Followers

Thursday, March 13, 2014

Raees: 1 tahun 6 bulan





Da lama rasanya x citer pasal abang long Raees nie...
sekarang ni dah masuk 1 tahun 6 bulan...
Alhamdulilah...makin bijak..makin banyak akal...
makin nakal....yg part nakal ni la kadang2 buat mama x tahan....
lagi di cakap 'JANGAN' or 'NO' lagi dia buat..
sebenarnya bukan dia xfaham...dia faham..tapi dia saja suka nak bagi mama dia naik angin...


kalau main tu xpayah cakap la...berbuih mulut suruh kemas balik..memang x lah dia nak kemas...
lagi satu dia memang suka sangat main baling2 barang....
mainan dy dah banyak dah rosak..dok baling2...


Waktu tidur sekarang ni Alhamdulilah...macam sebelum2 ni jugak..
malam tido sampai ke pagi...
xde bangun2...sekali sekala je dia bangun nak susu...
pagi2 bangun sebelum aku pergi kerja mesti breakfast dengan dia dulu...
dah breakfast dok lepak2 jap..main ngn adik...
dia tengok aku dah angkut handbeg n pegang kunci kereta...
cepat je dia bangun tarik tangan aku...dia kata "jom.. work"
hehehe...dia tau aku nak pergi kerja..
so kena la bawak seround dulu....

dalam kereta dia tau aku selalu baca bismillah sebelum gerak..
dia akan tadah tangan..lepas tu mengaminkan....:)



Raees memang seorang yang sangat lasak...tidur lasak..main pun lasak...
kalau dengan abang2 dia (anak buah n anak jiran yg mak aku jaga) memang ganas la dia main..
suka cuit orang tu..baling barang...ketuk2 orang..kadang2 anak buah aku yang umur 4 tahun tu boleh menangis sebab dikerjakan oleh Raees....Raees ni suka kacau dia..lagi budak tu x suka..lagi dia suka kacau...
berebut mainan tu pun sama gak..menjerit2...x boleh tgk apa abang dia pegang...mesti dia nak..
dengki pun ye jugak Raees nie...bila orang tu dah bagi mainan tu kat dia...sekejap je dia pegang..lepas tu dia buang....
yang aku heran..kat rumah je dia buat prangai mcm tu..
kat luar behave je..xde plak lasak mcm kat rumah... 
aku bawak dia gi kidzoona ke taman ke...dia x usik pun orang lain..dok main sendiri..baik je...
ada orang usik dia..cubit2 pipi dia..buat x tau je....
pergi rumah orang pun mcm tu jugak....
tu bila orang kata eh..baik je raees ni main sendiri2....
padahal kat rumah dah macam suasana perang...hahahahah...
tapi oklah tu kat luar dia behave sikit..kat rumah aku x kesah sangat lah....



kalau pergi jalan2..kalau bawak Raees..aku x bawak Raynia...
bila bawak Raynia..x bawak Raees...
ni la cara husband aku...
sebabnya dia kata x terhandle nak bawak dua2 sekali..
nak2 Raees ni ligat...
kalau jalan tu macam pelesit....zuup zaap zuup zaap...hilang...
jenuh oii nak hambat....
dok dalam stroller pun bukan boleh lama2...
dia mintak dilepaskan...
kadang2 xtahan sangat nak hambat...terpaksa la dukung...
kadang2 tu bawak la jugak dua2..tengok pada tempat yang nak pergi tu la...
biasanya selalu bawak Raees lah..Raynia je selalu kena tinggal...
kesian adik...huhuhu...

Sekarang ni dah banyak dah perkataan2 yang dah keluar dari mulut Raees....
dah boleh panggil "adik", "Nia" ,"nak milk" ,"pash - lipas", "jom", "naik" ,"teng-puting" ,"acik - nasi"
ada lagi banyak la perkataan dia dah boleh sebut..sekarang ni dah pandai ikut apa orang cakap...
dia akan ajuk balik...
kalau kat TV tu ada background lagu..nak2 citer melayu...kadang2 dia ikut nyanyi...sama plak tu bunyiknye..
tapi bunyik pelat dia la...dialog dalam tv pun kadang2 dia ajuk...huh..ni bahaya sikit..kena pastikan cerita yg tgk tu xde unsur2 negatif....


kalau kita mintak dia cari sesuatu benda...selalunya puting dia la...
ntah mana2 dia letak..kite xtau..tanya dia mana puting...nanti dia akan berfikir kejap..pas tu terus dia cari...
ada masa jumpa..ada masa x jumpa...tapi ok lah..dia boleh berfikir..dan ingat balik dia letak mana puting tu...
kalau siapa2 tengah dok gelak ke kan..dia pun sibuk gelak gak...xtau hujung pangkal..dok gelak..heh..



Ape lagi nak cerita pasal perkembangan Raees ni ek..
banyak jugak la perkembangan dia...
nampak sangat dah besarnya..nampak dah sifat penyayang...sifat abang2...
boleh diharap.....
nanti next entry aku update Raees dengan Raynia..
sekarang ni dia dah pandai tunjukkan sayang dia kat adik...:)

p/s: sekejap je rasa anak bujang ni dah nak 2 tahun...rinduu dia time baby2...:)


4 comments:

aznor ibrahim said...

rase cam besar sgt je raees..padahal baru setahun stgh..mcm2 dah pandai

Allene said...

macam2 da pandai...

CikNaa said...

wah..raees dah pandai sebut work.. pandaiii..

umie shahidah said...

bijak raees... byk jgk pktaan die leh sebut..