Followers

Wednesday, May 28, 2014

Dilema






Tahun ni adalah tahun yang agak tough bagi aku...
sebab apa aku kate tough..sebabnya tahun ni husband baru saja beli rumah...
so sah2 lah kewangan tu dah banyak habis ke arah urusan pembelian rumah...
berapa habis nak beli rumah nie..?? aku boleh katakan lebih 10k la habis ...details amount nanti aku share kan once semua step beli rumah ni dah setel...

Bila dah dapat rumah nanti ..duit lagi nak keluar untuk beli kelengkapan rumah plak..
al maklum lah..sekarang ni kami 1 family still duduk dengan my parents..so memang kelengkapan rumah mcm sofa, set bilik tidur semua tu x de..pindah nanti just hangkut barang2 peribadi je..

So tahun ni raya pun ala kadar je lah..lebih kan untuk anak2 je..
mak paknye biase2 je..senang citer raya nie bersederhana sahaja....

sebenarnya aku dalam dilema sekarang nie..
macam mane nak cakap yeh..ermm..kan rumah yang husband beli nie kat Klang...
beli kat Klang sebab husband kerja sana..lepastu nak diikutkan sebenarnya dia x boleh duduk luar dari daerah tempat dia bekerja...selama ni pun alasan dia bagi pun sebab bini kerja jauh..n dok ngan family..
so sekarang ni dah sampai masanya husband buat pilihan beli rumah di Klang n stay sana...

Korang nak tau tak..once dah boleh duduk rumah tu..aku x duduk sekali...huhuhu..
aku just duduk rumah tu time weekend sahaja...husband je yang akan stay kat rumah tu nanti..
aku???akan masih stay dengan parents aku di Gombak...
kenapa???sebab aku masih lagi bekerja di sini..
mesti korang tanya kenapa x berhenti je?kenapa x cari kerja kat area2 Klang tu je??
hmm.bukan aku xnak berhenti...bukan aku xnak cari kerja kat sana..
sebabnya yang pertama...bila aku kerja kat sana siapa nak jaga anak2 aku???hantar nursery??suruh orang jaga?? memang TAK la yeh..lagi pun husband dah pesan dia tak nak anak2 dia orang lain yang jaga selain family sendiri....so??dah husband cakap mcm tu..xkan la aku still nak kena cari kerja kat sana kan?
nak ulang alik dari Klang ke Gombak??
pukul berapa aku nak bangun nak kena hangkut anak2 aku pagi2 buta hantar kat rumah parents?lepas tu aku balik kerja sampai rumah dah pukul 7 mlm..hangkut anak2 bawak balik Klang malam2..mcm x berbaloi je kan..buang masa n buang minyak je...betul tak?

Sebelum ni aku memang ada gitau husband yang aku rasa nak berhenti kerja je bila dah dapat rumah nanti...
husband dia x melarang...tapi dia cakap kalau aku berhenti kerja xboleh nak enjoy2 sangat la ..sebab dia nak kena tanggung semua kan...cukup2 untuk makan pakai minum kami anak beranak je lah...
dat y aku kena bekerja untuk bantu husband n belanja barang anak2...
lepastu pulak..tahun ni if performance kerja aku ok..hujung tahun aku akan di naikkan pangkat ke Admin Executive pulak..bila aku cerita benda ni kat husband..husband kata xpayah berhenti..hmmm....
aku pun jadi sayang la nak berhenti kerja..yelah..naik pangkat..gaji pun naik...
ok..ini hanyalah sebelum ni yeh ....



sekarang ni pulak perasaan nak berhenti kerja tu semakin membuak2....
aku rasa dah tak tahan nak kerja lagi...sebabnye..
Firstly of course pasal anak2...dah sampai masanya aku nak jaga anak2 aku sendiri...aku nak 24 hours pantau anak aku .aku kesian kat ibu n ayah aku...kadang2 dorang x cukup rehat sebab jaga anak2 aku..nak2 Raees yang makin lasak..Raynia pun sama jugak...xreti dok diam.xboleh tengok tok ayah dia...ada je dia nak buli...

Secondly aku xtahan dengan company aku sekarang nie yg semakin hari rules dorang bagi semakin x masuk akal...makin lama aku naik menyampah pun ade gak...
aku belum cakap la lagi aku nak berhenti..tapi boss aku dah awal2 cakap.."Aiyaa Siti..jangan berhenti la..siapa nak buat kerja u nanti...I x nak orang lain..." 
huhu...peduli apa aku kalau xde orang nak buat kerja aku..aku ada assistant..suruh je la assistant aku tu buat...biar aku berhenti ..baru dorang tau macam mana rasanya bila aku xde..nak2 assistant aku tu..blur memanjang...
Thirdly aku nak jaga rumah...nak jadi suri rumah yang menguruskan semua hal rumah tangga dari suami hingga lah ke anak2...aku nak masak,mengemas,nak jaga rumah, jaga anak..semua tu aku nak buat..sebabnya..
aku x merasa buat tu semua kat rumah parents aku...yelah..bangun je pagi breakfast dah siap...tengah hari mak aku dah siap masak...baju pun dorang basuh n sidaikan..bukan tu je lipatkan baju kami anak beranak pun mak aku yg buat...kadang2 tu baju kerja aku pun mak aku gosokkan...
mesti korang nk cakap eee..teruknya aku..semua benda mak yg buat...kalau korang x cakap pun..aku sendiri yg ckp diri aku teruk..bila aku x bagi mak aku buat semua tu dia marah aku..
dia cakap dia dah biase buat semua kerja...cuma kadang2 je bila parents aku xde je aku buat semua kerja2 rumah...weekend pulak patutnya aku boleh je nak buat semua kerja2 rumah tu...
tapi tiap kali weekend la nak kena balik rumah MIL..so memang x boleh buat apa la..hmmmm....
Fourthly takkan la aku nak biarkan laki aku dok sorang2 kat rumah tu...ni beli rumah tapi dia dok sorang..anak bini weekend je balik..hmmm..kesian kan..


Aku ingat kalau aku jadi berhenti...aku nak jugak cari side income ..
maybe aku nak buat business sikit..nak buat ape tu belum confirm lagi...
tapi dah mcm2 idea kat kepala nie....
aku bukan nak berhenti kerja sekarang..tunggu dah boleh duduk rumah baru aku nak berhenti..
tu pun aku plan nak berhenti dalam tahun hadapan (mungkin) lepas raya cina..
sebab apa aku nak berhenti lepas raya cina?sebabnya tunggu bonus masuk baru lah boleh berhenti..heheh...

Sekarang ni pun aku berjimat cermat..nk kumpul duit beli barang2 untuk rumah nanti...
aku pernah apply buat personal loan..tapi x lepas (sebab nama aku digunakan untuk beli kereta adik aku)
tapi aku rasa Alhamdulilah..loan aku x lepas..sebab apa..sebab xde la aku nak tanggung hutang banyak2..
cukup la sekarang ni aku hutang dengan PTPTN je...kalau berhenti nak cari side income pun salah satu sebab nak bayar hutang ni je lah...

korang rasa aku patut berhenti tak?










8 comments:

puansazusarin said...

Kena fikir masak2 lah yer ain..

Siti Nursyamimi said...

xsalah nk jadi surirumah aeen, tp kne pndai cari side income r.. business on9 ke jaga anak org skali ke..at least ada duit utk kita pgang sendiri.. insyaAllah Allah akan permudahkan..anak tu kan pemberi rezeki kita..ye dak??

DYatie said...

Fikir masak2 ye. Buat list pro cons. Bincang baik2. Dgn husb n parents.

Allene said...

my mom selalu pesan, jangan berhenti kerja. tp lin ada gak niat nak berhenti.

cuma before berhenti tu, kena pandai cari duit. buat business sendiri ke...

CikNaa said...

fuh.. mengeluh jap pikir pe nak komen.hihi.. ok, ciknaa dah merasa pe ain rasa ni. salah seorang kena mengalah.mcm ciknaa, asben benti kl kt johor cari keje KL..alhamdulillah lepas setahun dapat keje tetap terus.

pastu klu ain rasa nak berhenti..ikut kata hati.zaman skrg, tak kisah pun jadi suri rumah.ada internet, duit boleh je masuk.rezeki ada kalau kita usaha.
(nak niaga cadar,roger ciknaa..hihi)


duduk rumah sendiri, jaga suami, jg anak, hias rumah sendiri. pahala yg sangat besar ain.. tp klu dah biasa keje, boleh slow2 cari keje kat tempat baru.

last, tahniah akhirnya dapat beli rumah..ciknaa pun tengah cari jgak ni haa..

Mimy Hamid said...

ain klu suami restu ok la nak benti..tgk banyak faktor jugak...bg akak..keje boleh cari...banyak rezeki menanti...rezeki Allah luas.ni my 2 cent ye...kalau company skrang ni menjamin benefit yang terjamin maksudnya compnay kukuh mmg sayang nk berhenti...klu company biasa...let it go ...ada rezeki menanti...duduk la di sisi suami...jangan berjauhan ye...klang gombak tak jauh tp minyak yang menjauhkan....ok sekian my 2 sen...laku tak heheh

mizzy amalina said...

salam sis..rasanya i boleh faham dilema tu sbb kitorg pun baru beli+pindah rumah baru. rumah kecik je tapi total duit habis utk deposit+lawyer+barang2 peranot tu semua dah 30k!Sebab kita case yg sama. Mula kitorang duduk asing2. sorg kat jb, sorg kt kl. bila dpt anak i nekad benti keje,pindah kl & tumpang rumah mil. bila pindah rumah sendiri of course sume brg2 kena bli baru..

tersa jugak nak benti keje skrg tapi sebab gaji i & husband lbh kurang sama.if i benti skrg mean hilang half-income.ada jugak buat part-time business. Alhamdulillah boleh la dapat rm200-300 sebulan. Tu pun sebab I x serious/focus sgt kat business..

Nak benti keje mcm2 kena fikir. Tapi yg paling penting u kena decide apa yg plg penting utk family u la.u je yg tau..kan? good luck sis.. :)

Syima Syaz said...

setuju mimy cakap tu. kalau company u tak byk benefit, let it go.cari kerja kat klang ni. u ada experiience insyaallah rezeki di mana2.
bab anak2 pulak, memang la kalau blh nak family jaga tp takan nak pjj.. part orang lain jaga ni kita serah pada Allah. doa byk2 mohon pada yang satu...

kalau u berhenti terus.. kalau u rasa dah ada tapak dlm business n husband u restu, go ahead. jadi surirumah ni memang heaven. tp bab duit tu tak berapa heaven...

paling penting u discuss dengan husband u.