Followers

Tuesday, December 16, 2014

Jalan-Jalan ke Zoo Negara


Asek cerita jalan2 je kan..hahaha..
Cerita akhir bulan lepas..baru nak cerita...
aku x ingat berapa haribulan..yang aku tau hari Ahad..hehehe..
tak dirancang pun nak pergi..main redah je...
ajak husband keluar bawak anak2...
dalam kereta baru la fikir nak pergi mana...sekali datang idea..nak gi Zoo Negara...
antara rumah dengan Zoo xde lah jauh...10-15 minit dah sampai....
sampai kat Zoo pun dalam tengah hari....
orang memang ramai..tapi x crowded...
selesa gak la berjalan....beli tiket pun x susah....
tiket untuk budak2 bawah 2 tahun free...untuk dewasa RM30 seorang...
x inculde tengok panda...xsilap aku tengok panda tambah RM30 lagi kot....
aku x tengok pun panda tu..so ambil tiket biasa je lah....

pergi Zoo kali ni, untuk Raees adalah kali kedua...1st time dia pergi masa umur dia 30 hari...
30 hari ok dah masuk zoo.dalam pantang lagi aku bawak dia gi Zoo..hahahah..teruk kan..
gara2 xnak tinggal rumah sorang2...kebetulan time tu cuti sekolah..husband bawak adik2 dia gi jalan2 Zoo..aku pun ikut la sekali...huhuhu....(jangan kecam aku yeh...)
dan semestinya untuk pertama kali buat Raynia....

ni pic sebelum gerak ....tunggu husband tak siap2 lagi...aku dengan anak2 dah excited nak keluar dok tunggu la dalam kereta..lama pulak tu menunggu nya...bersiap mengalahkan kite orang perempuan...huuh..


masa nak masuk dalam Zoo...kat entrance tu ada maskot monkey...punya la Raees menjerit ketakutan...
hahahaha....kiteorang siap bergambar dengan maskot monkey tu..tapi sayang..gambar Raynia x ada...Raynia tidur time ni..xnak angkat ..nanti kang dia mengamuk..so bergambar bertiga je lah kami...kesian adik..huhuh..

ni gambar Raynia baru bangun tidur..
blur2 je dia..bangun2 tengok kawasan ala2 hutan...tengok orang ramai....


dah 2 tahun x pergi Zoo...banyak jugak perubahan.....
sign board pun dah cantik...
time ni tengok bangau2 ni berkeliaran kat atas jalan...
tengok2 ada sukarelawan tengah bagi bangau2 ni makan..
Raees mula2 dia x takut sekali bila bangau tu dekat je dengan dia..
menjerit la ape lagi....Raynia jugak releks je...



aku x ambil sangat gambar kat sini...yelah mana nak tolak stroller anak lagi...
kejap nak dukung,kejap nak dok dalam stroller,kejap nak jalan..
haih bebudak ni..tapi kalau dua2 tengah berjalan...adoii...bukan jalan..belari ..jenuh nak kejar..
dah la time ni cuaca agak panas gak la...berpeluh2 dibuatnya...
memang xde mood la nak amek gambar...

last sekali...x sah kalau x pergi tengok show singa laut ni...
mesti pergi...tapi time aku pergi ni macam bosan sikit la...
pertengahan show ramai yang dah blah...boring...



berpeluh2 Raees ha..panas la katekan...dia excited tengok singa laut tu...
orang tepuk tangan dia tepuk...Raynia pulak..buat hal sendiri..suka sangat dok menyandar badan dia kat orang lain...adoiii..aku ni pun x senang nak tengok show..dok memerhati kan Raynia yang x reti dok diam..yang dok suka kacau orang kat situ....


lepas habis show ni kiteorang terus balik..sebab dah hujan ....
dalam pukul 4-5 petang la kiteorang balik..tapi sebelum balik pergi singgah rumah MIL dulu...
overall aku rasa happy bila bawak budak2 ni pergi Zoo...banyak binatang yang dia dah kenal..
yang dorang dapat tengok live...
ada yg dorang berani nak sentuh..ada yang takut..heheh..macam2 lah.......




11 comments:

CikNaa said...

dekat dgn umah tu yg paling pyh nk pg kan ain..huhu berpeluh2 raynia..

Chekgu Azrine said...

Akk pun umah secoet je dgn zoo..hahaha

Yg belum pegi zoo yaya dengan aish je..hat lain dh smpi dah..pikirkan tiket tu yg xpegi2 tu...blh thnla mahal kan

ameris said...

rayyan dah pegi masa dia baru2 dapat kaki dulu.. yaya blm lg. x tau bila nak gi. huhuhu

Aeen said...

@CikNaa aah ciknaa...yg dkat ngn umah tu la kdg2 payah nak pegi..tp yang jauh2 boleh lak sampai..hahaha..berpeluh sebab panas time tu ciknaa..

Aeen said...

@Chekgu Azrine aah tiket skg da mahal...2 tahun lepas pergi baru RM25..skang dah RM30..huh..

Aeen said...

@ameris dua2 dah berjalan senang kak nk bwk berjalan..tp yg susah nye nak mengejar dorang lah..hahahah

Fifi Nadhrah said...

bestnye pergi zoo negare.. ufairah tak pernah sampai lagi.. kite geng la.. ulwan.. mase 21 hri ke 23 hari.. da sampai langkawi..

LYAfrina said...

Mmg bdk2 suka.ke zoo.
Leh tgk.mcm2 animals..
Lya pnh smpai.msa.zaman.kecik dlu..
Huhu.. igtkan tgk pnda skali dgn tiket.masuk.. rupanya byr asing lak.. huhu

Kakzakie said...

Zoo Negara kakak rasa dah berbelas tahun kakak tak jejak Aeen. Dulu adalah pergi masa anak kecik bila anak dah besar ni pergi Zoo di JB ini ajelah yg dekat dgn rumah, itupun setahun tak sekali pun hihi..

Liyana said...

x sanggup nak pegi zoo lagi. haha. penah g sekali je. faiq jalan suku je. selebihnya dukungggg! xnak org lain. ibu je. pitam jgk ibu hahaha

Sylarius Yusof said...

Rm30 yer tiket dia sekarang ni. Saya last pergi zoo negara tahun 1992 dulu. Waktu tu Restoran Kentucky ada lagi kat dalam tu dengan bot peddle kayuh kat tasik.