setkan kat otak camne rase seluk ni...rasa macam kite tengah main ngn laki kite..heh..bayangkan je la yang tu..xde la rasa takot...punye lah dia seluk2..lagi dy seluk..lagi aku rasa sakit....bukaan aku dah 3cm masa tu...so..aku kena admit..huhu...bayangkan lah...orang yang dok lama kat katil tu..x keluar2 bilik tu lagi..aku yang baru sampai...stengah jam je kat dalam bilik tu..dah kuar dah..
dok kat ruang menunggu sementara menunggu nak masuk ward...
haa..time menunggu ni lah perot aku dah rasa sakit yang teramat sangat....
kejap2 aku gi toilet..aku rasa nak mbuang..tp xde pun..aku kencing je banyak...
time tengah dok kat ruang menunggu nie husband aku xde...dy gi bhgian kecemasan hantar GL..
bile dy sampai je..aku terus mengadu kat dy yang aku xtahan sakit perot..kejap ok kejap x..
puas dy cuba sabarkan aku..tp aku xboleh..sampai tahap dy bengang la...
xtau nak wat ape dengan aku lagi...apa yang dia cakap aku xnak dengar...
aku suruh dy tanya bile dpt masuk ward...lama gila ko aku tunggu kat situ...sebab ward xde kosong..
kat Hospital Selayang hanya ada 2nd class ngn 3rd class je...
aku ambil yg 2nd class...full dowh time tu....
xterkire aku ulang alik gi toilet...sampai kan termuntah2 aku dalam toilet tu...
ade sorang budak cina ni pun sama mcam aku gak..tngah sakit2...tp dy trus dok ats wheelchair n trus masuk LR...bayangkan lah...dari 5.30 pagi...pukul. 8,30pagi baru aku  kena panggil dapat masuk ward..
time ni cik joe dah call balai dia cakap xdtg keje coz bini nak bersalin...otomatik dy dapat cuti tanpa rekod 7 hari start hari yang aku bersalin...
lepas nama kena panggil nak masuk ward..nurse tnya aku leh jalan x..aku kata aku xleh xnak jalan..
nurse terus ambilkan wheelchair untuk aku...1st time naik wheelchair..heheeh...

aku x ingat aku ward berapa..tapi aku tau katil aku no 1....lucky no 1..hahaahha..
masuk2 dlm ward...ada 4 katil...3 katil tu semua dah ada baby..tinggal aku je..
lagi buat aku jadi stress dok kat dlm tu...salin baju pink tu..pas 2 aku kencing..kuar toilet..aku terus baring..
tengok jam baru kul 9 pagi...time nie aku dah xtahan sgt sakit...bareng ats katil mengiring je...xleh nak terlentang..sbb sakit sgt....cik joe suruh aku minum milo..aku x nak minum...
sbb time tu aku x rase nak ape2 pun..mkn ke minum ke..
apa yang cik joe ckp sume aku xnk dgr...yela..da sakitkan..
lepas tu aku suruh cik joe panggil nurse..coz aku dah xtahan btul sakitnye...
panggil nurse pun lambat nurse dtg...lps dah datang tu nurse suruh aku sabar...
dia kata ramai lagi pesakit mcm awak skg ni tgh sakit mcm awk nie..awk kene la sabar ...
jap lagi doktor dtg check..huuh...
dalam kepala aku ..aku ingat nak la mintak ubt tahan sakit ke ape ke kan...
selang brapa minit lps nurse keluar..doktor pun datang..bkn sorang dua...
ada dekat 5-6 orang gak lah...include doktor pelatih...
ada sorang doktor perempuan Indian nie dia yg check aku..
doktor2 yg reramai tu lak dok keliling aku..dok tgk..
tapi doktor perempuan Indian ni kan.mmg best..aku suka betul..memang mesra rakyat sesangat..:D
dia seluk aku...lepas tu gitau bukaan aku dah buka 9 cm...
time seluk tu aku da xrase sakit kene seluk pun..yg aku rasa perot aku sakit sangat....
lepas seluk tu aku tgk sarung tgn yg doktor tu pakai utk seluk aku banyak darah...
so...ape tunggu lagi...kelam kabut la..dorang nak siap2kan LR...

opppsss...agak pjg entry nie...aku sambung dalam part 2 lak ek..heeeh...




4 comments:

Riena Haiqal said...

syukur la kan semuanya selamat.. walaupun panjang karangan ni tapi saya tetap baca sampai habis. (^_^)

puansazusarin said...

dah bsalin yer sis..thniah2 =)

fifi tiez said...

senak perut lak baca ni.hehe..

Anonymous said...

A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found something about pearl necklace pendant for him. So let me reword that: Thank you for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If doable, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It's extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog publish!If you get a chance pop up by my page, maybe you would like shell pearl.You can visit our freshwater pearl to know more.