Followers

Wednesday, June 24, 2015

Raya vs Rumah Baru...





Bila tengok kat blog2 lain..kat FB..semua rancak buat persiapan raya yeh...
ada yang amek cuti sebab nak shopping raya..yelah..nak beli time weekend...hmmm..paham2 lah kan keadaannya macam mana...mesti crowded lah...betul tak..hehe...

Persiapan raya aku satu keluarga????
totally ZERO! xde prepare apa2 lagi....
kalau tahun lepas...baju raya pakai pagi raya untuk bebudak ni punya MIL aku jahitkan...
Baju jenjalan dorang aku beli sebulan sebelum raya....
baju raya aku n husband...hehe..malam raya baru gi caek kat Jalan TAR..hahahaha...
last minute....siapa cakap last2 minute xde yang cantik2...banyak cantik2 tau...
kena pandai pilih je la...

Untuk tahun ni....hmm..aku macam xde mood je tau nak shopping raya..
tapi bila pikirkan balik pasal anak2...kesian pulak..yelah..time2 kecil2 camni lah dorang dpt merasa macam mana syoknye raya tu....
so raya tahun ni..aku lebihkan untuk anak2 je lah..
untuk aku n husband..kalau ada ...adalah kami baju raya baru...
sebab husband dia ada cakap...raya ni dia x raya... :(
sebab kena kerja...so x guna beli baju raya kalau kena kerja...
pagi raya dia pakai baju uniform polis...terbaik la kan..huk huk huk...

Cerita pasal budget pulak..haish..sedih la plak...
sebabnya..seminggu sebelum raya..roadtax kereta mati....waaaaaaa...
time2 nak raya la mati kan...RM800 dah kena ada dalam tangan...
aku kerja Swasta...so gaji masuk macam biasa je lah...lain lah kerajaan gaji bulan 7 masuk awal..
so boleh la cover kan...ditambah pula dgn dapat bonus..perghhh...
aku ni je lah bonus xtau masuk bila....macam last year sebelum raya bonus masuk..
so syok la sikit nak shopping ke ape kan...
ni xde pun dgr2 nak dapat bonus...haish......
lagi 1...sekarang ni aku baru je 3 minggu masuk rumah baru....
kat rumah tu sekarang apa pun xde...perabot memang kosong la..belum beli lagi...
langsir pun ...pinjam rumah ibu aku punya langsir lama sementara nak beli yg baru..
katil, dapur, sofa, meja makan...semua tu xde lagi....
kat rumah tu buat masa sekarang ni kiteorang tido atas toto je...tidur anak beranak kat ruang tamu..heeh..
basuh kain pun guna tangan je...
nak masak pun aku pakai multicooker je..itu pun dapat hadiah masa kawen ritu...
tapi xpe...aku n husband x kesah pun semua tu....
bak kata orang..pelan2 kayuh.....
beli sikit2 dulu kan...beli takat mana yang mampu n mana yang penting je dulu....


Sebenarnya husband tengah tunggu lawyer bagi duit balance loan rumah tu...
sebab hari tu markup loan..so dapat la balance sikit....nak tunggu duit tu la untuk beli perabot semua...
tapi......dah hampir sebulan kiteorang tunggu...tiap2 minggu call lawyer nak tau progress..asek la cakap belum terima cek lagi....sekarang ni kiteorang dah sampai final step dah....tunggu duit balance dari loan tu..n sign agreement....
biasa lah guna loan kerajaan...proses pun lambat la......
hampir setahun lebih urusan pembelian rumah aku ni x setel2 lagi...
member2 aku kat office ni beli rumah lewat dari aku pun sekarang ni dok senang lenang dah..urusan semua dah setel...yang husband aku punya ni..apehal tah lambat...
nak push2 lawyer pun dorang xleh nak watpe gak...sebab dorang ckap deal ngn gov mmg cmni la lambat..xleh nak push2...kalau bank biasa tu lain la..boleh jugak nak push suruh dorang cepat....
kiteorang memang bengang..yelah..rumah dah 3 minggu lebih dah duduk..agrement x sign lagi..duit balance loan pun x dapat lagi..owner lama pun x dapat lagi duit dia...
haish..tekanan tau..cakap lepas dah dpt geran..process 2-3 minggu je...ni dah hampir sebulan x setel..

Start bulan depan ni memang aku akan sibuk lah...
dengan kerja lagi....nak siapkan hantaran untuk adik2 ipar lagi...
rumah lagi...lepastu kenduri kahwin adik2 ipar...ibu aku pulak nak operation mata bulan 9 nanti...
adik aku nak tunang pulaak..haish...
kalah menteri busy nye..hahahah.....
So kesimpulannya...raya tahun ni kiteorang laki bini banyak fokus untuk rumah baru lah...
raya untuk anak2 je...



1 comment:

CikNaa said...

takpe ain..slow-slow..at least rumah tu dah jadi milik kan? ciknaa pun tak prepare pape pun lagi untuk raya..