Followers

Tuesday, January 22, 2013

Kenapa Raees mengamuk ??










Entry sebelum ni ada aku bagitau yang Raees mengamuk2 masa hari yang member2 n husband wat surprise birthday utk aku....
Raees dok lah menangis jer...mengamuk2..letak dalam stroller xnak...dukung pn kejap diam kejap mengamuk....nak tidur pun mengamuk gak..huh...
papa nya dah tension dah Raees wat perangai....macam mana sekali pun kene bersabar je lah....

Ceritanya macam nie...kan hari Jumaat lepas lepas je kiteorang jalan2 kat KLCC  terus balik rumah MIL...
otw balik sana tu..Raees tidur...biasa lah kalau dah sampai sana..jangan harap lah boleh terus bagi Raees tidur...lepas sorang..sorang yang dukung Raees...main ngan dia....
lepas tu dah pukul 10.30 malam..baru masukkan Raees dalam buai...
tidur dah lah dia...sambil dia tidur tu..aku pun tengok lah maharaja lawak sampai habis...
habis maharaja lawak kan pukul 12 malam kan...Raees still tidur lagi...
tengok Raees dah lena...so angkat lah dia letak kat toto...Aku pulak malam tu husband ajak gi uptown..sebab nak beli barang sikit....
tengah siap2 nak pergi...tengok2 Raees bangun la pulak....sebabnya FIL aku kacau dia...patutnya tepuk la balik budak tu utk tidur balik kan..ni budak tu terjaga...dia leh terus agah2..ajak main...dah x tidur Raees...

Pas tu aku pun tetap lah pergi ke uptown..MIL dia kata xpe dia leh jaga...aku siap pesan..nanti masukkan balik dia dalam buai kalau nak tidur.....
Sebelum2 nie pun aku biasa gi uptown dengan husband..Raees aku tinggalkan kat rumah..
tapi x penah pun Raees terjaga dari tidur waktu kiteorang dah balik...

Lepas je dah beli barang kat uptown...singgah makan nasi lemak kt kampung baru jap...
setel semua balik umah dah pukul 3 pagi...dengan yakin nya kami laki bini beharap yang Raees dah tidur...
rupa-rupanya...dia x tidur lagi pun...............adoyaiiiiiiiiiiiii.....
MIL aku cakap..dia tidur setengah jam jer...lepas tu dia bangun....
dorang ni pantang la tengok budak ni terjaga je..terus angkat..pas 2 wat main..
agak2 lah kot dah pukul 3 pagi..Raees x penah pun bangun time macam tu nak main..melainkan dia nak minum susu je..pas tu tidur balik...lagi 1 macam mana lah dia nak tidur..kalau FIL sambil tu tengok tv...dah terbeliak lah mata si Raees pun tengok tv sama...
Aduhaiii....kiteorang balik jer...MIL n FIL masuk bilik..so kenalah kami laki bini jadi burung hantu tidurkan Raees....memang susah nak tidurkan balik Raees time tu..lepas aku buai..husband buaikan lak...
mata aku memang x tahan .....tertidur jap...aku terjaga tengok Raees dah tidur dalam buai..husband tidur tepi buai...time tu dah pukul 5 pagi....
Raees tidur balik dalam pukul 4.30 pagi..kata cik joe lah...
terus aku angkat dia letak atas toto balik...

Aku ingatkan Raees dah tidur lambat macam tu..bangun pun lambat...rupanya tidak....dia bangun macam biasa pukul 7.30pagi...
aku pulak tidur xlena sangat..kejap2 bangun..yelah..kan tidur kat ruang tamu...FIL kuar masuk bilik..pas 2 dok jengah2 Raees....sambil cakap2...
saja je nak bagi budak tu bangun....

lepas dia bangun pagi tu lah...setiap kali nak tidur dia dapat tidur kejap2 je...
MIL pun sampai cakap ngn aku..kenapa lah Raees ni kalau balik sini tidur kejap2 jer...
dalam hati aku pun cakap lah..macam mana lah x kejap...bukak tv pun kuat..pas 2 kejap2 jenguk dia dalam buai..sambil cakap2..pas 2 bila MIL dok buaikan dia..sambil  tu dok bersembang cakap kuat2..pas 2 nak panggil sapa2..dok jerit...mana lah budak tu tenteram nak tidur...lagi 1 pantang budak ni celik je..dah terus nak angkat dia..patutnya leh je buaikan dia balik...nanti tidur lah balik..tapi x pun...
katanya xpuas main ngan Raees lah...asek tidur je lah...huh...
tapi memang aku perasan setiap kali Raees tidur sana..memang dia xpenah tidur lama macam selalu...
mungkin dia dah kenal suasana tempat dia tidur kot kan..huhu..
n if dia cukup tidur....bila bawak keluar gi jalan...dia x meragam pun...behave sesangat....:)

11 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

xleh wat papelah aeen
kang di tegur, ckp kite kurg ajar plak

bile anak tue dah nangis, mengamuk, hulurnye kat kite jugak
ank tue dok baik2, dikacau

Aeen said...

2 lah ekin..mmg xleh nk ckp ape..bila budak tu dh ngamuk2...kt kite gak dihulurnya...bila da ok..nak pulak ambil budak tu...huh..

Liyana said...

tu la mmg xleh wat pape..
sabar jela aeen
adat la tu
harap raees pun blh bersabar..hehe

Aeen said...

@liyana: mmg xleh nk wt ape...kene sabar je la kan...raees nk bsabAR??hehe...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

wpun Yana blm ada anak, dah boleh imagine bda sama jadi akan datang. Family inlaws pn camtu. sabar jela

Aeen said...

@yana: kene kuat dari segi mental untuk semua ni...

fifi said...

Asal jangan gaduh laki bini,xpela.jgn mcm sy.huhu..

With Julia said...

oooo dugaan hebat nih aeen...mmg kita kna byk2 bersabar bila masuk dlm topik mcm nih kan..hope sgt raees dpt sesuaikan keadaan...skrg baby yg dh umur 4 bulan ke ats dh pandai tahu mana tmpt yg sesuai dia nk tido...cerdik kan :)

Siti Nursyamimi said...

nak wat cmne ain, mmg kne bersabar jelah..lawan kan kata kurang ajar plak..xnak lah krn tu kita laki bini brgaduh lak kan..ssh sgt nk jaga hati org ni kan even hati kita sndiri merana..

Aeen said...

@julia:mmg pun julia..hebat sangat dugaan bila dah jadi mak nie..hhuhu..apa yang boleh di buat hnyalah sabar..kn..yela..baby 4 bln ke ats ni dah kenal org..da tau kt mane tmpt yg dy da biase tdo..

@mimi: 2 lah..xleh nk lawan..kang kate kite kurang ajar lak...sabar n trus bsabar je lah..mmg sush nk jage ati org ni kan..

Aeen said...

@fifi: 2 lah...yg tu la kadang2 leh gado laki bini...